Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
potzebuje ograniczyc ilosc polaczen in i out na hosta w sieci. wiecie jak to zrobic ?
Odpowiem troszkoe szerzej, moze innym sie przyda.
Ja u siebie mam cosik takiego:
[color=darkred][i]#ograniczenie ilosci otwartych sesji TCP do 150/host
iptables -I FORWARD -s 192.168.1.0/24 -p tcp --syn -m connlimit --connlimit-above 150 --connlimit-mask 32 -j DROP
iptables -I FORWARD -s IP_ZEWN_MISKA -p tcp --syn -m connlimit --connlimit-above 150 --connlimit-mask 32 -j DROP
#ograniczenie ICMP
iptables -A INPUT -p icmp -s 0/0 -m limit --limit 2/s --limit-burst 4 -j ACCEPT
#ograniczenie UDP
iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.1.0/24 -m limit --limit 30/s -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -p udp -s IP_ZEWN_MISKA -m limit --limit 30/s -j ACCEPT [/i]
[/color]
gdzie:
192.168.1.0/24 - siec LAN
IP_ZEWN_MISKA - ip zewnetrzne dla miska w lanie
wybierz i zastosuj to cczego potrzebujesz
a ogranicza to polaczenia wychodzace i przychodzace czy jak?
Nicklodeon: hmm, co rozumiesz przez pojecie IP_ZEWN_MISKA ?? z twojego opisu wynika ze jest to ip zewnetrze serwra ( zakladajac ze jest tylko jeden nr ip zew. na ktory sa natowane wyszstkie adresy lokalne ). jezeli moje roumowanie jest dobre to reguly typu
iptables -I FORWARD -s IP_ZEWN_MISKA -p tcp --syn -m connlimit --connlimit-above 150 --connlimit-mask 32 -j DROP
[/quote]
nie maja sensu bo pakiety w łancuchy FORWARD nie beda mialy adresu zrodlwego IP_ZEWN_MISKA
co do ograniczania polaczen to wystarca reg. typu:
iptables -I FORWARD -s IP_LOKALNE_MISKA -p tcp --syn -m connlimit --connlimit-above 150 --connlimit-mask 32 -j DROP [/quote]
poniewaz przy wprowadzeniu minimalnej polityki bezpieczenstwa twoj firewall nie powinein zezwalac na inicjowanie polaczen z zewnatrz a tylko hosty w lanie beza mogly takowe polaczenia tcp tworzyc.
Nie ma nie idzie... jest nie umiem.Offline
trzeba jakoś specjalnie kernela przekompilować do tego ???? bo na standardowym mam błąd
Nicklodeon: hmm, co rozumiesz przez pojecie IP_ZEWN_MISKA ?? z twojego opisu wynika ze jest to ip zewnetrze serwra ( zakladajac ze jest tylko jeden nr ip zew. na ktory sa natowane wyszstkie adresy lokalne ). ...[/quote]
Dla wyjasnienia :
w sieci wewnetrznej (LAN) mam zarowno adresy lokalne i natowane na adres serwera jak rowniez adresy zewnetrzne (ip_zewn_miska rozne od ip serwera od strony WAN)
Nie jest to TYLKO JEDEN nr ip zewn, ale sa to ROZNE nr.
co i tak nie zmienia faktu ze w łańcuchu forward pakiety nie beda mialy w polu dst_ip IP_ZEWN_MISKA
chyba ze masz na tyle duza pule zew ip ze mozesz ja subnetowac.
U mnie też nie działaja te regułki..
iptables: No chain/target/match by that name
U mnie też nie działaja te regułki..
Kod:
iptables: No chain/target/match by that name[/quote]
Zajrzyj [url=http://www.netfilter.org/projects/patch-o-matic/pom-base.html#pom-base-connlimit]tutaj[/url]
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
to co trzeba patchowac iptables?
no włansie, bo wychodzi na to ze brakuje nam modułów i bibliotece iptables i daltego to nie działa. co zrobic zeby było ok ? jak tutaj ludzie ktorym to działa rozwiazali ten problem?
dodam od siebie: connlimit dosc dobrze radzi sobie z tpc ale jest maly problem: juz nie raz sie na grupach spodkalem i sam to przerabialem. jesli connlimit klienci "bombarduja" polaczeniami z roznych klientow p2p to modul zaczyna glupiec: dochodzilo nawet do sytuacji ze klient otwieral kilka razy wiecej polaczen niz mogl, a malo tego: czasami wszystko potrafilo "zwisnac" tzn. klient calkowicie tracil mozliwosc nawiazania nowych polaczen, pomagal tylko reboot.
czy zna ktos jakas alternatywe dla connlimit ??
pozdr
"]dodam od siebie: connlimit dosc dobrze radzi sobie z tpc ale jest maly problem: juz nie raz sie na grupach spodkalem i sam to przerabialem. jesli connlimit klienci "bombarduja" polaczeniami z roznych klientow p2p to modul zaczyna glupiec: dochodzilo nawet do sytuacji ze klient otwieral kilka razy wiecej polaczen niz mogl, a malo tego: czasami wszystko potrafilo "zwisnac" tzn. klient calkowicie tracil mozliwosc nawiazania nowych polaczen, pomagal tylko reboot.
czy zna ktos jakas alternatywe dla connlimit ??
pozdr[/quote]
Mam dokładnie takie same doświadczenia z connlimitem... Do dzisiaj nie wiem co jest tego powodem... Nikt nie jest w stanie udzielić jakiejś wiarygodnej odp. w tej kwestii, ale faktycznie najbardziej prawdopodobny jest fakt że connlimit źle działa...
gdzies dotarlem kiedys na strone projektu: sam autor pisal w stylu - u mnie dziala ale nie gwarantuje ze u Was bedzie - czyli mowiac krotko connlimit jest "testing" i juz chyba takowy zostanie...
pozdr
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00150 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.198.90' WHERE u.id=1 |
0.00104 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.198.90', 1732317296) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732316996 |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.15.136.223' |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=31243 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3789 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3789 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00382 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3789 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00130 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3789 |
Total query time: 0.0108 s |