Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Jak w temacie, po włączeniu Firetraya w FF-46 zamiast normalnego okna mam nieaktywne 90 procent okna, mogę sobie tylko zakładki pooglądać, paski i reszta menu nie działa.
W poprzedniej wersji Firefoxa wszystko działało, w TB wszystko działa, a tu katastrofa.
Środowisko Mate:
mate-base/mate-panel-1.8.1-r1 mate-base/mate-applets-1.8.1
Z rozpędu przejrzałem inne dodatki do traya (różne wersje MinimizeToTray),
ale z niemożliwym do zauważenia skutkiem.
Wersja FF:
www-client/firefox-46.0 custom-cflags custom-optimization dbus ffmpeg force-gtk2 hardened hwaccel jemalloc3 jit linguas_pl system-jpeg system-libvpx
Z kolei na stronie:
https://github.com/foudfou/FireTray
Zobaczyłem straszliwą wiadomość:
THIS PROJECT IS DISCONTINUED[/quote]
Więc się zastanawiam, czy te kłopoty to jest BUG czy FEATURE. :P
PozdroOstatnio edytowany przez Jacekalex (2016-05-01 14:41:18)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
[quote=mati75]https://github.com/foudfou/FireTray/issues/222#issuecomment-215449010
Tu masz co trzeba zrobić.[/quote]
Dzięki, radykalnie pomogło. ;)
Inna sprawa, ile wersji FF przetrwa taka zmiana, w ogóle nie czaję, dlaczego pakują interfejsy w Gtk2 czy Gtk3, i w nich nie ma traya, chociaż te liby mają odpowiednie interfejsy, i da się to załatwić kilkunastoma linijkami kodu.
W samym FF zmiana silnika XUL na XPCOM to nie są żarty.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-05-01 14:42:39)
co rozumiesz przez zamianę silnika XUL na XPCOM... bo to jakiś bełkot.
To coś jakby zamienić C na gliba...
Może źle się wyraziłem, chodzi o zmianę APi wtyczek.
to zacznij się wyrażać precyzyjnie - niestety, od Ciebie wymaga się tu nieco więcej niż od Pabla, neo czy innych uzytkownikubuntow.
[quote=ethanak]to zacznij się wyrażać precyzyjnie - niestety, od Ciebie wymaga się tu nieco więcej niż od Pabla, neo czy innych uzytkownikubuntow.[/quote]
Czemu jestem stawiany na równi z neo? XD
[quote=ethanak]to zacznij się wyrażać precyzyjnie - niestety, od Ciebie wymaga się tu nieco więcej niż od Pabla, neo czy innych uzytkownikubuntow.[/quote]
Dziwne, ile razy czytam Konstytucję (ostatnio bardzo modne) czy jakąś Konwencję Praw Człowieka, to tam zawsze wszyscy ludzie są równi.
xD
Zmienili coś w silniku, bo patch do interfejsu qt wcale nie działa. GTK 3.20 wygląda jak gówno. Wersja gtk2 jako tako daje się używać.
[quote=mati75]Zmienili coś w silniku, bo patch do interfejsu qt wcale nie działa. GTK 3.20 wygląda jak gówno. Wersja gtk2 jako tako daje się używać.[/quote]
Silnik jest w ciągłym ruchu i potrwa to jeszcze długo, aż wszystkie karty będą w osobnych procesach, i wszystkie ważne wtyczki będą prawidłowo brykały w tych warunkach.
Przy masie "bezwładności" FF z tym całym wtyczkowym bajzlem to musi potrwać.
Do tego jeszcze WebExtensionAPI, wdrażanie html5, do tego jakieś Capsicum (ważne dla Andka, BSD, MacOS i w przyszłosci Linuxa)
i jest mały horror.
Sznurki (niektóre z chyba tysiąca):
https://wiki.mozilla.org/Electrolysis#Force-enabling_e10s
https://developer.mozilla.org/en-US/Add-ons/Working_with_multiprocess_Firefox
https://wiki.mozilla.org/Electrolysis/Roadmap
Chrome miało z górki, bo najpierw zrobili dobry silnik, karty w osobnych procesach, a potem dopiero pisali na to wtyczki.
Tymczasem FF najpierw miał około 3000 wtyczek, a dopiero potem zaczęli kombinować z Electrolysis, czyli z natury rzeczy ruszyli (nie z czyjejkolwiek winy) "od dupy strony".
GTK 3.20 wygląda jak gówno[/quote]
Przesadzasz, Gtk3 wygląda jak Gtk3, już straciłem nadzieję, że to kiedyś będzie używalne pod względem kolorystycznym.
W przypadku FF u mnie to wygląda tak:
http://s32.postimg.org/n0mlelaat/Firefox_gtk2_vs_gtk3.png
Liby:Kod:
x11-libs/gtk+-2.24.29 x11-libs/gtk+-3.18.7Przy okazji, mam tu w drugim oknie Nightly-49 - binarkę od Mozilli, i ten tradycyjnie w trybie multiproces nie wyświetla zawartości kart, podobnie jak chyba 10 poprzednich wersji.
Założyłem mu nowy profil, żeby to sprawdzić dokładnie.
PozdroOstatnio edytowany przez Jacekalex (2016-05-01 17:13:46)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
chrome zrobiło dobry silnik???
chłopy, z ruchania to może macie piątkę ale z historii pałę (i to mientkom).
poczytaj o khtml, webkit i tak dalej aż dojdziesz do chroma.
[quote=ethanak]chrome zrobiło dobry silnik???
chłopy, z ruchania to może macie piątkę ale z historii pałę (i to mientkom).
poczytaj o khtml, webkit i tak dalej aż dojdziesz do chroma.[/quote]
Oczywiście, że Webkit to dziecko Apple, oczywście, ze Webkit bazuje na khtml, ale najpierw go odpowiednio przygotowali do Chrome, potem napisali silnik V8 do JS zamiast JavaScriptCore, a w końcu zrobili na bazie Webkita Blink do html.
I nie masz się co indyczyć o pojedyncze słowa, zamiast takiego indyczenia,
to lepiej byś do Gtk3 napisał łatkę na FF, żeby miał natywną ikonkę w Gtk3.
Wszyscy wiedzą, że programujesz w Gtk3 i znasz tą bibliotekę jak własną doopę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-05-01 18:07:27)
2983
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:40:14)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.135.201' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.135.201', 1732510257) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732509957 |
0.00039 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=301157 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28584 ORDER BY posted |
0.00032 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28584 AND t.moved_to IS NULL |
0.00034 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00104 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28584 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28584 |
Total query time: 0.00563 s |