Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
dałem to apt-get purge nvidia, zainstalowałem z jessie-backports linux-image-amd64 i linux-headers-amd64, potem reset i wifi nie działa... W syslogu wygrzebałem:
Mar 14 19:00:52 lestaro kernel: [ 5.369628] iwlwifi 0000:09:00.0: firmware: failed to load iwlwifi-7260-17.ucode (-2) Mar 14 19:00:52 lestaro kernel: [ 5.369629] iwlwifi 0000:09:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-7260-17.ucode failed with error -2
Mój chipset Wifi to Intel Corporation Wireless 7260
Ostatnio edytowany przez seler (2017-03-14 19:20:48)
Dobra, doinstalowałem z backportów firmware-iwlwifi i wifi ruszyło.
Próbuję teraz zainstalować te stery od nvidii i...
# apt-get install -t jessie-backports nvidia-driver nvidia-kernel-dkms bumblebee-nvidia primus Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: nvidia-driver : Wymaga: nvidia-vdpau-driver (= 375.26-1~bpo8+1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
wciąż to samo z tym cholernym nvidia-vdpau-driver :/
# uname -r 4.9.0-0.bpo.2-amd64
EDYCJA:
Próba instalacji tego vdpau:
# apt-get install -t jessie-backports nvidia-vdpau-driver Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: nvidia-vdpau-driver : Wymaga: libvdpau1 (>= 0.9) ale 0.8-3+deb8u2 ma zostać zainstalowany Poleca: nvidia-kernel-dkms (= 375.26-1~bpo8+1) lub nvidia-kernel-375.26 E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Więc próbuję instalacji z kolei tego libvdpau1:
# apt-get install -t jessie-backports libvdpau1 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe libvdpau1 jest już w najnowszej wersji. Następujący pakiet został zainstalowany automatycznie i nie jest już więcej wymagany: linux-image-3.16-2-amd64 Aby go usunąć należy użyć "apt-get autoremove". 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 263 nieaktualizowanych.
Niby jest w najnowszej wersji, ale wersja w jessie-backports to 1.1.1-1~bpo8+1, a u mnie na kompie:
# aptitude show libvdpau1 Pakiet: libvdpau1 Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wieloarchitekturowość: taka sama Wersja: 0.8-3+deb8u2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: libs Opiekun: Debian NVIDIA Maintainers <pkg-nvidia-devel@lists.alioth.debian.org> Architektura: amd64 Rozmiar rozpakowanego: 81,9 k Wymaga: libc6 (>= 2.17), libx11-6 (>= 2:1.4.99.1), libxext6 Wymaga wstępnie: multiarch-support Sugeruje: nvidia-vdpau-driver | vdpau-driver W konflikcie z: lib32vdpau1, lib32vdpau1 Narusza zależności: libvdpau1 (!= 0.8-3+deb8u2) Zastępuje: lib32vdpau1, lib32vdpau1, libvdpau1 (< 0.8-3+deb8u2) (...)
EDYCJA2:
Próba apt-get install --reinstall -t jessie-backports libvdpau1 nic nie dała - wersja tego cholerstwa to wciąż 0.8-3+deb8u2. Natomiast jeśli chciałbym wywalić ten pakiet to mi chce mnóstwo programów też wywalić...
# apt-get purge libvdpau1 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane: dvdauthor dvdrip-doc dvgrab fping gtk2-ex-formfactory-perl kdenlive-data libanyevent-perl libasync-interrupt-perl libcommon-sense-perl libev-perl libevent-execflow-perl libevent-perl libevent-rpc-perl libfame-0.9-1 libgoocanvas-common libgoocanvas3 libguard-perl libguess1 libjson-perl libjson-xs-perl libmlt-data libmowgli-2-0 libxine2 libxine2-bin libxine2-ffmpeg libxine2-misc-plugins libxine2-plugins linux-image-3.16-2-amd64 lsdvd openshot-doc python-httplib2 python-pygoocanvas recordmydesktop subtitleripper transcode-utils Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: dvdrip* ffmpeg* flowblade* kaffeine* kdenlive* libav-tools* libmlt++3* libmlt6* libvdpau-dev* libvdpau1* libxine2-x* melt* mesa-vdpau-drivers* mplayer2* mpv* openshot* python-mlt* smplayer* smplayer-l10n* smplayer-themes* va-driver-all* vdpau-va-driver* xine-ui* 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 23 usuwanych i 1 nieaktualizowanych. Po tej operacji zostanie zwolnione 123 MB miejsca na dysku. Kontynuować? [T/n] n Przerwane.
