Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Posiadam kartę graficzną Radeon R9 280X. Zawsze używałem sterowników fglrx ale kilka miesięcy temu przestało na nich działać GNOME więc zacisnąłem zęby i używałem KDE. Niestety około miesiąc temu po aktualizacji tych sterowników i resecie komputera pojawia się czarny ekran przy włączeniu środowiska graficznego. Przed chwilą zaktualizowałem system, fglrx też się zaktualizowało niestety problem pozostał. Używam debiana w wersji testowej.
To ogólnie znany problem z tymi sterownikami czy wina tylko mojego modelu karty? Bo trochę to dziwne, że było już tyle aktualizacji tych sterowników i problem nie został rozwiązany. Zainstalowałem na osobnym dysku świeżą wersję debiana i występuje na nim to samo zjawisko.
Pozdrawiam.
2524
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:30:30)
root@madamn:/home/death# lspci -nn | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT [Radeon HD 7970/8970 OEM / R9 280X] [1002:6798]
root@madamn:/home/death# uname -a Linux madamn 4.3.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.3.3-2 (2015-12-17) x86_64 GNU/Linux
root@madamn:/home/death# dpkg -l | grep fglrx-driver ii fglrx-driver 1:15.9-3 amd64 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
dmesg:
http://pastebin.com/t0xEY3BQ
cat /var/log/Xorg.0.log:
http://pastebin.com/0GmQxNft
Jak usunąłem plik /etc/X11/xorg.conf to uruchomił się lxdm (gdm3, sddm lightdm nie działają) ale są to standardowe sterowniki graficzne, które nie obsługują akceleracji.
root@madamn:/home/death# cat /etc/X11/xorg_old.conf Section "ServerLayout" Identifier "aticonfig Layout" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0 EndSection Section "Module" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-0" Device "aticonfig-Device[0]-0" Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection
Jest to konfiuguracja utworzona przez aticonfig --initial. Zawsze tak robiłem i bylo ok.
Ostatnio edytowany przez problem_o_0 (2016-01-06 12:39:23)
2526
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:30:32)
root@madamn:/home/death# lspci -k | grep VGA -A6 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT [Radeon HD 7970/8970 OEM / R9 280X] Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Tahiti XTL [Radeon R9 280X DirectCU II TOP] 01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT HDMI Audio [Radeon HD 7970 Series] Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device aaa0 Kernel driver in use: snd_hda_intel 02:00.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VL805 USB 3.0 Host Controller (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 5007 ]
To sie zrobiło po aktualizacji kernela. Kiedyś już tak było, że po aktualizacji kernela przestawał działać fglrx ale po kilku dniach wychodziła nowa wersja sterownika i wszystko śmigało. Teraz było juz kilka aktualizacji kernela i fglrx ale problem pozostał. Nie widziałem w sieci aby ktoś miał takie problemy więc zakładam, że to tylko u mnie. Karta graficzna jest raczej dobra bo na windowsie jest ok.
Jak zainstalować starszą wersje kernela?
2529
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:30:36)
Cześć.
Z fglrx często bywa tak, ż nie kompilują się z nowszymi jądrami więc kompilacja jądra czy sterownika ze stron AMD niewiele da.
[url]http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDRadeonSoftwareCrimsonEdition15-12LINReleaseNotes.aspx[/url]
Daj wynik
dkms status
dkms powinien automatycznie zbudować moduł jądra w czasie instalacji pakietu fglrx-driver lub linux-image (musisz mieć oczywiście zainstalowane nagłówki). Kompilacja dla nowszych jąder wymaga paczowania sterowanika. Sprawdź czy da się ręcznie skompilować z poziomu dkms i ewentulanie jakie wywali błędy.
Jeśli mam rację to albo pozostaje czekać na odpowiednio spaczowany sterownik w repo albo zainstalować starszy kernel.
Ostatnio edytowany przez b3mol (2016-01-07 11:29:26)
Musisz wrzucić kernel w starszej wersji, fglrx obsługuje kernele do 3.19 włącznie, ja mam 3.16 i działa bez zająknięcia, pociągnij ze [url=http://snapshot.debian.org/]snapshota[/url] i zainstaluj stery z repo. Jak budował Ci się moduł to pewnie wyrzucił błąd, że nie został zbudowany poprawnie czy coś w ten deseń tylko nie przeczytałeś komunikatów. Dodatkowo polecam zablokować sobie w /etc/apt/preferences aktualizacje kernela i xorga.
