Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, na wstępie zaznaczę, że w Linuxie się uczę, więc mogę paru rzeczy nie wiedzieć, proszę o wyrozumiałość.
Posiadam Parrot-a, kernel 4.11, chciałem zainstalować sterownik nvidii, i niby jest zainstalowany, ale jednak nie, więc postanowiłem go zainstalować jeszcze raz, ale teraz poprawnie, no i nie mogę go w żaden sposób usunąć, zaktualizować nawet. Po wpisaniu "dpkg --configure -a", wyświetla się to
"If you plan to no longer use nvidia driver, you should make sure that no X screens are configured to use the nvidia X driver in your X configuration file. If you used nvidia-xconfig to configure X, it may have created a backup of your original configuration. Would you like to run 'nvidia-xconfig --restore-original-backup' attempt restoration of the original X configuration file?
[default: (N)o :No]. Nie wiem co zrobić aby to naprawić, próbowałem zaktualizować, ale wyświetla się tylko pusty terminal, z paskami na górze oraz dole ekranu od NVIDII.
Jakie masz środowisko graficzne?
Jaką kartę graficzną?
Pokaż wynik z kota root:
lspci -nnkv | sed -n '/VGA/,/^$/p'
żeby Xorg wstał na sterowniku Nvidii odpal w terminalu roota albo na konsoli:
nvidia-xconfig
To polecenie wygeneruje plik konfiguracyjny Xorga, potem możesz zrestartować manager logowania albo ubić Xorga, żeby wstał na nowym konfigu.
[img]https://zapodaj.net/491ff00e19200.jpg.html[/img]
Co do drugiej komendy, okej, ale jak to dalej zrobić?
Zaznaczę, że obecnie siedzę na inicie3, bo widocznie po tej komendzie xorg padł, ale błąd z nvidią mam nadal, nijak mogę ją odinstalować, bo zatrzymuje się przy "[default: (N)o]:"
Spróbowałem zainstalować mimo ostrzeżeń ten sam sterownik, ale pokazuje, żeby usunąć paczki Debiana, z kolei przy usuwaniu sterownika pokazuje, że jest niezgodny z Debianem.
Jeśli nie będzie to problemem, to prosiłbym o "prowadzenie za rączkę i pokazywanie paluszkiem"
Ostatnio edytowany przez lioxsas (2017-08-22 16:01:53)
A sterowniki jak instalowane były skryptem nvidii czy z repozytorium? Pokaż co tam [b]na[/b]instalowałeś:
cat /var/log/apt/history.log | grep nvidia
i jeszcze
cat /etc/X11/xorg.conf
[quote=lioxsas][url]https://zapodaj.net/491ff00e19200.jpg.html[/url]
Co do drugiej komendy, okej, ale jak to dalej zrobić?
Zaznaczę, że obecnie siedzę na inicie3, bo widocznie po tej komendzie xorg padł, ale błąd z nvidią mam nadal, nijak mogę ją odinstalować, bo zatrzymuje się przy "[default: (N)o]:"
Spróbowałem zainstalować mimo ostrzeżeń ten sam sterownik, ale pokazuje, żeby usunąć paczki Debiana, z kolei przy usuwaniu sterownika pokazuje, że jest niezgodny z Debianem.
Jeśli nie będzie to problemem, to prosiłbym o "prowadzenie za rączkę i pokazywanie paluszkiem"[/quote]
Masz załadowany sterownik Nouveau, póki on trzyma kartę, Nvidia nie ruszy.
W którejś paczce nvidii powinny by konfigi wyłączające sterownik nouveau, wg wiki debiana wystarczy zrestartować kompa, żeby Nvidia ruszyła.
https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers#Troubleshooting
Jeżeli restart nie pomoże, będzie trzeba nouveau wyłączyć ręcznie, ale najpierw spróbuj restart systemu.
Pokazałbym, gdyby mi się wszystko zmieściło na ekranie, bo też mam powiększony obraz. Da się jakoś to wygenerować w plik, albo skopiować? Jeśli da radę w plik, to prosiłbym też o komendę do przesłania tego, na pendrive dałoby radę? Przypomnę, że siedzę na init3.
te z repo automagicznie tworzą pliczek blokujący nouveau
cat /etc/modprobe.d/nvidia-blacklists-nouveau.conf
# You need to run "update-initramfs -u" after editing this file. # see #580894 blacklist nouveau
jak instalowane skryptem to trzeba sobie samemu dodać
[quote="lioxsas"]Da się jakoś to wygenerować w plik[/quote]
polecenie > plik
Ostatnio edytowany przez hi (2017-08-22 17:12:49)
Okej, dpkg naprawione, ale cokolwiek chciałbym zrobić z tym sterownikiem, pokazuje, że trzeba usunąć pozostałości po poprzednim, niezgodnym z pakietami Debiana programie "nvidia installer". /zaistalowane bezpośrednio przez plik NVIDIA *.run/
Problem teraz mam w tym, że klikając aby usunęło, cofa do tego czym zapoczątkowałem watek. Na jakimś angielskim forum znalazłem że koleś miał taki sam problem, ale (chyba) zaaktualizował xorga z repozytorium. Gdy byłem na init-cie5, znalazłem z tym poradnik na oficjalnym forum debiana, ale teraz jest mi ciężko z telefonu to odnaleźć :/
Ostatnio edytowany przez lioxsas (2017-08-22 17:14:33)
usuń to wszystko, porządnie posprzątaj bo nie wiem co tam masz namieszane nie mam niestety szklanej kuli i zainstaluj jeszcze raz porządnie jak człowiek z repo:
how to: https://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_sterowniki_w_debianie/
do Twojej karty wchodzą stery [b]375.82[/b]
Ostatnio edytowany przez hi (2017-08-22 17:24:27)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00146 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.40' WHERE u.id=1 |
0.00093 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.105.40', 1732310657) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732310357 |
0.00023 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=313596 |
0.00020 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=29829 ORDER BY posted |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29829 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29829 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29829 |
Total query time: 0.00594 s |