Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zainstalowalem sobie debiana na laptopie (pieknie wszystko smiga) denerwuje mnie tylko jedno, non stop wiatraki mi dzialaja...zastanawiam sie czy jest jakis sposob, zeby ograniczyc ich dzialanie? probowalem lm-sensors ale jakos nie widze tam ustawien do wiatrakow? przydalby sie rowniez jakis soft do spowalniania procka, zeby dluzej dzialal na baterii.
bede wdzieczny za wszelkie sugestie
pozdr
Załaduj moduły acpi: ac, processor, thermal, fan. Chybamniej wiecej takie nazwy. Nie pamietam jak to mam u siebie, ale wiatrak zachowuje sie normalnie, być może przydaje sie też acpid. Nie sprawdze teraz.
Co do procka, to nie napisałeś jaki jeżdeli amd to zainstaluj pakiet powernowd.
Potrzebne są też moduły cpufreq_... Jak chcesz to dokładnie Ci napisze wieczorem jak się nazywają.
procek intel, co do wiatrakow, to co mi da zaladowanie samych modulow??[/quote]
Same moduły może nic ale jak zainstalujesz dodatkowo pakiety acpi oraz acpid (obsługa zdarzeń z np klawiszy funkcyjnych) to powinno być ok.
Jeżeli chodzi o procek intela to zamiast [i]powernowd[/i], możesz zastosować [i]speedstep[/i] (w paczkach debiana jest klon: [i]cpufreqd[/i])
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
Rozumiem, że masz procesor Intel Pentium M? (nie celeron ani nie desktopowy jakiś) Teraz tak:
[b]cpufreq-info[/b] - i masz info jakie taktowania obsługuje. Jak jest performance to możesz ustawić regułkę na na userspace:
[b]cpufreq-set -g userspace
[/b]
Jak działa demon cpufreqd to już powinien ci speedstep działać. Zawsze też możesz pobawić się [b]cpufreq-set -u XXMHz -d XXX[/b] (ustawia max i min częstotliwość, ja np. u siebie mam obie na 600MHz) i procek cały czas pracuje mi na 600MHz. Co za tym idzie wietrak niemal wogóle nie załącza się.
deamon nie wstaje podczas startu systemu, wiec cala reszta automatycznie nie dziala... problem dotyczy centrino
ok, taktowanie dziala (recznie, bo userpace jakos sie nie kwapi) ale wiatraki dalej wyja... :(
no to jaja... przekompilowalem jajco, ale ustaqwien cpufreq nie zmienialem (sa wkompilowane) za to ustawiajac poprzednia czestotliwosc, zostala ona zapamietana, i w tym momencie, nie moge jej zmienic za nic w swiecie...
da sie cos z tym zrobic??
Mysle ze jak przekompilulesz jeszcze raz, tylko te opcje daj w module.zaintaluj jeszcze raz cpufreq, zaladuj moduly
cpufreq-powersave
cpufreq-ondemand
cpufreq-conservative
cpufreq-stats
cpufreq-userspace
freq-table
speedstep_centrino
wydaj komende cpufreq-info
gucio@gucio:~$ cpufreq-info
cpufrequtils 002: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
driver: centrino
CPUs which need to switch frequency at the same time: 0
hardware limits: 600 MHz - 1.50 GHz
available frequency steps: 1.50 GHz, 1.40 GHz, 1.20 GHz, 1000 MHz, 800 MHz, 60 0 MHz
available cpufreq governors: userspace, conservative, ondemand, powersave, per formance
current policy: frequency should be within 1.50 GHz and 1.50 GHz.
