Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Na moim lapku z debianem testing, po kilkudziesięciu minutach pracy system się totalnie zawiesza – nie reaguje na żadne polecenia (nie działa nawet alt+sysrq+b), ekran zawisa na aktualnie wyświetlanej klatce, klawiatura nie reaguje. Pomaga jedynie twardy reset klawiszem zasilania. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia (jakiś log?), co jest przyczyną takiego zachowania?
Skonfigurowanie sysloga do wysyłania wszystkiego na zdalny syslog-server, albo zamontowanie /var/log z opcją sync (czyli w 99% przypadków mówimy o partycji /) w nadzieji że dane zdążą spłynąć na nośnik przed crashem.
Skoro problem powtarza się w dość długich odstępach czasu, sugerowałbym spróbować wymusić go: narzędzie stress zgrzeje Ci CPU, RAM, HDD. Smartmontools dadzą pogląd na kondycję twardziela. Memtest przejedzie każdy bit w ramie.
Dzięki, zacznę od stressa. Zastanawiam się tylko na jaki okres czasu go zapuścić, bo właśnie 5 minut testu cpu, ram i dysku przeszedł bez problemów?
Nie wiem z jakimi parametrami go zapuściłeś, ale skoro przeżył 5 min to wykluczyłbym przegrzewanie się CPU.
Zostaje jutub i wygrzanie GPU ^^
Zdecydowanie powinieneś skonfigurować sysloga w oparciu o http://www.monitis.com/blog/2011/09/14/logging-to-a-remote-host-with-syslog-ng
Nie wiem na tę chwilę jak skonfigurowany jest syslog w Debianie, ale ja wysłałbym komunikaty z kernela, czyli source(kernel).
Ha, dane smart czyste jak łza, a 10 minutowy stress test (stress -c 4 -m 3 -t 600s) też bez problemu. Natomiast wzmianka o GPU pomogła mi skojarzyć, że dziecko nie raz się skarżyło, że youtube mu się zawiesza, a i mi najczęściej system zwisał w przeglądarce. Czyli najgorsza możliwa wiadomość, bo akurat GPU w lapku ciężko wymienić :(
Dzięki za pomoc, chyba muszę szukać nowego sprzętu.
Stawiałbym na sterowniki graficzne, x serwer, flash, na końcu problemy sprzętowe .
Pracuje głównie w środowisku graficznym (tekst i internet), a konsolę wykorzystuje jedynie do konfiguracji sprzętu i systemu, więc w trybie tekstowym laptop nie ma nawet okazji, by się zawiesić. Pomyślałem, że spróbuję wyczyścić układ chłodzenia i przesmarować dobrą pastą termoprzewodzącą chip grafiki. Może to pomoże.
To ja jeszcze ze swojej strony dopytałbym o przeglądarkę.
Jestem akurat w takiej fazie życia że jadę na slax'ie (będę sprzedawał laptopa więc im mniej wyjeżdżę hdd tym lepiej ^^) i tam po zainstalowaniu Google Chrome i zapuszczeniu dowolnej treści wideło na fullscreenie mam takie same zwisy; to live więc nie drążę czy kernel się wykrzacza czy co innego.
Ten sam sprzęt pod gentoo takich objawów nie genruje.
@morfik: a co jeśli chłopina jedzie na KMSie który z tego co zauważyłem jest defaultowy w D8? Tam TTY ma dostęp do grafiki na tych samych prawach co Xorg (mam tu na myśli sterownik).
Ja od jakiegoś czasu (ostatnio trochę mniej) mam wysyp kernel OOPSów, a dziś rano po odhibernowaniu zaliczyłem kernel PANIC i wiem, że to jest prawdopodobnie związane z grafiką (pewnie stery, ciągle mam gpu hung i inne takie). xD Nigdy jednak, mi takie dziwy się nie przytrafiły pod TTY. Dlatego ja bym sprawdził czy pod TTY jest wszystko w porządku.
BTW: jaworek, pokaż jak wygląda u ciebie konfiguracja kernel panic:
# sysctl -a | grep panic
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-08-04 05:23:21)
Jaworku a jaką masz grafikę? Zapuść lapkowi gry http://agar.io/ oraz http://slither.io/ te gry u mnie powodują gorączkę GPU oraz CPU (temperatura wzrasta do około 100 stopni Celsjusza). Laptop wyje jak potępiony (dane laptopa masz w stopce). Zapewne to kwestia jakiś skryptów strony których linuks w ogóle nie ogarnia. Sprawdzałem na trzech różnych laptopach (dwa z grafiką intela a jeden NVidia) ale na tym samym linuksie Debianie 8.x Jessie i wszędzie to samo na tych grach. Co ciekawe na tych stronach pod Winzgrozą 10 nic się nie dzieje. Strony są coraz nowocześniejsze a wiadomo linuks raczej głównie do pracy służy niż do rozrywki toteż może jakiś skryptów strony nie ogarniać ale żeby YouTube? U mnie nic się na YT nie dzieje nawet jak włączę rozdzielczość 4K. Temperatura procesora nie większa niż około +40 stopni Celsjusza.
Cześć wszystkim. Mam dość stary sprzęt z c2duo i Nvidią 9600gs, działającą na własnościowych sterach z repo, czyli któraś wersja nvidia-legacy-340xx-driver. Nie wiele na nim można pograć, więc poza pracą służy głównie jako odtwarzacz do youtuba i na nim głównie się wiesza. Niestety dziś został zabrany przez dzieci do dziadków (gdy pada deszcz dzieci się nudzą:), więc wszelkie inne dane będę mógł sprawdzić dopiero wieczorem.
Cześć. Oto wynik polecenia:
root@dell:/home/piotr# sysctl -a | grep panic kernel.hardlockup_panic = 0 kernel.hung_task_panic = 0 kernel.panic = 0 kernel.panic_on_io_nmi = 0 kernel.panic_on_oops = 0 kernel.panic_on_unrecovered_nmi = 0 kernel.panic_on_warn = 0 kernel.softlockup_panic = 0 kernel.unknown_nmi_panic = 0 sysctl: reading key "net.ipv6.conf.all.stable_secret" sysctl: reading key "net.ipv6.conf.default.stable_secret" sysctl: reading key "net.ipv6.conf.eth0.stable_secret" sysctl: reading key "net.ipv6.conf.lo.stable_secret" sysctl: reading key "net.ipv6.conf.wlan0.stable_secret" vm.panic_on_oom = 0
Ostatnio edytowany przez jaworek (2016-08-06 15:59:25)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.157.231' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.157.231', 1732268414) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732268114 |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.223.43.106' |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.172.190' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.18' |
0.00067 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=303752 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=28830 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=28830 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01048 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=28830 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=28830 |
Total query time: 0.01756 s |