Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Okej, już łapię, dzięki za wytłumaczenie.
W każdym razie, da się coś z tym teraz zrobić?
2848
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:37:22)
(Przepraszam, nie zauważyłem poprzedniego posta pinka)
Użyłem init=/bin/bash w recovery mode, po czym wykonałem
mount -o remount,rw / usermod root -s /bin/bash egrep ^root /etc/passwd
Następnie utworzyłem plik z:
#!/bin/dash /usr/bin/sakura -e "/bin/bash"
i w edycji właściwości pliku zaznaczyłem "zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu", zmieniając sobie kategorię dostęp na "odczyt i zapis". Potem "Otwórz za pomocą" -> "uruchamianie oprogramowania".
Ale nic nie uległo zmianie.
---- edit----
Terminal roota działa. Mogę go normalnie używać, oprócz tego, że co jakiś czas wszystko się tragicznie wiesza i przestaje odpowiadać. Domyślnym shellem dla użytkownika dalej było zsh, zmieniłem na basha. Kiedy przez terminal roota otwieram sakurę i jestem na niej domyślnie zalogowany jako root także działa.
Ostatnio edytowany przez knotek (2016-03-14 20:39:32)
2849
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:37:23)
Nic nie pomogło. Myślisz, że przekopanie się przez jakiś obszerny zbiór informacji o zsh pomoże w lokalizacji problemu?
Czy "exec /bin/bash" mogło tak wszystko rozwalić?
jak mozesz sie zalogowac na konto root, to utwórz nowego użytkownika z domyslna powloka a potem sie zaloguj na niego i odpal recznie x-window zobaczymy co bedzie ???
zainstaluj ponownie zsh i jak masz go dosyc to dopiero wtedy chsh /bin/bash i wywal zsh
Ostatnio edytowany przez pink (2016-03-14 22:32:49)
Z terminalem nowego użytkownika wszystko gra, x-window odpala się normalnie. Po powrocie na zwykłego użytkownika nic się nie zmieniło. Zsh zainstalowałem, ale to też nie pomogło.
sorry o jakim uzytkowniku teraz mowa
mialem na mysli stworzenie nowego zwyklego uzytkownika w /home/nazwa jezeli po zalogowaniu na niego wszystko dziala poprawnie to pozostaje przekopiowac potrzebne ci dane i konfiguracje (byle by nie zawiele bo przez nieuwage mozesz wpasc z deszczu pod rynne) z tamtego popsutego i je usunac poprawnie - nie na chama.
Stworzyłem nowego usera, tak jak mówiłeś, sprawdziłem, że pod nim wszystko działa. Pod tym "popsutym" nadal nie działało.
Dam znać, jak przeniosę rzeczy na nowego.
sprawdz sobie grupy
$groups users lp wheel floppy audio video cdrom netdev scanner sudo
jak by ci dzwiek nie dzialal albo cos to sobie dodaj gdzie trzeba
a z terminali to:
https://wiki.archlinux.org/index.php/rxvt-unicode
ps tylko uwaga z tym przenoszeniem bo skopiujesz config który bruździł i będzie to samo
uwazal bym na .bashrc .xinitrc .Xdefaults .profile i nie wiem co tam jeszcze.
Ostatnio edytowany przez pink (2016-03-14 23:39:47)
Okej, załatwione. Chyba wszystko działa jak trzeba.
Bardzo dziękuję wszytkim za pomoc i poświęcony czas.
[quote=NieGooglujMnie]hint na przyszlosc:
terminal który przeważnie działa w "trybie" awaryjnym to jest xterm - w sensie, że jak coś zepsujesz właśnie z shellem, to w pierwszej kolejności odpal xterm i w nim naprawiaj.[/quote]
Przeczytaj wątek od początku, bo taką poradę to sobie można wsadzić w miejsce gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę.
jezeli juz jest jakas podstawa do do naprawy czegogolwiek w linux-ie to chyba wyjscie z x-window.
ps. poza tym KISS
[quote=NieGooglujMnie]no ale po co ta agresja? Zmieniałem z bash na zsh i odwrotnie z 15 razy - jeszcze jest fish. Jak są jakieś problemy i coś nie wyszło, to podstawa do naprawy tego to jest (w GUI, na desktopie)
xterm + chsh + vim /etc/passwd[/quote]
Widzę, że nie dodarło. Przeczytaj ze zrozumiem chociażby pierwszy post.
A na serwerach chyba tylko z basha warto korzystać, tutaj strach cokolwiek ruszać :P
Ty nie rozpowiadaj takich rzeczy bo pracę stracę jak szef uzna, że jego serwery są zbyt ważne i delikatny by je tykać :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.14.250.187' WHERE u.id=1 |
0.00504 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.14.250.187', 1732837798) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732837498 |
0.00090 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=299254 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28393 ORDER BY posted |
0.00078 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28393 AND t.moved_to IS NULL |
0.00016 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00748 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28393 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28393 |
Total query time: 0.01734 s |