Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam takie pytanie czy nowy debian wspiera 8 generacje procesorów intela bo chcę sobie kupić nowego laptopa, tylko nie wiem, czy będzie wspierać ta generacje procesóœr intela, bo jak znajomemu prbowałem zainstalowac jaką sdystrybucje linuksa to się nie dało.
Nie masz się czego obawiać, Linux Kernel działa na wszystkich prockach intela,
w Debianie możesz mieć prawie każdą, w tym najnowszą wersję kernela.
A czy na tym laptopie https://www.x-kom.pl/p/427456-notebook-laptop-156-asus-r542uf-dm157t-i5-8250u-16gb-2401tb-win10-mx130.html?utm_source=criteo linux będzie działał bez problemu ?
Z Xorgiem tak, z Waylandzie na razie nie, bo sterowniki Nvidii mają w tej chwili implementację EGL niezgodną z Mesą i Waylandem, taka sytuacja trwa już dwa lata,
i nie wiadomo, kiedy się to wyjaśni ostatecznie.
NIby jest ustalony jakiś kompromis związany z wdrożeniem do Mesy API zgodniego z Androidem w sterach Nvidia, ale to ciągle jest dosyć odlegla przyszłość.
Ze względów energetycznych lepiej w lapku polegać na karcie zintegrowanej, wbudowanej w procek, w i5-8xxx taka karta wystarczy do prawie wszyskiego, co się zazwyczaj robi na takich lapkach.
Nvidii nie kupowałbym do czasu, aż się wyjaśni sprawa ze sterownikami.
Na razie tylko Gnome wspiera implementację EGLstream stosowane w sterownikach Nvidii.
Inne środowiska na Nvidii z Waylandem nie chodzą w tej chwili.
Pozdro
No ja mam narazie też laptopa z nvidia optimus i działa tylko zintegrowana karta graficzna, a tak wszystko działa dobrze, czyli w tamtym laptopie tez będzie taka systuacja, a pozstały sprzęt będzie chodził ?
Nie lepiej cos takiego? Nie bedzie zadnych problemow ze sterownikami
[url]https://www.asus.com/pl/Laptops/ROG-Strix-GL702ZC/[/url]
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.238.204' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.238.204', 1732199031) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732198731 |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.139.235.177' |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=320481 |
0.00109 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30564 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30564 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30564 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30564 |
Total query time: 0.00727 s |