Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Męczę po raz kolejny budowanie pakietów, tym razem w oparciu o najnowsze commity na githubie. Dokładnie to nie wiem jaki sposób jest zalecany, bo spotkałem ich kilka i każdy z nich był inny. To co je łączyło, to fakt, że żaden z nich nie chciał działać w moim przypadku. xD
Po paru dniach poszukiwań udało mi się chyba tak prowizorycznie zbudować pierwszy pakiet oparty o repo githuba. Do końca jeszcze nie rozumiem tego procesu ale może się wyjaśni niebawem. Dlatego też jeśli ktoś budował pakiety dla debiana w oparciu o gita, to czy mógłby tutaj wrzucić info dotyczące poleceń, które zwykle się wydaje w terminalu, by taką paczkę zbudować? xD
Tę paczkę, o której mowa była wyżej, zbudowałem w poniższy sposób. [url=https://github.com/mhogomchungu/ussd-gui/releases]Najpierw poszedłem pod link na githubie[/url] i pobrałem ostatni release w formie paczki .tar.gz . Później stworzyłem sobie lokalne repo i zaimportowałem tę paczkę:
$ git init $ gbp import-orig ../ussd-gui-1.2.0.tar.gz
Póki co to repo wskazuje na stan jaki był w tym poprzednim release. Dorobiłem do tego katalog debian/ (via dh_make) i dostosowałem tam wszystkie rzeczy i później dałem commit:
$ git commit -S -m "Add: debian/ directory"
No i obecnie w tym repo są dwie gałęzie: master i upstream. W master jest kopia tego co w upstream + katalog debian/ . Póki co jeszcze nic nie ruszałem. Chciałem zobaczyć czy mi się to zbuduje. No to wpisałem w terminalu to poniższe:
$ BUILDER=pbuilder gbp buildpackage --git-pbuilder --git-ignore-new
No i paczka się zbudowała. Czyli teoretycznie wszystko przebiegło tak jak powinno ale jest kilka problemów.
Po wydaniu tego ostatniego polecenia, system automatycznie wlazł w chroot i pakiet zbudował. Polecenie jakie sobie wywołał to:
Apr 17 15:01:18 morfikownia sudo[26004]: morfik : TTY=pts/13 ; PWD=/media/Kabi/debian_sources/git/ussd-gui-1.2.0 ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/pbuilder --build --buildresult /media/Kabi/debian_sources/git --debbuildopts --debbuildopts --basetgz /var/cache/pbuilder/base.tgz ../ussd-gui_1.2.0-1.dsc
No i tutaj jest pytanie: jak nauczyć ten mechanizm wykorzystywać konfigurację w pliku /etc/pbuilderrc , tzn. on chyba z tego pliku korzysta ale wyżej widać szereg opcji, które przepisują parametry zawarte w pliku /etc/pbuilderrc .
No i w sumie, co dalej z tym repo? xD Bo tam na githubie jest szereg commitów i teraz przydałoby się zrobić nowy release. To jaki zestaw poleceń teraz zastosować?
Tu masz trochę informacji:
https://wiki.debian.org/PackagingWithGit
Ściągasz repozytorium git clone repo.git, potem pakujesz np. tak:
tar -cf - injeqt --exclude='.git*'| xz -9 -c - > injeqt_1.0.99~git20160409.orig.tar.xz
dh-make albo kopia z poprzedniego uploadu i jazda z budową.
Można też zrobić cherrypick do aktualnej wersji, ale to już inna kwestia.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.140.224' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.140.224', 1732504000) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732503700 |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.193' |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=300739 |
0.00113 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28540 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28540 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00088 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28540 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28540 |
Total query time: 0.00738 s |