Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam kartę Nvidia Quadro NVS 160 M i sterowniki NVIDIA 340.x
Podczas odtwarzania filmów występuje u mnie efekt rwania ekranu. Jedyne rozwiązanie dla Debiana znalazłem tutaj [url]http://www.debian.pl/viewtopic.php?t=30721[/url] ale nie jest ono aktualne bo pliku /etc/X11/xorg.conf nie ma w moim systemie.
Czy ktoś ma sposób by się z tym uporać?
W archopodobnych systemach sprawa jest prosta [url]https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Rozwi%C4%85zanie_problemu_z_%22rwaniem_ekranu%22_%28screen_tearing%29_dla_kart_graficznych_NVIDIA[/url]
3025
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:41:06)
OK
Ale jak mam poprawnie wypełnić stworzony przeze mnie plik xorg.conf?
Przecież nie mogę w nim pisać co mi na myśl przyjdzie.
[quote=NoRobot]OK
Ale jak mam poprawnie wypełnić stworzony przeze mnie plik xorg.conf?
Przecież nie mogę w nim pisać co mi na myśl przyjdzie.[/quote]
logan@toshiba:~$ man xorg.conf logan@toshiba:~$ man xorg.conf.d
Dzięki :)
Niestety to jest w języku angielskim, a ja nie znam na tyle tego języka, żeby to zrozumieć.
Tak bardzo nie lubię do googli odsyłać, bo opisów sporo, ale:
weź sobie wpisz w goglownicę : "jak wygenerować xorg.conf"
Będziesz miał jak to zrobić i jak wypełnić, lub co w pliku poprawić.
[quote=Bodzio]Tak bardzo nie lubię do googli odsyłać, bo opisów sporo, ale:
weź sobie wpisz w goglownicę : "jak wygenerować xorg.conf"
Będziesz miał jak to zrobić i jak wypełnić, lub co w pliku poprawić.[/quote]
Ja zaczynam od googli, a dopiero potem Forum. ;)
___
[quote=Pavlo950]
man Xorg
Wyłączyć X'y i zrobić:
Xorg -configure
Nie potrzeba googli, to tylko 10 sekund szukania w manualu :D[/quote]
Tak, tylko że manual jest w języku angielskim :(
___
Wyłączyłem Xsy zrobiłem
Xorg -configure
i za każdym razem wywala mi treść pliku pomocy do Xorga
Przy włączonych X-sach mam coś takiego
# Xorg -configure (EE) Fatal server error: (EE) Server is already active for display 0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again. (EE) (EE) Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. (EE)
# rm /tmp/.X0-lock # Xorg -configure _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running (EE) Fatal server error: (EE) Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running(EE) (EE) Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. (EE) (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
# cat /var/log/Xorg.0.log [ 360.520] _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed [ 360.520] _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running [ 360.520] (EE) Fatal server error: [ 360.520] (EE) Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running(EE) [ 360.520] (EE) Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. [ 360.520] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. [ 360.520] (EE) [ 360.520] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
[b]Pavlo950[/b]: [color=red]jak masz odpowiadać w takim tonie, to lepiej w ogóle nie odpowiadaj.[/color]
[b]NoRobot[/b]: masz możliwość edycji posta, nie wysyłaj kilku pod rząd jeśli nikt nie odpowiedział.
[b]NoRobot[/b] uruchom w konsoli ;
nvidia-settings --page="X Server Display Configuration"
Teraz zapisz [b]„Save to X Configuration File”[/b] do xorg.conf w swoim katalogu domowym, i masz prawidłowy xorg.conf. Przenieś go do [b]/etc/X11/[/b] i sprawdź czy działa, sprawdź czy nie nasz nic w [b]/etc/X11/xorg.conf.d/[/b] Jak działa możesz dopisać swoje parametry.
Za problem odpowiada komunikacja sterownika z biblioteką xcb. Mój xorg.conf dla tej samej karty wygląda tak:
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 340.93 (buildd@debian) Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }" EndSection
# nvidia-settings --page="X Server Display Configuration" No protocol specified ERROR: The control display is undefined; please run `nvidia-settings --help` for usage information.
___
[quote=Pavlo950]Mam być szczery? Gówno wyłączyłeś. Google tłumacz, albo jak masz fona z andkiem, to słownik dico. Jak nie chcesz się nauczyć kilku podstawowych słówek, to będzie jęczał, albo na słowniku jeździł.[/quote]
Przepraszam, że post pod postem, ale ...
Podejrzewam, że jednak zrezygnuję z Debiana.
[quote=NoRobot]Podejrzewam, że jednak zrezygnuję z Debiana.[/quote]
Dałem wyżej gotową konfigurację, wystarczy ją wkleić do pliku /etc/X11/xorg.conf
Dzięki :)
To nie oto chodzi, a o kulturę pewnych forumowiczów.
