Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć, od wczoraj mam problem z debianem 9. Była wczoraj aktualizacja, zainstalowałem je przy użyciu Synaptics i po tym zaczęły się problemy. Wyskakiwały błędy "Naruszenie ochrony pamięci" przy uruchamianiu gier (natywnych, nie przez wine, z logu pamiętam, że miało to miejsce po inicjalizacji OpenGL) lub większych programów przez Wine. Wylogowałem się ze swojego konta i od tego momentu login manager nie pokazuje się. Szukalem już informacji na ten temat, próbowałem samodzielnie naprawić ten problem poprzez reinstalacje pakietów np. xorg, lightdm, lxdm, ale to nie pomogło. Niestety reinstalacja systemu nie wchodzi w grę - utworzyłem jedną partycję pod / oraz home. Parę dni wcześniej też zauważyłem, że zmieniło się środowisko graficzne z domyślnego lxde (lxdm) na lightdm. Uruchomienie openbox skutkuje błędem "Openbox-Message: Failed to open the display from the DISPLAY environment variable" (był po polsku). Ręczne uruchomienie login managera skutkuje czarnym ekranem bez możliwości powrotu do srodowiska tekstowego CTRL ALT F1. Proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez lolo121 (2017-02-03 10:21:42)
W Debianie 9 jest zmiana i właśnie na terminalu pierwszym CTRL-ALT-F1 jest uruchamiane środowisko graficzne, terminale tekstowe są dalej od CTRL-ALT-F2. Spróbuj zmienić menadżera logowania/wyświetlania.
Z roota:
dpkg-reconfigure lxdm
Sprawdź też czy wszystkie pakiety się zaktualizowały.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-02-03 11:31:11)
[quote=jawojx]W Debianie 9 jest zmiana i właśnie na terminalu pierwszym CTRL-ALT-F1 jest uruchamiane środowisko graficzne, terminale tekstowe są dalej od CTRL-ALT-F2. Spróbuj zmienić menadżera logowania/wyświetlania.
Z roota:
dpkg-reconfigure lxdm
Sprawdź też czy wszystkie pakiety się zaktualizowały.[/quote]
Dzięki za odpowiedź. Wpisałem komendę, wybrałem lxdm i po tym wyskoczyło:
"dbus.service is not active, cannot reload.
invoke-rc.d: initscript dbus, action "reload" failed."
Przy np. apt-get remove wyskakują błędy z avahi-daemon
"dpkg: błąd przetwarzania pakietu avahi-daemon (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1"
Do tego, po wpisaniu lxdm środowisko próbuje się włączyć (ekran się wyłącza i włącza), jednak gdy kliknę np. strzałkę w górę to wracam do środowiska tekstowego
Ostatnio edytowany przez lolo121 (2017-02-03 11:49:16)
dpkg --configure -a
apt-get install -f
Sprawdzałeś czy wszystko zaktualizowało się.
apt-get dist-upgrade
Tak, jeden pakiet ma problem ze skonfigurowaniem - avahi-daemon
No to może zatrzymaj i spróbuj zainstalować.
systemctl disable avahi-daemon.service
systemctl stop avahi-daemon.service
systemctl stop avahi-daemon.socket
apt-get install -f avahi-daemon avahi-utils
systemctl enable avahi-daemon.service
systemctl start avahi-daemon.service
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00160 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.254.64' WHERE u.id=1 |
0.00103 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.254.64', 1733974518) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733974218 |
0.00068 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=308507 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=29333 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29333 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00146 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29333 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29333 |
Total query time: 0.00719 s |