Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
jestem świeżym użytkownikiem linuxa. Wczoraj od podstaw robiłem instalację squuze i aktualkę do wheezy. Próba instalacji czegokolwiek kończy się ostrzeżeniem:
dpkg: ostrzeżenie: "ldconfig" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: ostrzeżenie: "start-stop-daemon" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: błąd: 2 oczekiwane programy nieznalezione w PATH lub niebędące wykonywalnymi Uwaga: Zmienna PATH dla konta administratora zawiera zwykle katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)
No to dałem:
kopytko@debian-aa:/var/lib/dpkg$ export $PATH=$PATH:/usr/local/sbin:/usr/sbin oraz /sbin bash: export: `/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games:/usr/local/sbin:/usr/sbin': nieprawidłowy identyfikator bash: export: `/sbin': nieprawidłowy identyfikator
Jak mam dodać te katalogi do PATH?
Podaj wynik:
echo $PATH
=====
Zmienne możesz definiować w pliku:
/etc/environment
ALE najpierw podaj wynik - coś się dzieje ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-05-25 13:27:47)
$ echo $PATH /usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
Ścieżka z Debiana:
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
Popraw, napraw.
root@debian:/# which synaptic
/usr/sbin/synaptic[/quote]Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-05-25 14:10:59)
marcin'82
Ok, po zmienieniu PATHa dla roota i usera wszystko gra i buczy.
Dzięki :)
[b]Miłość dziecka - radość rodziców[/b] ;D
Pytanie brzmi:
What went wrong?[/quote]
Co spowodowało zmianę domyślnej ścieżki?Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-05-26 08:57:42)
marcin'82
Witam wszystkich,
Porobiło mi się tak samo jak koledze z pierwszego postu, czyli:
aptitude upgrade
Prekonfiguracja pakietów ... dpkg: ostrzeżenie: "ldconfig" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: ostrzeżenie: "start-stop-daemon" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: błąd: 2 oczekiwane programy nieznalezione w PATH lub niebędące wykonywalnymi Uwaga: Zmienna PATH dla konta administratora zawiera zwykle katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2) dpkg: ostrzeżenie: "ldconfig" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: ostrzeżenie: "start-stop-daemon" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: błąd: 2 oczekiwane programy nieznalezione w PATH lub niebędące wykonywalnymi Uwaga: Zmienna PATH dla konta administratora zawiera zwykle katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin
echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
Czy może mi ktoś napisać w jakim dokładnie pliku i co pozmieniać?
Pozdrawiam
[quote=Żółw]Witam wszystkich,
Porobiło mi się tak samo jak koledze z pierwszego postu, czyli:
aptitude upgrade
Prekonfiguracja pakietów ... dpkg: ostrzeżenie: "ldconfig" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: ostrzeżenie: "start-stop-daemon" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: błąd: 2 oczekiwane programy nieznalezione w PATH lub niebędące wykonywalnymi Uwaga: Zmienna PATH dla konta administratora zawiera zwykle katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2) dpkg: ostrzeżenie: "ldconfig" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: ostrzeżenie: "start-stop-daemon" nie odnaleziono w PATH lub nie jest wykonywalny dpkg: błąd: 2 oczekiwane programy nieznalezione w PATH lub niebędące wykonywalnymi Uwaga: Zmienna PATH dla konta administratora zawiera zwykle katalogi /usr/local/sbin, /usr/sbin oraz /sbin
echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
Czy może mi ktoś napisać w jakim dokładnie pliku i co pozmieniać?
Pozdrawiam[/quote]
/etc/profile dla roota ofc
root@vostro:/opt/ansible/playbooks# grep -i path /etc/profile PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games" export PATH
Ostatnio edytowany przez Pakos (2018-08-05 11:31:54)
mój /etc/profile wygląda tak:
# /etc/profile: system-wide .profile file for the Bourne shell (sh(1)) # and Bourne compatible shells (bash(1), ksh(1), ash(1), ...). if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" else PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games" fi export PATH if [ "${PS1-}" ]; then if [ "${BASH-}" ] && [ "$BASH" != "/bin/sh" ]; then # The file bash.bashrc already sets the default PS1. # PS1='\h:\w\$ ' if [ -f /etc/bash.bashrc ]; then . /etc/bash.bashrc fi else if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then PS1='# ' else PS1='$ ' fi fi fi if [ -d /etc/profile.d ]; then for i in /etc/profile.d/*.sh; do if [ -r $i ]; then . $i fi done unset i fi
Czy mam podmienić z Twojego Pakos?
echo $PATH robiłem z roota, zalogowałem się normalnie, przez "su"
cat /etc/environment PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games"
Na devuanie miałem kilka dni temu tak samo a od wczoraj na debianach-testing.
1.Możesz zaktualizować system komendą
synaptic-pkexec[/quote]
2 Dopisać w pliku root .bashrc na końcu linijkę:
export PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
W devuanie zadziałało w debianach nie...może to wina systemd...
Dziękuję ilin, teraz wszystko śmiga :)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.12.7' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.12.7', 1732259455) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732259155 |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.106.66' |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.131.13.24' |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.17.181.122' |
0.00085 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=320427 |
0.00151 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23592 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23592 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00188 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23592 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23592 |
Total query time: 0.01052 s |