Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
cześć
Jak połączyc PC z tym modelem bluetooth(firma HAMA) usb-adapter version 4.0+edr usb poprosze o pomoc?
telefon go nie wykrywa wcale...
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-31 19:40:16)
Wpakuj go do portu USB, a potem pokaż:
lsusb hciconfig -a
Jeżeli w wyniku hciconfig nie będzie żadnego urządzenia [b]hci{NUMEREK}[/b], to zrobisz tak:
su {wpisujesz hasło - wchodzisz na roota}
na koncie root:
wyjmujesz bluetooth z portu USB.
Czyścisz bufor dmesg z niepotrzebnych rzeczy.
dmesg -c
jak skończy, podpinasz bluetooth do portu USB.
teraz dajesz:
dmesg >/tmp/bluetooth.txt
Zawartość [b]/tmp/bluetooth.txt[/b] wklejasz na forum w znacznikach CODE, jak za długi jest, to tutaj:
http://wklej.dug.net.pl/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-23 15:56:48)
(te wyniki podam dopiero w środe wieczorem, bo zasialcz padł mi).
Jest jakiś program do bluetooth, bez podawania pinu pod xfce?
Jest jakiś program do bluetooth, bez podawania pinu pod xfce?[/quote]
Nie ma, do sparowania urządzeń BT PIN jest konieczny.
Do Xfce bierz Bluemana.
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
PIN nie konieczny dla urządzeń, które mają NFC - jak np. smartfon+sopundbar. Ale komputery takich bajerów nie mają. Bo i po co?
prosze
smerf33@debian:~$ lsusb bash: lsusb: nie znaleziono polecenia smerf33@debian:~$ hciconfig -a hci0: Type: BR/EDR Bus: USB BD Address: 00:1B:DC:06:6B:65 ACL MTU: 310:10 SCO MTU: 64:8 UP RUNNING PSCAN RX bytes:1015 acl:0 sco:0 events:61 errors:0 TX bytes:1601 acl:0 sco:0 commands:61 errors:0 Features: 0xff 0xff 0x8f 0xfe 0xdb 0xff 0x5b 0x87 Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK Link mode: SLAVE ACCEPT Name: 'debian' Class: 0x000104 Service Classes: Unspecified Device Class: Computer, Desktop workstation HCI Version: 4.0 (0x6) Revision: 0x22bb LMP Version: 4.0 (0x6) Subversion: 0x22bb Manufacturer: Cambridge Silicon Radio (10)
telefon wykrył to: Name: 'debian'
i prosił o potwierdzenie klucza, dać i czy mi coś pobierze za opłatę?
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-24 11:04:09)
bash: lsusb: nie znaleziono polecenia[/quote]
Kod:
aptitude install usbutilsBT jest widoczny, trzeba tylko sparować Debiana z telefonem.
Można to zrobić w [url=https://packages.debian.org/jessie/blueman]Bluemanie[/url] (trzeba zainstalować, jest w repo),
albo np przy użyciu skrypta simple-agent.
Tu masz opis, jak się w konsoli BT obrabia:
https://dug.net.pl/drukuj/98/bluetooth_bez_gnome_i_kde/
Żadnych opłat nie pobierze, tylko w kompie i w telefonie trzeba ten sam PIN podać (dowolny, i w przypadku fona użyty jednorazowo), żeby się prawidłowo sparowały.Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-24 12:35:41)
prosi o jakiś obex ftp nie wiem co to?
[b]obexftp[/b] - Narzędzie do przesyłania plików do urządzeń korzystających z protokołu OBEX[/quote]
To zainstaluj tą paczkę.
Doinstalowałem to i dalej polecenie - ,,przeglądaj,, zablokowane, nie wiem co jest grane?
I to wyskoczyło mi czego brak: http://fotozrzut.pl/zdjecia/4187cd28b5.png ...?
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-30 20:51:49)
[quote=lulek]Doinstalowałem to i dalej polecenie - ,,przeglądaj,, zablokowane, nie wiem co jest grane?
I to wyskoczyło mi czego brak: http://fotozrzut.pl/zdjecia/4187cd28b5.png ...?[/quote]
W Caja na Mate mam to samo, poradziłem sobie tak:
#!/bin/bash function mountsmartfon { obexfs -b 08:EE:8B:A0:8C:C6 /media/smartfon } function umountsmartfon { fusermount -u /media/smartfon } grep obexfs /proc/mounts | grep '/media/smartfon'>/dev/null && umountsmartfon || mountsmartfon; exit 0;
Skrypt siedzi w folderze jako np [b]/usr/local/bin/monter[/b], musisz tylko założyć folder
/media/smartfon
i nadać mu uprawnienia 777:
z roota:
$EDITOR /usr/local/bin/monter ### wklejasz zawartość skrypta.### chmod 755 /usr/local/bin/monter
mkdir -p /media/smartfon chmod 777 /media/smartfon
trzeba też zainstalować:
[b]obexfs[/b] - mount filesystem of ObexFTP capable devices[/quote]
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-30 21:17:13)
To mam zainstalowane: obexfs ...
To gdzieś dać:
Kod: #!/bin/bash function mountsmartfon { obexfs -b 08:EE:8B:A0:8C:C6 /media/smartfon } function umountsmartfon { fusermount -u /media/smartfon } grep obexfs /proc/mounts | grep '/media/smartfon'>/dev/null && umountsmartfon || mountsmartfon; exit 0;
Wyżej napisałem co zrobić, przeczytaj jeszcze raz.
nie mam tego scriptu: Skrypt siedzi w folderze jako np /usr/local/bin/monter, musisz tylko założyć folder ... co robić...?
cześć
skąd mam to wziąść bo nie mam u siebie?
/usr/local/bin/monter
Utwórz sobie, zawartość masz wyżej.
poczytaj wyżej skąd to się wzięło:
Skrypt siedzi w folderze jako np /usr/local/bin/monter, musisz tylko założyć folder
Kod:
/media/smartfon
i nadać mu uprawnienia 777:
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.23.92.64' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.23.92.64', 1732771738) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732771438 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=296221 |
0.00116 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28171 ORDER BY posted |
0.00100 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28171 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00118 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28171 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28171 |
Total query time: 0.00702 s |