Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
jakiś czas temu kupiłem myszkę gamingową roccata. Wybór poda na tego producenta ponieważ mają oprogramowanie do zarządzania myszką pod linuxy.
Niestety myszka pomimo pierwszego bardzo dobrego wrażenia okazała się "nieco bublowata" i po upływie gwarancji zaczęła podwójnie klikać, co jakiś czas gubić konfigurację, a rolka to już całkiem własnym życiem żyła ;)
Ale mimo wszystkich wad myszka miała pewną fajną funkcję, easy shift. W skrócie jest to dodatkowy przycisk na myszce który działa podobnie do klawiszy shift, ctrl czy alt na klawiaturze. Po jego wciśnięciu wszystkie inne klawisze myszki zmieniają swoje funkcje.
Miałem to skonfigurowane w taki sposób że easy shift + scroll nie powodowały normalnego przewijania ale były bindowane pod funkcje głośniej/ciszej.
Niestety nowa myszka, a dokładniej trackball takiej opcji nie ma :(
Ale za to ma dwa dodatkowe bezużyteczne przyciski na boku - standardowo służą jako do obsługi funkcji poprzednia i następna w przeglądarce - dlatego pomyślałem że podbinduje je pod funkcję głośności.
I nie uwierzycie ... działało ;) No właśnie działało ... do czasu sławetnego update systemu ...
Dobra do rzeczy bo mi się wstęp trochę rozciągnął ;)
Gdy uruchamiam program xev pokazuje mi wszystkie akcie myszki poza tymi dwoma dodatkowymi przyciskami. Po ich wciśnięciu nie dzieje się kompletnie nic. A jak wspominałem przed aktualizacją normalnie je wykrywało i miałem je zbindowane.
Pomożecie ;) ?
Może btnx oraz btnx-config. Uruchamiasz jako administrator ten drugi. O ile wykryje przyciski to możesz im przypisać co tam wybierzesz.
Po zabawie klikasz na Restart btnx
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sj65 (2018-08-05 22:02:36)
btnx został usunięty z debiana w 2012 roku https://tracker.debian.org/pkg/btnx
a strona twórcy już nie istnieje
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00068 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.214.175' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.214.175', 1732200023) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732199723 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=320456 |
0.00077 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30570 ORDER BY posted |
0.00076 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30570 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30570 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00068 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30570 |
Total query time: 0.00563 s |