Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przepraszam za moje lenistwo, ale nie wie ktos albo bawil sie kiedys z HP G55, CUPSem oraz "slicznym" HPLIP,
mam zainstalowane (jak dobrze pamietam)
foomatic z tym tam rzeczami
cups
sterowniki z www.linuxprinting.org te ppd pod hpg55
nie wiem czy mam te hp***
CUPS wydrukuje strone testowa (tylko jak na moj gust dziwnie ona wyglada)
a HPLIP i ten x-owy manager drukarki zawrca mi blad
P.S.
Ten blad od HPLIP, pisze tam ze tan Manager czyta tylko jakies backendy hp:
nie wiem co to jest, jak trozke chaotycznie na pisalem to przepraszam ;-))
Mam nadzieje ze znalazlem juz blad,
a wiec zainstalowalem najpierw HPLIP (czytalem gdzies, ze obsluguje on tego typu drukarki)
razem z tym (dzieki aptitude) zainstalowaly sie cupsys i samba (to pamietam)
wchodze na localhost:631 i instaluje drukarke
KROK 1
Name <costam>
Location (nie bardzo wiedzilem co wiec najpierw to bylo /dev/lp0, a pozniej dopiero dowiedzialem sie ze to localhost lub pozostawic puste)
Opis: <costam>
KROK 2
wybieram polaczenie, widze PararelPort (HP Office...)
i daje to
KROK 3
Driver tu mialem rozne historie teraz wiem ze to powinno byc HP i driver sciagniety z www.linuxprinting.org pod HPG55 (widzi mi ten driver) wiec tego wybieram
Whodze na HPLIP Toolbox i nic, nawet pozniej zwraca mi blad "brak urzadzenia" czy cos. Zastanowilo mnie to
Note: Only devices installed with the hp: CUPS backend will appear in the HP Device Manager
Nie bardzo znam angielski ale sadzac po tresci HPLIP "wykrywa" tylko urzadzenia z "backend hp:"
Po pewnym czasie domyslilem sie ze chodzi o przedrostek. Moja drukarka jest widziana w CUPS jako pararelport:/dev/lp0 czy cos w tym rodzaju, a powinno byc hp:/dev/lp0, w KROKU 2 jest wybor tego polaczenia i rzeczywiscie jest hp, tylko obok nie ma nazwy urzadzenia a no_device_found.
Czy ktos wie co jest jeszcze potrzebne do tego
poki co testowalem hpoj ale on ma konflikt z hplip (obecnie mam zainstalowane hplip)
oprocz tego hpijs (co to jest??? ;-])
Pozdro
Postanowilem robic wedlug instrukcji. Wiec szukam strony projektu HPLIP (Hp Linux Imaging and Printing) Czytam po kolei co tam jest. Jest cos takiego jak "Supported Devices" i okazuje sie ze drukarka HP OficceJet G55 jest obslugiwana przez ten program tylko przez USB. Mile zaskoczony ze nie bede musial sie mordowac z portem rownoleglym (czy jakos tak, chodzi o LPT).
Mialem wszesniej instalowany HPLIP wraz wymaganymi pakietami dzieki aptitude (myslalem ze to wszystko co bedzie potrzebne, okazuje sie, ze wg instrukcji jakie tam maja na stronie projektu trzeba zainstalowac jeszcze:
python-dev libsnmp5-dev libcupsys2-dev python-qt3 lsb libusb-dev
i co aptitude tego nie zainstalowal, bo musial pobierac z internetu nowe paczki.
No wiec postepuje zgodnie z ionstrukcja tyleze czy ktoc instalowal gcc-c++
bo po wydaniu komendy
apt-get install gcc-c++
zwraca blad
nie znaleziono pakietu gcc-c
no wiec nie moge skompilowac ich archiwa. Zainstalowalem od razu binarki z paczek przez aptitude, restartuje procesy
/etc/init.d/hplip restart
/etc/init.d/cupsys restart
kolejnosc chyba gra role i to duza, a wczesniej jeszcze trzeba miec sterowniki umieszcona w czesci wydzielonej przez CUPS i rzecz jasna wlaczona drukarke i podpieta.
Dodalem kolejny raz drukarke, tyleze teraz prz wyborze polaczenia czy cos w tym stylu CUPS wykryl ze jest urzadzenie na tym backend hp: co moze wygladac tak
hp:/usb/OfficeJet_G55?serial=SGG15E1FLHVL
kolejno wybieram typ i sterownik, zaznaczam ten co sciagnalem i urzadzenie jest widoczne nie tylko w CUPS-ie ale takze w HPLIP )hp device manager)
jakby ktos jescze wytlumaczyl dlaczego HPLIP nie laczy z drukarka bo chociaz drukarka jest widoczna jak sie ja wlacza nawet resetuje hplip i cups ale HP device manager (ten od HPLIP) uznaje ze jest wylaczony lub rozlaczony.
Ja drukarke podlaczam na "goraco" po ma jeden kabel USB, ten od neostrady.
Pozdro
EDIT:
wszystko ladnie tylko zapomnialem napisac adresu stron
hplip.sourceforge.net - strona projektu
www.linuxprinting.org - strona z sterownikami
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00175 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.171.1' WHERE u.id=1 |
0.00215 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.171.1', 1738390095) |
0.00152 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738389795 |
0.00133 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.243.63.52' |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=31488 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3972 ORDER BY posted |
0.00120 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3972 AND t.moved_to IS NULL |
0.00019 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00175 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3972 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3972 |
Total query time: 0.01185 s |