Ostatnio edytowany przez seler (2017-03-14 20:00:14)
Podbijam, bo dokonałem paru edycji posta powyżej - mam nadzieję, że mnie admini nie ubiją 8]
EDYCJA:
dałem apt-get purge libvdpau1, a potem wciąż ta sama historia...
# apt-get install -t jessie-backports nvidia-driver nvidia-kernel-dkms bumblebee-nvidia primus Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: nvidia-driver : Wymaga: nvidia-vdpau-driver (= 375.26-1~bpo8+1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
# apt-get install -t jessie-backports nvidia-vdpau-driver Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: nvidia-vdpau-driver : Wymaga: libvdpau1 (>= 0.9) ale 0.8-3+deb8u2 ma zostać zainstalowany Poleca: nvidia-kernel-dkms (= 375.26-1~bpo8+1) lub nvidia-kernel-375.26 E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
# apt-get install -t jessie-backports libvdpau1 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane: dvdauthor dvdrip-doc dvgrab fping gtk2-ex-formfactory-perl kdenlive-data libanyevent-perl libasync-interrupt-perl libavdevice56 libavfilter5 libcommon-sense-perl libev-perl libevent-execflow-perl libevent-perl libevent-rpc-perl libfame-0.9-1 libgoocanvas-common libgoocanvas3 libguard-perl libguess1 libjson-perl libjson-xs-perl libmlt-data libmowgli-2-0 libvidstab1.0 libxine2 libxine2-bin libxine2-ffmpeg libxine2-misc-plugins libxine2-plugins linux-image-3.16-2-amd64 lsdvd openshot-doc python-httplib2 python-pygoocanvas recordmydesktop subtitleripper transcode-utils Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Sugerowane pakiety: nvidia-vdpau-driver vdpau-driver Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libvdpau1 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 261 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0 B/33,7 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 81,9 kB miejsca na dysku. Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu libvdpau1:amd64. (Odczytywanie bazy danych ... 356176 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../libvdpau1_0.8-3+deb8u2_amd64.deb ... Rozpakowywanie pakietu libvdpau1:amd64 (0.8-3+deb8u2) ... Konfigurowanie pakietu libvdpau1:amd64 (0.8-3+deb8u2) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin (2.19-18+deb8u7)...
Nawet po skasowaniu i próbie ponownej instalacji z backportów pakietu libvdpau1, instaluje się nie wersja 1.1.1-1~bpo8+1, jaka widnieje na stronie
https://packages.debian.org/jessie-backports/libvdpau1
tylko wersja 0.8-3+deb8u2, czyli wersja z repo jessie zamiast jessie-backports...
O co tu może chodzić?
Ostatnio edytowany przez seler (2017-03-14 21:25:03)
Sprawdź czy zależne od libvdpau1 programy nie maja aktualizacji w backportach, pewnie są musisz je podnieść. Odinstaluj libvdpau1 zrób kopie co wylatuje z nim i zainstalujesz później z backportów. A najlepiej to zaktualizuj wszystko co jest dostępne w backportach dla ciebie. A nie ma nic już po starych sterownikach, sprawdzałeś:
dpkg -l | grep nvidia
A zobaczyłem że odinstalowałeś libvdpau1, to pokaż:
apt-cache policy libvdpau1
Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-03-14 22:00:50)
Sprawdź czy zależne od libvdpau1 programy nie maja aktualizacji w backportach, pewnie są musisz je podnieść. Odinstaluj libvdpau1 zrób kopie co wylatuje z nim i zainstalujesz później z backportów. A najlepiej to zaktualizuj wszystko co jest dostępne w backportach dla ciebie. A nie ma nic już po starych sterownikach, sprawdzałeś[/quote]
Tak jak napisałem w poprzednim poście, skasowałem to libvdpau1 komendą [b]apt-get purge libvdpau1[/b] - niby wyleciało wraz z tymi wszystkimi programami (ich listę sobie zachowałem)
Sprawdziłem, które pakiety są zależne od libvdpau1 komendą [b]apt-cache rdepends libvdpau1[/b], a potem sprawdziłem, że żaden z tych pakietów nie jest u mnie zainstalowany.
