Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzień dobry. Zainstalowałem wczoraj Debiana w wersji Wheezy > http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/getting-started/getting-linuxcnc.html . Problem zaczął się się gdy próbowałem zainstalować na nim pewien program. Okazało się, że do działania wymaga on biblioteki glibc 2.15, a Wheezy ma zdaje się glibc 2.13. Zainstalowałem więc nową wersję przy pomocy tej strony > http://stackoverflow.com/questions/10863613/how-to-upgrade-glibc-from-version-2-13-to-2-15-on-debian (post nr. 41). Program, który wcześniej nie chciał się zainstalować, po wgraniu nowszej wersji libc6 zainstalował się, ale po restarcie systemu, zmienił się jego język z polskiego na angielski. Czy jest możliwość ustawienia znów polskiego języka ? Pzdr.
root@debian:/home/lukasz# dpkg-reconfigure locales
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = (unset),
LC_ALL = (unset),
LANG = "pl_PL.UTF-8"
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: locales is broken or not fully installed
root@debian:/home/lukasz# locale
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2016-02-29 17:01:58)
2785
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:02)
Z tego co widzę w Synapticu, to mam libc6 /-dbg/-dev/-i686 2.22-0 experimental. Wszystko z numeracją 2.13-38 mam odznaczone.
GLIBC z eperimentala w Wheezym?
Bardzo oryginalny pomysł ;)
2786
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:04)
Debiana instalowałem ze specjalnie spreparowanego obrazu systemu z kontrolerem do maszyn CNC i kernelem rtai (taki obraz jest tylko z Wheezy, link w 1 poście) . Na Jessie musiałbym samemu to wszystko dogrywać, a tego chciałem uniknąć, na Wheezy miałem od razu gotowca. Niestety inny (drugi) program, którego potrzebuję - sheetcam, instaluje się na Jessie normalnie, na Wheezy już nie chce, bo wymaga glibc 2.15. Można coś jeszcze zrobić ?
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2016-02-29 18:09:21)
2787
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:05)
Nie bardzo, to już chyba wolę mieć sheetcama na Windowsie, bo pliki z tego programu mogę normalnie przenosić. Czyli teraz zbyt dobrze jest namieszane w systemie, aby ten język móc normalnie zmienić na pl ? Wgrać glibc 2.15 na Wheezy też nie można ?
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2016-03-05 09:53:59)
Tak sobie pomyślałem, bo na innym PC z Debian Wheezy jest ten program zainstalowany w jakiejś starszej wersji, której w internecie nie mogę nigdzie znaleźć i ta wersja o dziwo działa na Wheezym. Czy można by skopiować pliki tego programu z innego komputera na mój system i umieścić w odpowiednim miejscu ?
Można.
Czy będzie działać? powinno ale głowy nie dam że to dobrze zrobisz i są wszystkie biblioteki.
Jeśli program był instalowany z paczki deb to nie ma problemu.
Jeśli nie to może być zabawa.
A po czym poznać, że program był instalowany z paczki .deb ?
2807
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:30)
W przypadku Debiana Jessie:
Dodaj repozytorium:
deb http://linuxcnc.org/ jessie base 2.7-uspace[/quote]
Klucze:Kod:
apt-key adv --keyserver hkp://keys.gnupg.net --recv-key 3cb9fd148f374fefi instalacja:
Kod:
aptitude update aptitude install linuxcnc-uspaceOficjalnie o wsparciu nie piszą, ale spróbować możesz.
Prawdopodobnie potrzebne tez będzie jądro RT.
2808
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:31)
Wheezy jest normalnie wspierany i instrukcja jest taka sama.
Na stronie projektu jest obszerniejsza informacja.
Ale to nie na tym polega problem.
Panowie, ale ja nie mam problemu z LinuxCNC, bo ten śmiga OK, a z SheetCAM > http://www.sheetcam.com/downloads . Dostępnej wersji na stronie projektu na Wheezym nie można zainstalować.
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2016-03-05 19:43:41)
2811
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:36:35)
[quote=lukasz89]Panowie, ale ja nie mam problemu z LinuxCNC, bo ten śmiga OK, a z SheetCAM > http://www.sheetcam.com/downloads . Dostępnej wersji na stronie projektu na Wheezym nie można zainstalować.[/quote]
No a o czym my piszemy?
Podałem ci instrukcje do sprawdzenia na Debianie Jessie, a uzytkownikubunt napisał jak możesz namierzyć program w tamtej starszej wersji.
Podałeś mi instrukcję do instalacji LCNC na Debianie 8.
dpkg -l | grep -i sheetcam
Jeśli tak wpiszę, to będzie dobrze ?
[quote=lukasz89]Podałeś mi instrukcję do instalacji LCNC na Debianie 8[/quote]
Wtedy będziesz miał te dwa działające programy na normalnie wspieranym systemie. Instalacja nie jest przesadnie skomplikoaana.
[quote=lukasz89]Debiana instalowałem ze specjalnie spreparowanego obrazu systemu z kontrolerem do maszyn CNC i kernelem rtai (taki obraz jest tylko z Wheezy, link w 1 poście) . Na Jessie musiałbym samemu to wszystko dogrywać, a tego chciałem uniknąć, na Wheezy miałem od razu gotowca. Niestety inny (drugi) program, którego potrzebuję - sheetcam, instaluje się na Jessie normalnie, na Wheezy już nie chce, bo wymaga glibc 2.15. Można coś jeszcze zrobić ?[/quote]
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.235.138' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.235.138', 1732458562) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732458262 |
0.00076 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=298623 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28332 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28332 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00198 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28332 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28332 |
Total query time: 0.00707 s |