Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Niedawno zainstalowałem debiana, jeszcze jestem noobem, także prosiłbym o wyrozumiałość. :D
Mam kartę MSI AMD RX 480 4GB i debiana stretch z kernelem 4.9 .
Chciałem zainstalować sobie oficjalne stery do GPU, gdyż podobno są wydajniejsze. Także ściągnąłem odpowiedni plik ze strony AMD, rozpakowałem i wyhashtagowałem większość funkcji os_release() w pliku amdgpu-pro-install także funkcja wgląda następująco:
function os_release() { [[ -r /etc/os-release ]] && . /etc/os-release case "$ID" in debian) # PACKAGES="amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 amdgpu-pro-dkms" ;; steamos) # PACKAGES="amdgpu-pro-driver amdgpu-pro-lib32 "` # `"glx-alternative-amdgpu-pro amdgpu-pro-dkms" ;; *) echo "Unsupported OS" | stderr # exit 1 ;; esac }
niestety nie poskutkowało, bo w terminalu po wpisaniu:
[deb]
./amdgpu-pro-install -y
[/deb]
mi wyskoczyło:
[bug]
tee: /etc/aptsources.list.d/amdgpu-pro.list: Nie ma takiego pliku ani katalogu
deb [ trusted=yes ] file:/var/opt/amdgpu-pro-local/ ./
[/bug]
Gdy zamiast hashtagowania po prostu zmieniłem steamos na debian, to efekt byl ten sam :(
Jako że jestem jeszcze w temacie zielony i nie chciałem na ślepo grzebać w systemie dlatego postanowiłem poprosić Was o radę. Pomożecie? Co robię źle? :p
Otwarte sterowniki źle działają?
Jescze nie instalowałem ich. Ale na testach generalnie lepiej wypadają te oficjalne
No właśnie zainstalowałem jakiś open-source z repozytoriami non-free posługując się tym poradnikiem: https://wiki.debian.org/AtiHowTo#AMD.2FATI_Open_Source_Drivers_.28radeon.2C_r128.2C_mach64.29 ale preferowałbym nadal amdgpu-pro, bo jest wydajniejszy.
Na razie nie mam żadnych problemów, system normalnie bootuje jeśli o to chodzi. Mogę też ustawić częstotliwość odświeżania monitora. Na debianie 8, bez żadnych sterów nie mogłem.
Ale nadal występuje tearing przy ruszaniu okienek i okazjonalnie przy odtwarzaniu filmów na yt.
Ten poradnik jest trochę przestarzały. Zainteresuj się raczej pakietami [deb]xserver-xorg-video-amdgpu[/deb] i [deb]firmware-amd-graphics[/deb].
A jak mogę zainstalować amdgpu-pro? Tamte mam już zainstalowane jak wpisałem
sudo apt install firmware-amd-graphics xserver-xorg-video-amdgpu
To mi wyskoczyło:
xserver-xorg-video-amdgpu is already the newest version (1.2.0-1+b1). firmware-amd-graphics is already the newest version (20161130-2). 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Ostatnio edytowany przez kuba67 (2017-03-28 17:27:32)
Dobra to trochę się pobawiłem w konfigurację pliku amdgpu-pro-install usunąłem te hashtagi z funkcji os-release(), zamiast ubuntu napisałem debian i poza tym w funkcji source_list() wyhashtagowałem zwracaną wartość i zamiast tego wpisałem [b]echo ${dir}${etc}${sourceparts}/amdgpu-pro.list[/b], bo okazało się że [b]zamiast katalogu [u]/etc/aptsources.list.d[/u] , który chciał otworzyć skrypt, u mnie jest [u]/etc/apt/sources.list.d[/u][/b] . Zatem teraz funkcja wygląda następująco:
function source_list() { local dir etc sourceparts eval $(apt-config shell dir Dir) eval $(apt-config shell etc Dir::Etc) eval $(apt-config shell sourceparts Dir::Etc::sourceparts) #echo ${dir}${etc}${sourceparts}/amdgpu-pro.list echo /etc/apt/sources.list.d/amdgpu-pro.list }
a cały plik wygląda tak:
#!/bin/bash # # Copyright 2016 Advanced Micro Devices, Inc. # # Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a # copy of this software and associated documentation files (the "Software"), # to deal in the Software without restriction, including without limitation # the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, # and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the # Software is furnished to do so, subject to the following conditions: # # The above copyright notice and this permission notice shall be included in # all copies or substantial portions of the Software. # # THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR # IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, # FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL # THE COPYRIGHT HOLDER(S) OR AUTHOR(S) BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR # OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, # ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR # OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE. set -e REPOSITORY="/var/opt/amdgpu-pro-local" usage() { cat <<END_USAGE Usage: $PROG [options...] Options: -h|--help display this help message --px PX platform support Unless the -h|--help option is given, 'apt-get' options may be present. END_USAGE } function stderr() { cat - 1>&2 } function os_release() { [[ -r /etc/os-release ]] && . /etc/os-release case "$ID" in debian) PACKAGES="amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 amdgpu-pro-dkms" ;; steamos) PACKAGES="amdgpu-pro-driver amdgpu-pro-lib32 "` `"glx-alternative-amdgpu-pro amdgpu-pro-dkms" ;; *) echo "Unsupported OS" | stderr exit 1 ;; esac } function source_list() { local dir etc sourceparts eval $(apt-config shell dir Dir) eval $(apt-config shell etc Dir::Etc) eval $(apt-config shell sourceparts Dir::Etc::sourceparts) #echo ${dir}${etc}${sourceparts}/amdgpu-pro.list echo /etc/apt/sources.list.d/amdgpu-pro.list } function amdgpu_pro_install() { local src=$(cd ${0%/*} && pwd -P) local index=$src/Packages amdgpu_pro_uninstall $@ if [[ -r $index ]]; then $SUDO mkdir -p $REPOSITORY && $SUDO cp -af $src/* $_ $SUDO ln -s $_/$PROG $SBIN/${PROG%-*}-uninstall echo "deb [ trusted=yes ] file:$REPOSITORY/ ./" | \ $SUDO tee $(source_list) $SUDO apt-get update ||: $SUDO apt-get $@ install $PACKAGES fi } function amdgpu_pro_uninstall() { local p local installed=() [[ -r "$(source_list)" ]] || return 0 for p in $(cat $REPOSITORY/Packages | awk '{ if ($1 == "Package:") p = $2; else if ($1 == "Architecture:") print p ":" $2 }') do if dpkg -s $p >/dev/null 2>&1; then installed+=($p) fi done if [[ ${#installed[@]} -ne 0 ]]; then $SUDO apt-get $@ remove --purge ${installed[@]} fi $SUDO rm -rf $SBIN/${PROG%-*}-uninstall $(source_list) $REPOSITORY $SUDO apt-get update ||: } PROG=${0##*/} SUDO=$([[ $(id -u) -ne 0 ]] && echo "sudo" ||:) SBIN="/usr/bin" os_release while (($#)) do case "$1" in -h|--help) usage exit 0 ;; --px) PACKAGES="$PACKAGES xserver-xorg-video-modesetting-amdgpu-pro" shift ;; *) ARGS+="$1 " shift ;; esac done set -- $ARGS amdgpu_pro_${0##*-} $@
Niestety nie pomogło, bo w outpucie po liniach typu
Pobieranie:29 file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch/non-free all DEP-11 Metadata Ign:29 file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch/non-free all DEP-11 Metadata
Dostałem coś takiego:
Błąd:9 file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch/main amd64 Packages Nie odnaleziono pliku - /var/opt/amdgpu-pro-local/dists/stretch/main/binary-amd64/Packages (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) Pobieranie:10 file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch/main Translation-en Ign:10 file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch/main Translation-en Stary:33 http://cdn-fastly.deb.debian.org/debian stretch InRelease Czytanie list pakietów... Gotowe W: The repository 'file:/var/opt/amdgpu-pro-local stretch Release' does not have a Release file. N: Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use. N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details. E: Nie udało się pobrać file:/var/opt/amdgpu-pro-local/dists/stretch/main/binary-amd64/Packages Nie odnaleziono pliku - /var/opt/amdgpu-pro-local/dists/stretch/main/binary-amd64/Packages (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub użyto ich starszej wersji. Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: amdgpu-pro : Wymaga: libvdpau-amdgpu-pro ale nie zostanie zainstalowany amdgpu-pro-lib32 : Wymaga: libdrm-amdgpu-pro-amdgpu1:i386 Wymaga: libgbm1-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libgl1-amdgpu-pro-glx:i386 Wymaga: libgl1-amdgpu-pro-dri:i386 Wymaga: libgles2-amdgpu-pro:i386 Wymaga: vulkan-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libvdpau-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libopencl1-amdgpu-pro:i386 Wymaga: opencl-amdgpu-pro-icd:i386 E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Jak próbowałem zainstalować libvdpau przez gdebi to przy 'stan' pojawiła się wiadomość: 'Błąd: Zależność nie może być spełniona: libssl1.0.0 (>= 1.0.0)' :( Jak trzeba poprawnie wyedytować ten amdgpu-pro install?