@uzytkownikubuntu, nie wiem jak to jest ale po zablokowaniu waylanda gnome działa na sterach od AMD, przynajmniej na archu.
Ostatnio edytowany przez skullman (2016-01-07 14:50:40)
[quote=skullman]Dodatkowo polecam zablokować sobie w /etc/apt/preferences aktualizacje kernela i xorga.[/quote]
logan@toshiba:~$ dpkg -l | grep -e linux-image -e linux-headers ii linux-headers-3.16.0-4-amd64 3.16.7-ckt20-1+deb8u1 amd64 Header files for Linux 3.16.0-4-amd64 ii linux-headers-3.16.0-4-common 3.16.7-ckt20-1+deb8u1 amd64 Common header files for Linux 3.16.0-4 ii linux-image-3.16.0-4-amd64 3.16.7-ckt20-1+deb8u1 amd64 Linux 3.16 for 64-bit PCs
Wystarczy wywalić metapakiety dociągające powyższe. Wtedy np 3.16 będzie nawet wtedy, kiedy zostanie wywalony z repo.
W sumie instalując konkretną wersję kernela a nie poprzez metapakiety nic nie trzeba blokować.
Ostatnio edytowany przez skullman (2016-01-07 14:49:37)
Powitac
Sporo wody uplynelo :)
Podepne sie bo mam podobny problem z radkiem, gdzies jest brak komunikacji miedzy sterami, grafa, jadrem i kto wie czym jeszcze. (sorki za brak ogonkow Links'a jeszcze nie ogarnolem) Od 2 dni proboje sam ale mi nie wychodzi. Oto co wiem:
kurna jak sie kopiuje i wkleja ?? buahahahaha sam leze na lopatkach
sprzet - hp pavilion laptop, proboje oganac na tym jessie
grafa - winda gada R6, linux - AMD/ATI Mullins Radeon R4/R5
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Mullins [Radeon R4/R5 Graphics]
fglrx-driver zainstalowany
dkms status: fglrx, 15.9, 3.16.0-4.amd64, x86_64: installed
Linux 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.7-ckt20-1+deb8u4 (2016-02-29) x86_64 GNU/Linux
z powyzszej linijki wiecie tez jakie jajco siedzi (standardowe zreszta bo nic nie kombinwalem)
fglrxinfo : Error:unable to open display (null)
Instalacja poszla wedlug tutka z dzialu z artykulami - Instalacja sterownikow fglrx - karty AMD Radeon
link : [url]https://dug.net.pl/tekst/256/instalacja_sterownika_fglrx___karty_amd_radeon/[/url]
Jak juz wyzej wspomnialem mam nieopanowane kopiowanie i wklejanie wiec ciezko mi bedzie wrzucic jakies logi :(
--------------------
Edit:
W związku z faktem, że system dopiero stawiam i uczę się go konfigurować na nowo, nie było problemu żeby go ściąć i postawić od nowa. Dzięki temu jakieś środowisko graficzne jest więc będzie można kopiować i kleić :P
Mam pytanie - skoro powyższy tutek nie zadziałał, to jak inaczej dobrać się do tej instalacji?
---------------------------
Edit 2:
Krok (mam nadzieję do przodu) wykonany. Rezultatem czego jest coś lepiej (na dzieńdobry normalne rozdzielczości, środowisko graficzne się uruchamia a nie czarny ekran), ale nie do końca :)
Jak wyżej wspomniałem, podczas instalacji systemu wybrałem od razu instalację środowiska graficznego KDE by mieć z wami większą komuniację niż poprzednio. Następnie według wiki dodałem sekcję contrib i non-free do apt, zaktualizowałem i poszło tak:
aptitude -r install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') fglrx-driver
Sporo się tego przemieliło :)
następnie
aticonfig --initial
No protocol specified Found fglrx primary device section Using /etc/X11/xorg.conf
[b]No protocol specified[/b] - to mnie zastanawia
dkms status:
fglrx, 15.9, 3.16.0-4-amd64, x86_64: installed
fglrxinfo:
No protocol specified Error: unable to open display (null)
W związku z tym mam pytanie: co dalej by wszystko było tak jak powinno być?
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2016-03-13 12:09:18)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00121 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.62.5' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.62.5', 1732305652) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732305352 |
0.00087 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=298942 |
0.00186 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28063 ORDER BY posted |
0.00098 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28063 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00094 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28063 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28063 |
Total query time: 0.00803 s |