Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
stawiam serwer który będzie rejestratorem do kamer i mam takie trochę śmieszne pytanie.
Mianowicie jak podzielić dysk systemowy 1TB?
Myślałem o zrobieniu
swap 4GB
/boot 256MB
/ 20GB
/home 20GB
A co zrobić z resztą nie partycjonować jej czy zrobić jedną dużą partycje i podmontować ją np. w /mnt?
W moich domowych serwerach mam małe dyski SSD na systemy i sprawa jest prosta, ale nie wiem jak to zrobić przy tak dużym dysku.
Jeśli nie stworzę partycji z reszty dysku mogę go w jakiś sposób uszkodzić przez to?
W serwerze będzie drugi dysk WD PURPLE 3TB na materiły wideo z kamer.
Dziękuje za wszelką pomoc
Ostatnio edytowany przez Krzysiek_PL_ (2017-11-06 07:45:10)
Możesz do partycjonowania użyć LVM (Logical Volume Manager), utworzyć takie volumeny jak napisałeś. W razie czego możesz zawsze w locie rozszerzyć, albo utworzyć dodatkowe volumeny logiczne.
Ostatnio edytowany przez grucha (2017-11-06 18:04:40)
Czyli zrobić jedną wielką partycję na całej powierzchni i później na tej partycji stworzyć LVM na /boot / /home swap?
Instalator Ubuntu-Server, bo prawdopodobnie ten system wyląduję na rejestratorze obsłuży mi dysk 1TB i 3TB? Czy wcześniej zrobić na nich partycje?
[quote=Krzysiek_PL_]Czyli zrobić jedną wielką partycję na całej powierzchni i później na tej partycji stworzyć LVM na /boot / /home swap?[/quote]
Tworzysz jedna dużą partycję i na niej lvm, a później się bawisz voluminami do woli, boot home czy co tam chcesz. Nie twórz tylko ciągłych struktur bloków, to później będziesz mógł bez większego problemu sobie zmieniać rozmiary.
Instalator Ubuntu-Server, bo prawdopodobnie ten system wyląduję na rejestratorze obsłuży mi dysk 1TB i 3TB? Czy wcześniej zrobić na nich partycje?[/quote]
Co chcesz robić tu, bo nie rozumiem. xD
Chodzi mi o to czy instalator Ubuntu Server 14.04 obsłuży te dyski przy tworzeniu partycji.
Chyba jest limit do iluść TB lub GB?
Obsłuży.
PS. Ubuntu to nie Debian więc chyba pomyliłeś działy.
Natomiast zwróć uwagę na jeden drobny szczegół - ciągły/strumieniowy zapis danych w takim np monitoringu zabije ci dysk razem z systemem. Weź osobny dysk na / a osobny na materiał
[quote=urbinek]Natomiast zwróć uwagę na jeden drobny szczegół - ciągły/strumieniowy zapis danych w takim np monitoringu zabije ci dysk razem z systemem. Weź osobny dysk na / a osobny na materiał[/quote]
[quote=Krzysiek_PL_]W serwerze będzie drugi dysk WD PURPLE 3TB na materiły wideo z kamer.[/quote]
[quote=arecki]Obsłuży.
PS. Ubuntu to nie Debian więc chyba pomyliłeś działy.[/quote]
Wiem wiem początkowo miałbyć Debian, ale jednak będzie to Ubuntu :)
Dzisiaj jeszcze przyjdzie druga karta sieciowa dla kamer.
Ostatnio edytowany przez Krzysiek_PL_ (2017-11-08 11:39:48)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.119.77' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.119.77', 1732345453) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732345153 |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=315364 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30034 ORDER BY posted |
0.00082 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30034 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00208 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30034 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30034 |
Total query time: 0.00668 s |