Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam. Mam zainstalowanego fluxboxa i np w mozilli w xedit są polskie znaki ( w menu też są), ale w atermie już nie mam i nie wiem jak to zmienić. Czy ktoś może pomóc.
Spróbuj wybrać odpowiednią czcionkę w ustawieniach ~/.Xresources albo ~/.Xdefaults. Ja mam ustawioną tak
aterm*font:-*-fixed-medium-r-*-*-14-*-*-*-*-*-iso8859-2 aterm*boldFont:-*-fixed-medium-r-*-*-14-*-*-*-*-*-iso8859-2
i wszystko działa jak należy. A może po prostu wystarczy ustawić kodowanie na iso8859-2.
Może to być również wina klawiatury. Kiedyś miałem taką sytuację, że czcionka i kodowanie było dobrze ustawione, mimo to, gdy chciałem w *termie wklepać polską literę odzywał się dźwięk systemowy i nic poza tym. Chłopaki na ircu pomogli , a rozwiązanie to:
wpisanie w ~/.fluxbox/startup
setxkbmap "pl" &
Potem w ~/.fluxbox/init do linii
session.screen0.rootCommand:
należy dodać wpis
~/.fluxbox/startup &
Sprawdź i pisz, czy zadziała.
dandeb ja nie mam na liście w xfontsel do wyboru aterma więc nie wiem jak ustawić czcionki dla aterma. Jakbyś mógł mi przybliżyć jak to zrobić to będę wdzięczny
Wszystko, co mi wiadomo na powyższy temat napisałem już wyżej. ;)
Ale dobra, to spróbujemy w ten sposób:
Utwórz sobie w katalogu domowym plik .Xresources albo .Xdefaults (a najlepiej, tak dla świętego spokoju oba ;)) i wklej tam:
aterm*font:-*-fixed-medium-r-*-*-15-*-*-*-*-*-iso8859-2 aterm*boldFont:-*-fixed-medium-r-*-*-15-*-*-*-*-*-iso8859-2 aterm*geometry:80x27 aterm*loginShell:true aterm*transparent:true aterm*background:Black aterm*foreground:White aterm*scrollBar:true aterm*scrollBar_right:true aterm*transpscrollbar:true aterm*saveLines:32767 aterm*shading: 70 aterm*fading: 60
Zapisz, a następnie przeładuj x-y. Wpisy te powinny ustawić Ci czcionkę w atermie, przezroczystość, rozmiar, i takie tam. ;)
Jeżeli to nie pomoże, spróbuj ustawić klawiaturę wg. sposobu, który opisałem wyżej.
Witam, mam ten sam problem, ale po wykonaniu tego wszystkiego, dalej nie mogę wpisywać polskich znaków w atermie, chociaż np. przezroczystść i te inne są ustawione...
masz w .bashrc lub .bash_profile wpisane
export LANG=pl_PL
?
na pewno masz czcionkę, którą wybrałaś w .Xdefaults/.Xresources?
edit: locales masz ustawione na ISO czy UTF?
Tu jest mój locale:
pl_PL.UTF-8 UTF-8
a w bash.bashrc mam prawie wszystko zahaszowane i nie ma tam export LANG=pl_PL , czyli muszę to tam dopisać?
Jesli chodzi o czcionkę, to wydaje mi się, że jest taka jaką tam wpisałam, ale nie jestem pewna.
no to mamy winnego: aterm nie obsługuje UTF ;)
musisz znaleźć jakiś inny terminal, z podobnych do aterma jest np. urxvt, konfiguracja w zasadzie identyczna, tylko zamiast [i]aterm*[/i] wpisujesz [i]urxvt*[/i] (tylko ne ustawiaj w nim czcionki na iso)
nie dopisuj tego LANG=pl_PL
Dzięki, mam jeszcze gnome terminal, który był juz od początku, w sumie też może być ;)
a xterm da rade?
tak.
ctrl+ppm i zaznaczasz utf-8.
pzdr
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00160 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.13.127' WHERE u.id=1 |
0.00141 | UPDATE punbb_online SET logged=1732271484 WHERE ident='18.188.13.127' |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732271184 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=29803 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3790 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3790 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00231 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3790 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3790 |
Total query time: 0.00879 s |