Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Warto zmienić procesor Athlon 64 X2 5000+(2.6Ghz) na AMD Athlon II X4 620 (2.6Ghz) ten pierwszy przy odpalonej przeglądarce
chrome jest zajęty w 100% zauważę różnicę czy nie warto się bawić?
Przeglądając testy to wzrost wydajności powinien być dwukrotny więc teoretycznie warto.
Co do samego obciążenia to raczej dziwne, że cały czas masz użycie procesora na 100%, nawet wtedy kiedy nic nie robisz a uruchomiona jest sama przeglądarka?
Ostatnio edytowany przez loms (2018-09-07 19:37:47)
Czasami ,sam Chrome bierze 100%, ale najbardziej drażni brak synchronizacji dzwięku z obrazem (vlc,smplayer) czyli jednocześnie mam odpalony Chrome i Smplayer czy vlc(avi ,mp4) i przycina odtwarzanie.
Linux debian 4.9.0-8-amd64 #1 SMP Debian 4.9.110-3+deb9u4 (2018-08-21) x86_64 GNU/Linux
To zależy od tego jaką masz płytę główną. Ale nie oszukujmy się, procki tego typu są uznawane jako szrot i kosztują grosze :)
Kup najlepsze coś co ci wejdzie do płyty.
Co do problemów z odtwarzaniem - może ci ramu brakuje?
Pokaż (h)top z momentu gdy jest problem
Jaką masz kartę graficzną? Sterowniki do karty zainstalowane?
glxinfo | grep string
Akceleracja w Chrome włączona?
chrome://gpu
Płyta obsługuje procki do AM3 (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m720-us3_10#kf)
Ramu mam 4 gb
darek@debian:~$ glxinfo | grep string
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV98
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 13.0.6
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL version string: 3.0 Mesa 13.0.6
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 13.0.6
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.00
chrome://gpu
Graphics Feature Status
Canvas: Hardware accelerated
Flash: Hardware accelerated
Flash Stage3D: Hardware accelerated
Flash Stage3D Baseline profile: Hardware accelerated
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Disabled
Native GpuMemoryBuffers: Software only. Hardware acceleration disabled
Out-of-process Rasterization: Disabled
Hardware Protected Video Decode: Unavailable
Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
Skia Deferred Display List: Disabled
Skia Renderer: Disabled
Surface Synchronization: Enabled
Video Decode: Unavailable
Viz Service Display Compositor: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated
karta graficzna nvidia 8400 gs
Co ciekawe Chrome wersja 69.0.3497.81 (Oficjalna wersja) (64-bitowa) otwarte 4 zakładki i nie ma żadnego problemu.
ja tam bym raczej poszedł jeśli w wymiane to na zupełnie nowy, a nie inwestować w ogóle w starocie...
i wszystko nowe. Bo jeśli wymiana procesora na lepszy ale też stary i do tego jeszcze pare innych rzeczy aby wszystko działało,
jest zupełnie bez sensu. Zainwestować i kupić wszystko zupełnie nowe.
Na ile sprzet który złożysz wystarczy?
Za ile czasu będziesz musiał znowu zmienić na lepszy?
Jak w tej chwili Debian ogarnia Ryzena ? (grafika AMD® Radeon Vega 8) na razie poleciałbym po kosztach bez kupowania osobnej karty grafiki ....
jak z dyskami ssd? uefi ? System jaki był stawiał to tylko stabilny Debian bez żadnego mieszania.
Ja siedze na sprzecie podobnym do twojego:
AMD Athlon 64 X2 4200+
4GB Ram
plyta starsza od twojej i nie mam takich problemow.
Glowne sprawy: siedzisz na karcie zintegrowanej co moze ograniczac sprawnosc twojego kompa, dodatkowo masz zainstalowana "stabilna" archaiczna wersje sterownikow mesa: 13
Sprobuj przejsc na nowsza wersje mesa: 18.1
Ja dokupilem do tego szrotu dyskretna karte nvidia gt710 i chodzi mi wszystko o niebo lepiej.
Dokupiłem gt710 jak prawidłowo zrobić upgrade systemu?
[quote=darian]Dokupiłem gt710 jak prawidłowo zrobić upgrade systemu?[/quote]
Jeżeli chodzi o sterowniki to tutaj masz wszystko opisane:
https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers#Version_375.66
[quote=wikingagressor]Ja dokupilem do tego szrotu dyskretna karte nvidia gt710 i chodzi mi wszystko o niebo lepiej.[/quote]
Chyba dedykowaną ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.10.200' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.10.200', 1732213413) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732213113 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=320971 |
0.00085 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30620 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30620 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00078 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30620 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30620 |
Total query time: 0.00567 s |