Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zobacz na obenym sterze.
U mnie jakieś pól roku temu chodziły następujące kfiatki:
startx bez bitu SUID - nie ma obrazu, czarny ekran, środowisko graficzne wstało, dźwięk jest, ale diabli wiedzą na jakim ekranie jest obraz.
Bit SUID - Xorg jako root - obraz jest, ubiłem Xorga, zdjąłem z Xorga bit SUID, startx - obraz jest.
Pierwsze uruchomienie Xorga musiało mieć Xorga SUID root, potem aż do restartu obywał się bez roota.
W końcu niedawno zaczęło działać normalnie, ale ponieważ system, na którym się zaczęło zaorałem, i nie ostały się logi, to nie jestem pewien, na którym dokładnie numerku sterownika to ruszyło...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-08-24 06:12:46)
nie bangla, robiłem wg wiki gentoo
nadałem sgid na xorga, dodałem się do input i video i tą regułkę udeva:
/etc/udev/rules.d/99-dev-input-group.rules
SUBSYSTEM=="input", ACTION=="add", GROUP="input"
iksy odpalane startx-em na tty1 i dupa :(
natomiast na nouveau chodzi od kopa bez żadnego dłubania
później się tym jeszcze pobawię na razie dam sobie spokój
Ostatnio edytowany przez hi (2017-08-25 17:44:40)
arecki czy te dostarczone logi i informację coś Ci powiedziały? Czy jest jakaś szansa aby w końcu komp działał mi normalnie?
Nie dostarczyłeś wszystkiego.
R9 270x działa bez problemowo na otwartym sterowniku, nawet lepiej niż nvidia na zamkniętym. Może spróbuj usunąć Xorg.conf, u mnie działa bez niego.
[quote=raven18]R9 270x działa bez problemowo na otwartym sterowniku, nawet lepiej niż nvidia na zamkniętym. Może spróbuj usunąć Xorg.conf, u mnie działa bez niego.[/quote]
U niego też.
Inna sprawa, że on nie ma takiej karty :D
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-25 19:24:05)
"Załącz też tablicę smart dysków." - jestem noobem w linuxie, ale bez przesady. Co ma tablica smart dysków do sterowników karty graficznej ?
Wedlug tego co widze, zeby dzialac na sterownikach binarnych, to musisz zainstalowac nastepujace paczki:
[b]xserver-xorg-video-amdgpu[/b]
[b]firmware-amd-graphics[/b]
[quote=hi]nie bangla, robiłem wg wiki gentoo
nadałem sgid na xorga, dodałem się do input i video i tą regułkę udeva:
/etc/udev/rules.d/99-dev-input-group.rules
SUBSYSTEM=="input", ACTION=="add", GROUP="input"
iksy odpalane startx-em na tty1 i dupa :(
natomiast na nouveau chodzi od kopa bez żadnego dłubania
później się tym jeszcze pobawię na razie dam sobie spokój[/quote]
Pewnie zapomniałeś o uprawnieniach /dev/vga_arbiter:
ls -l /dev/vga_arbiter crw-rw---- 1 root video 10, 63 08-22 23:45 /dev/vga_arbiter
Tak w ogóle, to co za problem sprawdzić na roocie:
lsof /dev | egrep '^X' | awk '{print $9}' | sort |uniq
wynik (u mnie ju na userze):
/dev/dri/renderD128 /dev/input/event0 /dev/input/event1 /dev/input/event10 /dev/input/event11 /dev/input/event12 /dev/input/event13 /dev/input/event14 /dev/input/event15 /dev/null /dev/nvidia0 /dev/nvidiactl /dev/nvidia-modeset /dev/tty6 /dev/vga_arbiter
A potem na userze sprawdzić uprawnienia do tych miejsc z konta usera, czy może zobaczyć w logu Xorga, o co chodzi?
Log z aktualnego procesu Xorga (mam go teraz przed nosem):
https://wklej.dug.net.pl/5206
Pozdro
[b]Jacekalex[/b] na razie testuję nouveau, jak wejdzie blob nvidi 38x do repo to się pobawię. Dzięki za nakierowanie, jak co to założę osobny wątek bo trochę bałagan koledze zrobiliśmy tym offtopem :)
Ostatnio edytowany przez hi (2017-08-26 18:16:58)
[quote=wikingagressor]Wedlug tego co widze, zeby dzialac na sterownikach binarnych, to musisz zainstalowac nastepujace paczki:
[b]xserver-xorg-video-amdgpu[/b]
[b]firmware-amd-graphics[/b][/quote]
tak mam to zainstalowane, nawet przed chwila raz jeszcze sprawdzilem
Już Ci pisałem, że nie masz załączonego w jądrze wsparcia dla amdgpu.
[quote=arecki]Nie ma wsparcia nie ma amdgpu, musiałbyś załączyć lub zainstalować jądro już z załączonym wsparciem.
Przykładowo kernele liquorix mają to załączone.
Dobrze by było też zobaczyć logi Xorg i messages.[/quote]
No dobra, czyli jest jeszcze jakaś szansa że to będzie działać? Możesz wskażac jakiegoś linka co mogę zrobić dalej?
