Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A wiec od 2 dni znowu mam taki problem objawia sie on tym ze co jakis czas przypuscmy co 4 godziny na komputerach klienckich przy przegladaniu stron wyswietla sie komunikat nie mozna wyswietlic strony, komunikatory działaja i p2p takze, w windows98 wystarszy odnowic adres ip i juz jest wszystko ok, a w xp naprawianie nic nieda i trzeba zrestartowac kompa wtedy wszystko wraca do normy i tak sie sytyacja powtarza za 4 godziny czy moze ktos kiedys słyszał o tym?? choc czasami i to niepomaga trzeba odczekadc od 20 do godziny czasami badz zrestartowac router :/ wtedy na wszystkich klientach znowu wszystko wtraca do normy ale nie na długo :? wspomne jeszcze ze problem takowy mam tylko i wyłacznie ja jednym routerze mimo prawie identycznych konfigów , sieciowki wy,mieniane, oprogramowanie takze aktualnie madrake i jajo 2,6,7 aha na sieciowce do lanu posiadam 3 aliasy thanks
dopatrzylem sie w logach cos takiego co wczesniej niemialo miejsca
kernel: printk: 5 messages suppressed.
kernel: ip_conntrack: table full, droping packet.
hmmm zmienilem zamiast
modprobe ipt_conntrack
w fireaalu na
echo "32768" > /proc/net/ipv4/ipt_conntrack_max
:?:
zrob 2 rzeczy zaktualizuj sysstem do testing i.. klepnij do firewall'a te dwie linijki
echo 360 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait
echo 640 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established
zobaczymy jutro z ranca w logach
no niestety po wklepaniu tych linijek problem jest nadal taki sam z tymze od tego momentu w logach jest czysto, zauwazylem tez miedzy innymi ze zerwanie połaczenia odbywa sie w momencie odswiezenia adresu IP co 2 godzinki, wczesniej mialem ustawione na 2 dni i problem byl taki sam czy to możliwe ?
ja mialem zawsze co 15 minutek ale jak mi sie zaczelo walic to zmienialem kombinowalem niewiem czy moze jest to przyczyna posiadanej wersji dhcp bo doczytalem sie ze wlasnie sa problemy z dzialaniem www jezeli w pliku dhcpd.conf jest na samym poczatku wpisik
ddns-update-style none;
i tu moze tkwic przyczyna bo siadaja jedynie www tak jakby dhcp zaktualizowal dns i od tego momentu klapa :/
a co moze byc namieszane w dhcp
juz doszedlem ale ze mnie ciapa w named.conf mialem zahaszowana strefe dla adresow lokalnych :) stad dhcpd chcial aktualizowac ddns-update-style none; a niemial z czego i dns przestawał dzialac, :D
ni ch %$%u^$#ja problem powrocil i niewiem czy to jest wina routingu (na 3 łaczach) czy sprzetu bo na innych serwerach, gdzie jest tylko jedno łacze dziala wszystko bez zazutu, ciekawe jest tez to ze jezeli odłącze dwa łacza i puszcze wszystko jednym siec sprawuje sie elegancko problem pojawia sie dopiero gdy wsadze do serwa dwa pozostale i odpale routing :/ zmienialem tez os i wszedzie tak samo zawiecha na klientach tablice conntrack nie sa przepelnione a jednak blad wystepuje, jedynie na slacku niedzialal mi routoing wogóle niewiem dlaczego, niewiem czy tepsa niezastosowala jakoiegos knifu do multiroutingu ale dzwoniac tam i tlumaczac im problem twierdzi ze nie, jak tego nierozwiaze do niedzieli ide sie powiesic :P
80.55.184.232 dev eth1 scope link src 80.55.184.234
83.16.113.104 dev eth2 scope link src 83.16.113.106
80.55.154.144 dev eth3 scope link src 80.55.154.146
80.55.184.232/29 dev eth1 scope link
83.16.113.104/29 dev eth2 scope link
80.55.154.144/29 dev eth3 scope link
192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.1
192.168.0.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.0.1
127.0.0.0/8 dev lo scope link
default via 80.55.154.145 dev eth3
a co tam ip
wiesz zobaczylem ze mam zajebisty ruch na porcie 445 uciolem ten port oraz inne ktore byly wykorzystywane poprzez oserow do łaczenia sie z 445 i jakos ucichlo
ta ucichlł tylko ruch ale zwisy sa nadal
własnie ze nic :/ wszystko jest w jaknajlepszym pozadku napoczatku wysakiwalo ze tabela conntrack jest pelna ale zastapilem ja max i w logach juz nic niepluje, a zawiecha wyglada nastepujaco nie ze serw sie wiesza ale maszynki klienckie niemaja dostepu do www tzn tak jakby cos nietak bylo z dnsem probowalem na roznych os i wszedzie jest taki sam efekt :/ niewiem stalo sie to z dnia na dzien i niewiem co wykombinowac na innej maszynce gdzie mam podłaczone tylko, podkreslam jednołacze wszystko dziala bez zarzutu problemy zaczynaja sie w momencie jak dziala w/w routing :/
a gg userom dzala bo gg sie laczy bez postrednio z ip servera.. i z tego co wczesniej pisales to masz tam przydzial ip dynamiczny a sprobuj statycznie przydzielic adres i na szytwno ustawic DNS'y i zobacz co sie bedzie dzialo...
to samo statycznie czy dhcp ten sam efekt probowalem nawet zmieniac dnsy rozne i nico ale postawilem squida dzis kolo 19 i dziwne ale to pomoglo niemialem zadnego zwisu od ponad 3 godzinek co ostatnio bylo raczej niemozliwe ale jednak problem zostaje nierozwiazany aha zapomnialem dodac ze jak pinguje w czasie zawiechy z klienta np onet.pl to mi odpowiada ale stronka niedziala(ła) :) po wpisaniu ip(onet.pl) do przeglodarki czasami sie wczyta dzikei za współprace :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00059 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.86.160' WHERE u.id=1 |
0.00088 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.86.160', 1732205777) |
0.00021 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732205477 |
0.00029 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=315 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=76 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=76 AND t.moved_to IS NULL |
0.00033 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00134 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=76 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=76 |
Total query time: 0.00516 s |