Po komendzie [b]dpkg -l | grep nvidia[/b] nic nie ma. Natomiast po komendzie [b]dpkg -l | grep -i nvidia[/b] jest kilka pakietówKod:
$ dpkg -l | grep -i nvidia ii bbswitch-dkms 0.8-1 amd64 Interface for toggling the power on NVIDIA Optimus video cards ii libcg:amd64 3.1.0013-2 amd64 Nvidia Cg core runtime library ii libcggl:amd64 3.1.0013-2 amd64 Nvidia Cg Opengl runtime library rc libcublas6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA cuBLAS Library rc libcudart6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA CUDA Runtime Library rc libcufft6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA cuFFT Library rc libcufftw6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA cuFFTW Library rc libcuinj64-6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA CUINJ Library (64-bit) rc libcurand6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA cuRAND Library rc libcusparse6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA cuSPARSE Library rc libnppc6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA Performance Primitives core runtime library rc libnppi6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA Performance Primitives for image processing runtime library rc libnpps6.0:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA Performance Primitives for signal processing runtime library rc libnvtoolsext1:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA Tools Extension Library rc libnvvm2:amd64 6.0.37-5 amd64 NVIDIA NVVM LibraryUsunąłem te pakiety, ale dalej wciąż to samo - libvdpau1 instaluje się w złej wersji.
Jak zaktualizować wszystko co się da do backportów? [b]apt-get upgrade -t jessie-backports[/b] ?
EDYCJA:Kod:
# apt-cache policy libvdpau1 libvdpau1: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 0.8-3+deb8u2 Tabela wersji: 1.1.1-1~bpo8+1 0 100 http://http.debian.net/debian/ jessie-backports/main amd64 Packages 0.8-3+deb8u2 0 750 http://ftp.pl.debian.org/debian/ jessie/main amd64 Packages 1000 http://security.debian.org/ jessie/updates/main amd64 PackagesOstatnio edytowany przez seler (2017-03-14 22:24:59)
a to feler westchnął seler
Masz za duże pin-priority w :
750 http://ftp.pl.debian.org/debian/ jessie/main amd64 Packages
1000 http://security.debian.org/ jessie/updates/main amd64 Packages
Pokaż co masz w :
cat /etc/apt/preferences
I czy coś jest w :
ls /etc/apt/preferences.d/
Jak jest to pokazać. Nie wiem co u ciebie się stała ale nawet na security powinno być tylko 500.
$ cat /etc/apt/preferences cat: /etc/apt/preferences: Nie ma takiego pliku ani katalogu $ ls /etc/apt/preferences.d/ experimental.pref security.pref stable.pref testing.pref unstable.pref
$ cat security.pref Package: * Pin: release l=Debian-Security Pin-Priority: 1000 $ cat testing.pref Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 995 $ cat stable.pref Package: * Pin: release a=stable Pin-Priority: 750 $ cat unstable.pref Package: * Pin: release a=unstable Pin-Priority: 50 $ cat experimental.pref Package: * Pin: release a=experimental Pin-Priority: 1
Coś mi się kojarzy, że chyba kiedyś wg jakiegoś poradnika grzebałem w tych plikach. Ale co i dlaczego to już nie pamiętam - to było ponad rok temu wg daty modyfikacji.
Ostatnio edytowany przez seler (2017-03-14 23:14:24)
No to jeżeli chcesz je zachować, bo te wpisy jak nie ma powodu nie są potrzebne, to ustaw chociaż tak w:
security.pref z 1000 na 500
stable.pref z 750 na 500
Reszty repozytoriów i tak nie masz. I spróbuj zainstalować.
Pozmieniałem tak jak radziłeś i... [b]działa!![/b]
Instalacja poszła gładko, optirun działa. Dzięki wielkie jawojx! Nie wiem, jak miałbym samemu dojść do tego niuansu, który ty u mnie wykryłeś.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.205.26' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.205.26', 1732432986) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732432686 |
0.00110 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=309395 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=29132 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29132 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00476 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29132 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29132 |
Total query time: 0.01033 s |