Jeśli dałem
# killall kdm
, to wyłączyłem X-sy i wiem, co piszę.
Przygodę z Linuxem zaczynałem w epoce Auroxa i FC2, tak że nie jestem całkiem świeży w tym temacie.
[b]NoRobot;[/b]
Wcześniejsze jak i te uruchamiasz z działającym xserverem.
Coś mi się wydaję że ty zainstalowałeś, ale nie używasz sterowników od Nvidii. Pokaż ;
nvidia-smi
lspci -v | grep nvidia
ls /etc/X11/xorg.conf.d/
cat /etc/X11/xorg.conf
dpkg -l | grep nvidia
# nvidia-smi bash: nvidia-smi: nie znaleziono polecenia
# lspci -v | grep nvidia Kernel driver in use: nvidia
# ls /etc/X11/xorg.conf.d/ 20-nvidia.conf
# # cat /etc/X11/xorg.conf # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 340.93 (buildd@debian) Section "ServerLayout" Identifier "Layout0" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 33.0 VertRefresh 43.0 - 72.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Device0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"
# dpkg -l | grep nvidia ii glx-alternative-nvidia 0.5.1 amd64 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii libegl1-nvidia:amd64 340.96-1 amd64 NVIDIA binary EGL libraries ii libgl1-nvidia-glx:amd64 340.96-1 amd64 NVIDIA binary OpenGL libraries ii libnvidia-eglcore:amd64 340.96-1 amd64 NVIDIA binary EGL core libraries ii libnvidia-ml1:amd64 340.96-1 amd64 NVIDIA Management Library (NVML) runtime library ii nvidia-alternative 340.96-1 amd64 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii nvidia-driver 340.96-1 amd64 NVIDIA metapackage ii nvidia-driver-bin 340.96-1 amd64 NVIDIA driver support binaries ii nvidia-installer-cleanup 20141201+1 amd64 cleanup after driver installation with the nvidia-installer ii nvidia-kernel-common 20141201+1 amd64 NVIDIA binary kernel module support files ii nvidia-kernel-dkms 340.96-1 amd64 NVIDIA binary kernel module DKMS source ii nvidia-modprobe 340.46-1 amd64 utility to load NVIDIA kernel modules and create device nodes ii nvidia-settings 340.46-2 amd64 tool for configuring the NVIDIA graphics driver ii nvidia-support 20141201+1 amd64 NVIDIA binary graphics driver support files ii nvidia-vdpau-driver:amd64 340.96-1 amd64 Video Decode and Presentation API for Unix - NVIDIA driver ii xserver-xorg-video-nvidia 340.96-1 amd64 NVIDIA binary Xorg driver
Jak widać używam Nvidia i korzystając z gotowego pliku [b]xorg.conf [/b] mam już poprawnie działający system. A osobom z kulturą spod budki z piwem sugeruję, żeby wrócili tam skąd przyszli
No teraz przy wykorzystaniu xorga od mati75 to tak. Jak masz prawidłowe odświeżanie i rozdzielczość to sprawa załatwiona i [b]nvidia-settings[/b] też powinna już działać.
[b]nvidia-settings[/b] działa jak poprzednio, czyli nie działa, ale system jest OK.
Przepraszam, jeśli to moja wina, ale miałeś napisane w wyniku polecenia, że X'y są włączone. I podejrzewam, że nie chodzi tu o kulturę, tylko nieznajomość angielskiego. Czasami, jak patrzę na ogłoszenia o pracę, to piszą że wystarczy "znać angielski na poziomie rozumienia dokumentacji technicznych". Z drugiej strony, nie doczytałem, z jakich sterowników korzystasz, bo w takiej sytuacji, to co podałem, jest złe.
[b]NoRobot[/b]
:ERROR: The control display is undefined; please run `nvidia-settings --help` for usage information.
"nvidia-settings działa jak poprzednio, czyli nie działa, ale system jest OK."
Spróbuj tak, jako zwykły użytkownik;
DISPLAY=:0 && nvidia-settings
lub
DISPLAY=:0.0 && nvidia-settings
Może sprawdź;
echo $DISPLAY
Jak to nic nie da to zainstaluj i pokaż wynik lshw -C display;
apt-get install lshw && lshw -C display
Ostatnio edytowany przez jawojx (2016-05-22 19:21:56)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.62.36' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.62.36', 1732506549) |
0.00077 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732506249 |
0.00039 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=301745 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28646 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28646 AND t.moved_to IS NULL |
0.00020 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00111 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28646 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00134 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28646 |
Total query time: 0.0063 s |