The governor "performance" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 1.50 GHz.
czyli wszystko smiga, teraz sie bawie ustawianiem polityki czestotliwoci, na dole jest link
http://strefamandrivy.pl/forum/viewtopic.php?t=4754
a co do demona, tez mi nie stawa podczas startu, dopiero jak dopisalem meduły do /etc/modules to wstal bez problemu:)mam jajco 2.6.19.1 acpi oraz wszystkie pierdoly ze speedstep w modulach.pozdrawiam
ps.w debianie config ogólny jest w /etc/default a ten drugi w samym /etc toche sie roznia od przykladu, pokombinuje i dam znac:)
hehe, taktowanie czestotliwosci juz zalatwione, nie rozwiazuje to jednak problemu wiatrakow, ktore wyja bez wzgledu na taktowanie .... :/
ale dzieki za odp. ;)
pozdr
Czytalem gdzies, ze moze byc opcja w biose odpowiedzialna za te wiatraki.zobacz:)ja jak jest na windowsie?
bios jest okrojony jak to na laptopach zwykle bywa, pod winda niestety dziala ok...przekompiluje jajco, moze 2.6.19 ma juz to poprawione?
pozdr
jumanji - najprawdopodobniej co do ograniczinych funkcji iosu to podezewam ze usunoles sobie partycje diagnostyczna gdzie bios trzyma swoe zabawki i jest tam troche fajnych zabawek, wiekszosc obecnych laptopow tak dziala
Ja tez juz zrobilem taktowanie, dziala wysmienicie:)w sumie nawet na 1,5 ghz jest cicho, IBM sie postaral:p moze predkosc wiatrakow jest uzalezniona od obciazenia procesora a nie od temperatury, poszukaj na google moze ktos ten problem rozwiazal pod linuxem:) znasz moze jakis dobry program do monitoringu temperatury cpu, wiatrakow i nyych bajerow oraz czasu uzywania baterii?
BiExi jak sie dorwac do tej partycji??albo jak sprawdzic czy ja sie ma??
fak... no usuwalem jakas partycje, ale sadzilem ze on tam trzyma jakies pierdoly w stylu obraz łyndołsa do trybu odzyskiwania z mnostem smieci po drodze....
czyli lipa generalnie??
raczej ta partycja jest wazna :]
ale powienes miec plyte CD z narzedziami do tworzena tej partycji wraz z laptopem... jedyna wada jest taka zeby zrobic taka partycje to reszta partycji putput pujdzie sie jebac i trzeba bedzie je robic od nowa
no to ladnie sie wyfakalem... fajnie byloby zrobic sobie ghosta, ale nie wiem czy to pojdzie na dyskach sata?
jezeli hodzi o linuxa to tar i przywracanie np. z knoppixa wystarcza ... ghost powinien pojsc na sata ...
Tu aczej nie chodzi o ghostaczy bedziedzialac czy nie a raczej o to ze nie polecam odtwarzania puzniej systemu na patycji ktora runi sie rozmiarem....
dlatego lepszym rzwiazaniem byo y tar.gz wszystkiego co linuowe i prezucenie tego gdzies... co do sensowenj kopii shita to za basz ne weim co zrobic....
hmmm myslalem bardziej o oldschoolowym dosowym kliencie ghosta ktory super sobie radzil z takimi rzeczami, patent jest taki ze nie ma wgranych driverow do kontrolera sata, ktory jest w lapciaku, a to z kolei sprawia, ze dyski staja sie dla niego niewidoczne :)
poszukaj na necie dosowych sterownikow do tego kontroler'a o ile to wgule bedzie mozliwe je znalesc ale moze sie uda...
zaladuj je nastepnie odpal ten swoj programik poiwnen zobaczyc dysk chyba ze on sam w sobie musi widziec kontroler.....
Mam podobny problem.
Pod windowsem, żeby wiatraki nie pracowały zbyt często od przegrzewania się procesora mam ustawione standardowo procesor na 800MHz, do tego grafa (ATI Radeon X700) ustawione taktowanie na minimum: 105/120 MHz, do tego obniżone napięcie na procesorze o +-0,2mV czy jakos tak.
No i w ten sposób mam cichego laptopa.
Wszystko to już zrobiłem pod Debianem oprócz zmiany napięcia.
Znacie jakiś programik, czy cuś, żeby pozmieniać napięcie na procesorze dla poszczególnych mnożników?
ciezko bedzie... dochodze do wniosku ze najlepiej kupic sobie laptopa IBM, albo fsc z serii lifebook
tam jedyny problem stanowi cena sprzetu :) bo poza tym to wszystko dziala wysmienicie :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.69.176' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.69.176', 1732693572) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732693272 |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29623 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3770 ORDER BY posted |
0.00042 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3770 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00097 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3770 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3770 |
Total query time: 0.00519 s |