Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Posiadam laptopa Acer Aspire 5021 WLMi. Mam zainstalowanego Debiana Etch (x86) z kernelem 2.6.15 (kompilowałem pod tego laptopa).
Przed włączeniem trybu uśpienia (do pamięci, tylko ten tryb mnie interesuje) muszę odłączyć od jądra moduł do karty sieciowej, a później po wznowieniu spowrotem załadować ten moduł i zrestartować usługę 'networking'. To jest konieczne bo w przeciwnym wypadku laptop, po wznowieniu, najczęściej wiesza się po pierwszym odwołaniu do karty sieciowej. Z samymi poleceniami nie mam problemu. Chciałbym jednak te czynności zautomatyzować. Otwieranie konsoli za każdym razem przed wejściem w stan uśpienia trochę mnie irytuje.
Wiem, że można do tego wykorzystać daemona acpid, znalazłem odpowiednie miejsca w katalogu /etc/acpi/ i wiem co tam dopisać. Niestety po pciśnięciu przycisku sleep (Fn + F4) nic się nie dzieje, nie ma też odpowiedniego wpisu w pliku /var/log/acpid. Przyciski Power i Lid (wskazuje opuszczenie/podniesienie ekranu) działają bez zarzutu i wpisy w var/log/acpid pojawiają się. Nie chcę jednak usypiać komputera przez pokrywę a tym bardziej przez przycisk zamknięcia. Nadmienię, że w /proc/acpi/button jest widoczny przycisk sleep.
Do katalogu /etc/acpi/events/ dodałem plik sleepbtn o zawartości:
# /etc/acpi/events/sleepbtn # This is called when the user presses the sleep button and calls # /etc/acpi/sleepbtn.sh for further processing. event=button[ /]sleep action=/etc/acpi/sleepbtn.sh
Do katolu /etc/acpi/ dodałe plik sleepbtn.sh o zawartości
#!/bin/sh # /etc/acpi/powerbtn.sh # Initiates a shutdown when the power putton has been # pressed. echo "Sleep: Usypianie......." /etc/init.d/network stop /sbin/rmmod r8169 /bin/echo -n mem > /sys/power/state
Wiem, że nie ma tam jeszcze przywracania sieci po wznowieniu. Na to mam narazie tylko koncepcję z wykorzystaniem cron'a.
Myślałem, że za problem z przyciskiem sleep może być odpowiedzialne dodatkowe mapowanie klawiatury pod tego laptopa, które znalazłem na necie, ale jak to wyłączyłem to nic się nie zmieniło. Acpid nadal nie wykrywa wciśnięcia przycisku sleep. W tym dodatkowym skrypcie do mapowania klawiatury jest taki komentarz dotyczący przycisku sleep:
# Fn + Z is 142 and handled out of the box
Pozostałe przyciski są definowane tak (tylko przykład)
# Fn + Touchpad Switch /usr/bin/setkeycodes e071 143 1>&2
Rozwiązanie alternatywnym może być użycie narzędzia dostępnego w KDE - KLaptop. Nie mogę jednak znaleźć żadnych plików konfiguracyjnych do KLaptop.
Myślę, że już dość obszernie opisałem mój problem.
Czy ktoś wie co może powodować brak reakcji daemona acpid na wciśnięcie przycisku sleep i jak to mogę rozwiązać?
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00129 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.193.70' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.193.70', 1738324616) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738324316 |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.184.218' |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=30670 |
0.00059 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3895 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3895 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3895 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00098 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3895 |
Total query time: 0.00729 s |