Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Debian GNU/Linux testing/unstable Etch
X.Org 7.0 [paczka]
grafika: Riva TNT 2
Kernel: 2.6.15 [własnoręczny]
Stery do nVidii: 7174 (w każdym razie najnowsze na moją kartę) [własnoręczne]
Problem: samowolne zawieszanie się systemu. Jakoś na początku, ale jakby przy dużych obciążeniach procka.
Rozwiązanie: ?
PS. Lite-ON: zrób mi tą przyjemność i nie wypowiadaj się tutaj, OK?
Błędów mój drogi panie nie ma. Po prostu się X'y zawieszają. Działa tylko mysz (tzn. mogę sobie kursor poprzemieszczać)
A oto log: http://phpfi.com/122882
i plik konfiguracyjny: http://phpfi.com/122884
Enjoy!
PS: Możesz nie ironizować? Na dug'u byłem zamin wiedziałeś co to Linux (dlaczego konto mi leciało to już moja prywatna sprawa) :P
czy ta wlasnoreczna nvidia jest z reprezytorium debiana czy z instalatora nvidii? pytam sie poniewaz jak instalowalem z paczek nvidii tez mi wieszal sie system, od tak dla jaj... (tak naprawde problem byl z bibliotekami GL).
Co do 7.0 to zapewne wiesz ze zmienil sie katalog, jednak nie pomoge poniewaz u mnie zadzialalo bezproblemowo, zas info na ten temat przemknelo mi tlko raz ale nie zainteresowalem sie tym tematem, wiadomo dlaczego.
A odpowiedz na pytanie moze innym pomoze w odpowiedzi.
W [url=ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-7174/README.txt]readme[/url] do sterowników jest napisane co należy zmienić w konfiguracji X.
Pewnie nie da się zrobić jakiegoś top? I to jest przy starcie X-ów czy już przy ładowaniu się środowiska graficznego? To znaczy przed menadżerem logowania czy po?
Już w czasie działania WM'a W dowolnym momencie, czasami jak na początku odpalam Kadu i Psi, czasami jak już trochę popracuję. Dwa razy mi się nie zawiesił, jednak i tak musiałem za każdym razem instalować od nowa (tzn. po uruchomieniu kompa) bo X.Org nie widział modułu nVidii (jak jeszcze miałem własny kernel i stery).
Ja mam efekt podobny, gdy uruchamia mi się java. load average skacze mi do 6 z kawałkiem i mysz ledwo się rusza. Ale to jest spowodowane obciążeniem systemu.
Nie wiem, co jest powodem mojego problemu. Na początku myślałem, że to może karta siada, ale na xp działa normalnie, pozatym kursor się rusza. Klawiatura i cała reszta nie działa. Prawdopodobnie stery kłócą się z X.org, co jest wyeliminowane w nowszych wersjach, ale te już nie obsługują rivy.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.21.206' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.21.206', 1732728896) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732728596 |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=31697 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4020 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4020 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00175 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4020 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4020 |
Total query time: 0.00643 s |