Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak mnie naszło na bawienie się LVM i teraz próbuję sobie prześledzić proces dodawania i usuwania dysków do LVM. Dodawanie nowego fizycznego voluminu do istniejącej już grupy i rozciągnięcie starych voluminów, tak by miały do dyspozycji więcej miejsca, nie jest żadnym problemem. Nie można jednak tego powiedzieć o procesie w drugą stronę, tj. jeśli mam już grupę voluminów na kilku dyskach i chcę jakiś nośnik usunąć.
Póki co, tak stworzony setup składa się z dwóch dysków fizycznych, 2x 80G. Na jednym z dysków jest normalny system. Dołożyłem do niego drugi dysk i rozciągnąłem grupę tak, że ma do dyspozycji prawie 160G. Jak teraz usunąć ten drugi dysk, tak by system znów był na jednym? xD
Udało mi się rozbroić tę konfigurację ale tylko w trybie offline, z poziomu systemu live, gdzie przy pomocy lvreduce z opcją -l wskazującą na liczbę zakresów w pvs zmniejszyłem wszystkie voluminy, tak by były zmapowane tylko na jednym z dysków. Później za pocą vgreduce wypiąłem ten drugi dysk z grupy voluminów, no i na koniec pvremove by ten fizyczny volumin usunąć całkowicie.
Czy da radę zrobić to na działającym systemie, tak samo jak idzie dołączyć nowy nośnik? Może niekoniecznie musi to być partycja root ale weźmy sobie taki /home/ albo /var/ . W przypadku, gdy taki volumin zajmuje szereg dysków, to nie da rady go zmniejszyć w trybie online?
Może [url]http://techfreak.pl/konfiguracja-lvm/[/url]
EXAMPLES
To move all Physical Extents that are used by simple Logical Volumes on
/dev/sdb1 to free Physical Extents elsewhere in the Volume Group use:
pvmove /dev/sdb1[/quote]
No a potem vgreduce i pvremove :)
linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.135.226' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.135.226', 1732520767) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732520467 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.34.237' |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=296812 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28226 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28226 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28226 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28226 |
Total query time: 0.00707 s |