Wciąż nie dałeś kompletu informacji.
Jak nie ma, żadnych problemów w Smart to bym najpierw spróbował ustawień w xorg.conf na obecnym sterowniku, a jak nic to nie da to spróbowałbym z tym amdgpu.
ale to masz na myśli SMART dysku? Czy jest coś innego o czym nie wiem?
Tak, SMART dysku.
[quote=slk500]Borykam się ze strasznymi problemami z Ati. W pracy Ubuntu, w domu Debian.[/quote]
Czy sprawdzałeś wydajność tego lapka w Xubuntu 14.04 wgranego na pendrajwa poprzez usb-creator-gtk i doinstalowania w nim driverów fglrx?
Ja u siebie tak własnie zainstalowałem na penie obraz xubuntu-14.04-desktop-amd64.iso i po doinstalowaniu fglrx
:~$ sudo apt-get install fglrx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: dkms fakeroot fglrx-amdcccle lib32gcc1 libc6-i386 libfakeroot libqtcore4 qtcore4-l10n Sugerowane pakiety: dpkg-dev debhelper libicu48 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: dkms fakeroot fglrx fglrx-amdcccle lib32gcc1 libc6-i386 libfakeroot libqtcore4 qtcore4-l10n 0 aktualizowanych, 9 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. ... :~$ sudo amdconfig --initial -f Uninitialised file found, configuring. Using /etc/X11/xorg.conf Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.original-0
jest
xubuntu@xubuntu:~$ sudo lsmod | grep radeon xubuntu@xubuntu:~$ sudo lsmod | grep fglrx fglrx 8085343 67 amd_iommu_v2 19054 1 fglrx
Pendrajw podłączony do ASUSa K53TK i tak uruchamiam tego lapka, każdorazowo po starcie z pena opcja Wypróbuj Xubuntu.
No tak do 14.04 są oficjalne drivery ATI. Ale co to za rozwiązanie całkowita zmiana systemu? Btw. tak na szybko w wiki poczytałem https://en.wikipedia.org/wiki/Xubuntu "Later testing showed that Xubuntu was at a disadvantage compared to Debian equipped with the Xfce desktop." :p
On Ci nie proponuje zmiany systemu.
Przede wszystkim usuń xserver-xorg-video-amdgpu bo to ci do niczego niepotrzebne.
I pokaż logi xorga (w czytelnej i dostępnej formie) bo w tym wątku totalny burdel.
Logi Xorga - https://pastebin.com/JrCEHcGt Tablica SMART https://pastebin.com/hgUN3sui
[quote=wxn][quote=slk500]Borykam się ze strasznymi problemami z Ati. W pracy Ubuntu, w domu Debian.[/quote]
Czy sprawdzałeś wydajność tego lapka w Xubuntu 14.04 wgranego na pendrajwa poprzez usb-creator-gtk i doinstalowania w nim driverów fglrx?
Ja u siebie tak własnie zainstalowałem na penie obraz xubuntu-14.04-desktop-amd64.iso i po doinstalowaniu fglrx
:~$ sudo apt-get install fglrx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: dkms fakeroot fglrx-amdcccle lib32gcc1 libc6-i386 libfakeroot libqtcore4 qtcore4-l10n Sugerowane pakiety: dpkg-dev debhelper libicu48 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: dkms fakeroot fglrx fglrx-amdcccle lib32gcc1 libc6-i386 libfakeroot libqtcore4 qtcore4-l10n 0 aktualizowanych, 9 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. ... :~$ sudo amdconfig --initial -f Uninitialised file found, configuring. Using /etc/X11/xorg.conf Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.original-0
jest
xubuntu@xubuntu:~$ sudo lsmod | grep radeon xubuntu@xubuntu:~$ sudo lsmod | grep fglrx fglrx 8085343 67 amd_iommu_v2 19054 1 fglrx
Pendrajw podłączony do ASUSa K53TK i tak uruchamiam tego lapka, każdorazowo po starcie z pena opcja Wypróbuj Xubuntu.[/quote]
Ale w jakim celu mam to zrobić? Co to da? Tu nie chodzi, że jest jakaś słaba wydajność w grach czy czymś, stron się po prostu nie da normalnie przewijać.
[ 114.566] (==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", [b]Time: Mon Jul 10 00:38:36 2017[/b][/quote]
?
a tu jest jeszcze ten xorg0. https://pastebin.com/Xe7jhYtx jeśli możesz to rozwiń pytanie bo znak zapytania nic mi nie mówi
[quote="slk500"]jeśli możesz to rozwiń pytanie bo znak zapytania nic mi nie mówi[/quote]
[img]http://r-scale-64.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/8/d/8de62fa54295713722ca9fe396c7cc48.jpg?type=1&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000[/img]
musiałem :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.144.109' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.144.109', 1732212392) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732212092 |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.212.119' |
0.00055 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.8' |
0.00085 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=313707 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=29822 ORDER BY posted |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=29822 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00323 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=29822 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=29822 |
Total query time: 0.00913 s |