Dobra zainstalowałem jeszcze raz tylko że zgodnie z tym poradnikiem: https://www.youtube.com/watch?v=mmwfRLJ1GCM
I dostałem taki output:
(...) Ign:4 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-en Pobieranie:5 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-pl_PL Ign:5 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-pl_PL Pobieranie:6 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-pl Ign:6 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-pl Pobieranie:3 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Packages Błąd:3 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Packages Nie odnaleziono pliku - /var/opt/amdgpu-pro-local/./Packages (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) Pobieranie:4 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-en Ign:4 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Translation-en Stary:7 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch InRelease Pobieranie:8 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease [62,9 kB] Stary:9 http://cdn-fastly.deb.debian.org/debian stretch InRelease Pobrano 62,9 kB w 0s (87,0 kB/s) Czytanie list pakietów... Gotowe E: Nie udało się pobrać file:/var/opt/amdgpu-pro-local/./Packages Nie odnaleziono pliku - /var/opt/amdgpu-pro-local/./Packages (2: Nie ma takiego pliku ani katalogu) E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub użyto ich starszej wersji.
Ostatnio edytowany przez kuba67 (2017-03-28 20:57:06)
A jak próbowałem dla pewności jeszcze raz otworzyć libvdpau(...).debi który poprzednio nie chciał mi się zainstalować to tym razem dostałem: 'Błąd: Zalezność nie może być spełniona:'libdrm-amdgpu-pro-amdgpu1'
Ostatecznie po protu próbowałem na chama otwierać wszystkie pliki .debi w folderze z plikiem instalacyjnym i udawało mi się aż doszedłem do libvdpau-amdgpu-pro_11.2.2-348864_amd64 bo wtedy znowu dostałem ten komunikat: 'Błąd: Zależność nie może być spełniona: libssl1.0.0 (>= 1.0.0)' . PLS HELP!!!!!!
Dobra to zainstalowałem to libssl1.0.0 z repezytoriów jessie, tyle że teraz mam taki output:
Stary:1 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch InRelease Stary:2 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease Czytanie list pakietów... Gotowe deb [ trusted=yes ] file:/var/opt/amdgpu-pro-local/ ./ Pobieranie:1 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ InRelease Ign:1 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ InRelease Pobieranie:2 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Release [814 B] Pobieranie:2 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Release [814 B] Pobieranie:3 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Release.gpg Ign:3 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Release.gpg Pobieranie:4 file:/var/opt/amdgpu-pro-local ./ Packages [41,5 kB] Stary:5 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch InRelease Stary:6 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease Czytanie list pakietów... Gotowe Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: amdgpu-pro-lib32 : Wymaga: libdrm-amdgpu-pro-amdgpu1:i386 Wymaga: libgbm1-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libgl1-amdgpu-pro-glx:i386 Wymaga: libgl1-amdgpu-pro-dri:i386 Wymaga: libgles2-amdgpu-pro:i386 Wymaga: vulkan-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libvdpau-amdgpu-pro:i386 Wymaga: libopencl1-amdgpu-pro:i386 Wymaga: opencl-amdgpu-pro-icd:i386 E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
No czyli instalator przerwał instalację bo nie mógł zainstlować pakietów 32-bitowych. Jak to mogę zmienić? Plik amdgpu-pro-install teraz wygląda tak:
#!/bin/bash # # Copyright 2016 Advanced Micro Devices, Inc. # # Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a # copy of this software and associated documentation files (the "Software"), # to deal in the Software without restriction, including without limitation # the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, # and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the # Software is furnished to do so, subject to the following conditions: # # The above copyright notice and this permission notice shall be included in # all copies or substantial portions of the Software. # # THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR # IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, # FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL # THE COPYRIGHT HOLDER(S) OR AUTHOR(S) BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR # OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, # ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR # OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE. set -e REPOSITORY="/var/opt/amdgpu-pro-local" usage() { cat <<END_USAGE Usage: $PROG [options...] Options: -h|--help display this help message --px PX platform support --compute OpenCL support only Unless the -h|--help option is given, 'apt-get' options may be present. END_USAGE } function stderr() { cat - 1>&2 } function os_release() { [[ -r /etc/os-release ]] && . /etc/os-release case "$ID" in debian) PACKAGES="amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 amdgpu-pro-dkms" ;; steamos) PACKAGES="amdgpu-pro-driver amdgpu-pro-lib32 "` `"glx-alternative-amdgpu-pro amdgpu-pro-dkms" ;; *) echo "Unsupported OS" | stderr # exit 1 ;; esac } function source_list() { local dir etc sourceparts eval $(apt-config shell dir Dir) eval $(apt-config shell etc Dir::Etc) eval $(apt-config shell sourceparts Dir::Etc::sourceparts) echo ${dir%/}/${etc%/}/${sourceparts%/}/amdgpu-pro.list } function amdgpu_pro_install() { local src=$(cd ${0%/*} && pwd -P) local index=$src/Packages amdgpu_pro_uninstall $@ if [[ -r $index ]]; then $SUDO mkdir -p $REPOSITORY && $SUDO cp -af $src/* $_ $SUDO ln -s $_/$PROG $SBIN/${PROG%-*}-uninstall echo "deb [ trusted=yes ] file:$REPOSITORY/ ./" | \ $SUDO tee $(source_list) $SUDO apt-get update ||: $SUDO apt-get $@ install $PACKAGES fi } function amdgpu_pro_uninstall() { local p local installed=() [[ -r "$(source_list)" ]] || return 0 for p in $(cat $REPOSITORY/Packages | awk '{ if ($1 == "Package:") p = $2; else if ($1 == "Architecture:") print p ":" $2 }') do if dpkg -s $p >/dev/null 2>&1; then installed+=($p) fi done if [[ ${#installed[@]} -ne 0 ]]; then $SUDO apt-get $@ remove --purge ${installed[@]} fi $SUDO rm -rf $SBIN/${PROG%-*}-uninstall $(source_list) $REPOSITORY $SUDO apt-get update ||: } PROG=${0##*/} SUDO=$([[ $(id -u) -ne 0 ]] && echo "sudo" ||:) SBIN="/usr/bin" os_release while (($#)) do case "$1" in -h|--help) usage exit 0 ;; --px) PACKAGES="$PACKAGES xserver-xorg-video-modesetting-amdgpu-pro" shift ;; --compute) PACKAGES="clinfo-amdgpu-pro opencl-amdgpu-pro-icd \ amdgpu-pro-dkms libdrm2-amdgpu-pro \ libdrm-amdgpu-pro-amdgpu1" shift ;; *) ARGS+="$1 " shift ;; esac done set -- $ARGS amdgpu_pro_${0##*-} $@
PS: zmieniłem tylko ubuntu na debian w os_release() i wstawiłem '/' między ${etc%/} i ${sourceparts%/} w sources()
[quote=kuba67]No czyli instalator przerwał instalację bo nie mógł zainstlować pakietów 32-bitowych. Jak to mogę zmienić?[/quote]
Weź sobie zajrzyj do manuala dpkg i znajdź opcję, żeby dodać do systemu architekturę i386. Nie pamiętam dokładnie składni, bo zrobiłem to raz i dawno temu.
[quote=kuba67]PS: zmieniłem tylko ubuntu na debian w os_release() i wstawiłem '/' między ${etc%/} i ${sourceparts%/} w sources()[/quote]
Zły pomysł.
Zamoana debiana na ubuntu czy wstawienie backslasha?
No generalnie udało mi się zainstalować ale po restarcie dostałem tylko czarny ekran :(
[b]kuba67[/b]: nie wysyłaj kilku wiadomości pod rząd.
Próbowałem również z pakietem libssl1.0.0 od ubuntu. Tak jak wcześniej czarny ekran :(
Edit: Jak mogę zmusić system do instalacji oprogramowania bez brakujacego pakietu? Próbowałem ' apt-get install -f amdgpu-pro ' po tym jak już miałem dodane repozytoorium u siebie na dysku z pakietami sterownika, ale poskutkowało.
Ostatnio edytowany przez kuba67 (2017-03-29 17:57:24)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00187 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.68.167' WHERE u.id=1 |
0.00103 | UPDATE punbb_online SET logged=1732221875 WHERE ident='3.145.68.167' |
0.00071 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732221575 |
0.00100 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.237' |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=309730 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=29456 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29456 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00185 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29456 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29456 |
Total query time: 0.00909 s |