Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam taki problem bo nie wiem jak zrobic zeby bylo widac partycje z widowsa
w debianie:(debian to moj pierwszy linux i jesli mozna to prosilbym o bardzo szczegolowy opis jak to zrobi;]
Pozdro4All;]
Musisz zamontowac partycje:
mount /dev/hda1 /mnt
W hda1
a - to dysk
1 to partycja
/mnt - miejsce gdzie chcesz zamontowac
odmontowanie:
umount /mnt
no tak robilem wszystko jak kazales....wpisuje mount/dev/hda5/mnt i nic:(
wydaje mi sie ze jeszcze cos powinienem dodac albo zastapic mnt ale czym?
wiem pewnie to dla ciebie smieszne ale zrozum to jest moja pierwsza stycznosc z linuxem i do tego z debianem:)
mam nadzieje że wpisywałeś to osobno, ze spacjami
mount /dev/hda5 /mnt/winSHIT
aha dobrze jest utworzyć w katalogu mnt podkatalog np. winSHIT
a jeśli nie pomoże to, może nie być u ciebie hda5 lecz hda1
wklep w konsoli fdisk -l i ci wypisze jakie masz partycje i jak się nazywają.
mam nadzieje że wpisywałeś to osobno, ze spacjami
Kod:
mount /dev/hda5 /mnt/winSHITaha dobrze jest utworzyć w katalogu mnt podkatalog np. winSHIT
a jeśli nie pomoże to, może nie być u ciebie hda5 lecz hda1
wklep w konsoli fdisk -l i ci wypisze jakie masz partycje i jak się nazywają.[/quote]
z tym, ze nazwy typow partycji widoczne w fdisk, czasami nijak sie maja do faktycznego systemu plikow zainstalowanego na partycji :(. wtedy mozna probowac przez -t auto lub samemu "wyczuc" (naczy sie wiedziec ) co sie ma.
Linux Registered User: #348830
In a World without Walls and Fences,
who needs Windows and Gates?
A jak jest się całkiem nowym i się jeszcze ma winSihta to można skożystać z plugina do WC lub TC. On wspaniale nadaje się do kopiowania pliczków z Linucha, a także do określania czy mamy naszegop debiana na hda5 a może hda7 tu jest Link http://grylinux.republika.pl/jak.htm
Wydaje mi sie ze przy kompilacji jadra tez trzeba zaznaczyc obsluge plikow fat bo inaczej to i tak bedzie lipa. Ale nie jestem pewien bo sam jesczem zielony:]
Zięciu, przypuszczam, że kolega proszący o pomoc nie kompilował jeszcze jądra, więc raczej nie mieszaj mu w głowie. Standardowe jądro linuxa zupełnie dobrze radzi sobie z partycjami fat-owskimi.
Tylko należy pamiętać, że dla Linuxa są to partycje typu [b]vfat[/b] a nie fat32 czy fat16
w standartowym jądrze dystrybucyjnym obsługa vfat i msdos jest wkompilowana jako moduł
wystarczy uruchomić modconf i włączyć te moduły do pracy
Denerwuja mnie tacy ludzie jak zalorzyciel tego posta... Pewnie zarejestrowal sie na 20 forach o linux'e zeby zadac to pytanie na jednym mu odpowiedzieli i reszte olal, a my sie tak tu produkujemy......
a może nie ? Pamiętam jak ja byłem "zielony" zadałem na forum linux.fan pytanie jak zainstalować jakiegokolwiek linuxa. I nikt mi nie odpowiedział - a wszystko dokładnie opisałem. okazało się że chipset był świnia.
ps. na linux+ odpowiedzieli
Źle mnie Bodzio zrozumiales chodzilo mi o to, ze koles pyta sie o cos a potem nawet nie sprawdza czy ktos mu odpisał...
a faktycznie
jak ktoś napisze ci że działa, to jest ci miło
jak napisze że nie działa to sam się zastanawiasz czy może nie zrobiłeś literówki - tak jak ja dzisiaj
no i jeszcze można napisać pocałuj mnie w dupe - też wszystko wiadomo :)
jeszcze można napisać pocałuj mnie w dupe - też wszystko wiadomo :)[/quote]
precyzyjnie :)
linux regd. user #248790
eh na 20 forach nie zalozylem sobie konta;]a tymbardziej linuxowych;]bardzo rzadko zakladam konta na forach;]skusilem sie jak narazie tylko dwa razy :)na haxite.org i tu:)partycje raz udalo mi sie zamontowac:)tylko po wylogowaniu sie juz jej nie bylo a pozatym to i tak tylko widzialem na niej co jest a nic nie moglem na niej zrobic:(wiem powinienem sprobowac jako root:)tak robilem i ciagle to samo:(a na forum nie pojawialem sie bo postanowilem najpierw wiecej poczytac bo jeszcze mam za malo wiedzy na temat debiana zeby w nim cokolwiek robic:(dlatego teraz tylko czytam i czytam ,sporzadzam notatki i tak do znudzenia:)szkoda tylko ze nie mam na to za bardzo czasu:(dlatego moje edukacja bedzie dosc dlugo trwala:(ale za jakies pol roku mam nadzieje ze juz bede mogl co nieco zrobic w tym zajebiscie trudnym debianie jak dla czlowieka ktory pierwszy raz zaczyna sie bawic linuxem:)czyli mną:)
Pozdro4All:)
czy wszystko teraz jest jasne? :)
pzdr
--
btw 'zielony', słuchaj no. jeśli chodzi o kaskaderski wypas owiec to ja też jestem zielony, aliści w wielu innych dziedzinach życia też jestem zielony - powiedzmy, w kwiestii pisania traktatów filozoficznych jestem tak bardzo zielony jak np. Rumi jest zielony w sprawach seksu. może jakaś bardziej osobista ksywa w stylu: 'ziutek', 'franek', 'heniek' albo co tam...
hehe, jaja sobie robie, możesz być 'zielony' jak chcesz, jast git. :)
Ksywke zmienie ale troszke pozniej jak juz bede cos umial w tym debianie zrobic;]Na haxite.org tez nie uzywam swojej ksywki a słowo które mnie nie wywyższa:)Staram się byc skromny:)Ale czytalem pare postów rumiego i on to dopiero jest....:)Sami wiecie co:)
Pozdro4All;]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.158.10' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.158.10', 1732292370) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732292070 |
0.00074 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='155.254.56.58' |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.202.38' |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.177.173' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=3208 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=441 ORDER BY posted |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=441 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=441 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00358 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=441 |
Total query time: 0.01027 s |