Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałbym spróbować czegoś nowego oprócz Debiana, Archa i Gentoo. Interesuje mnie sysadminka, więc w sumie sobie pomyślałem czemu by nie spróbować FreeBSD, NetBSD i OpenBSD. Chciałbym póki co skupić się na jednym systemie z tej rodziny, konkretnie FreeBSD.
Pytania:
- Czy systemy BSD lepiej sprawdzają się w hardeningu niż Linuxy?
- Jak jest ze wsparciem i społecznością BSD?
- Jak jest z dostępnością tych systemów na wiele architektur?
- Jak wygląda sytuacja z repozytoriami? Czy są one tak samo bogate jak np. repo Debiana, Archa, Gentoo czy jest bieda tak jak w Slacku?
- Czy to prawda, że w BSD mogą być problemy ze sterami?
- Czy to prawda, że systemy BSD są bardzo stabilne?
- Czy we FreeBSD, NetBSD i OpenBSD mogę zrobić coś na kształt linuxowego LVM on LUKS?
Jakie źródła polecicie do nauki dla kogoś, kto do tej pory używał Debiana, Archa i Gentoo? Czy [url=https://helion.pl/ksiazki/freebsd-ksiega-eksperta-roderick-w-smith,freebk.htm]ta[/url] książka będzie dobra czy lepiej od razu zacząć od handbooka?
Moje doświadczenie jest nie wielkie bo mam FreeBSD na wirtualnej maszynie od tygodnia, na razie działa dosyć sprawnie.
[quote=hubot]- Jak jest ze wsparciem i społecznością BSD?[/quote]
Możesz pytać tutaj jest odpowiedni dział.
[quote=hubot]- Jak jest z dostępnością tych systemów na wiele architektur?[/quote]
https://download.freebsd.org/ftp/releases/ISO-IMAGES/11.2/
[quote=hubot]- Jak wygląda sytuacja z repozytoriami? Czy są one tak samo bogate jak np. repo Debiana, Archa, Gentoo czy jest bieda tak jak w Slacku?[/quote]
Ponad 20 tysięcy pakietów więc nie jest źle.
[quote=hubot]- Czy to prawda, że w BSD mogą być problemy ze sterami?[/quote]
Jeżeli chodzi o kartę graficzną to w handbooku jest opisana tylko instalacja karty NVIDII.
[quote=hubot]- Czy to prawda, że systemy BSD są bardzo stabilne?[/quote]
Mnie się udało raz zawiesić częściowo KDE przy celowej zabawie i szybkim operowaniu myszką (minimalizację, przesuwanie okna itp.), poza tym reszta jest stabilna.
[quote=hubot]- Czy we FreeBSD, NetBSD i OpenBSD mogę zrobić coś na kształt linuxowego LVM on LUKS?[/quote]
https://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/disks-encrypting.html
[quote=hubot]Jakie źródła polecicie do nauki dla kogoś, kto do tej pory używał Debiana, Archa i Gentoo? Czy [url=https://helion.pl/ksiazki/freebsd-ksiega-eksperta-roderick-w-smith,freebk.htm]ta[/url] książka będzie dobra czy lepiej od razu zacząć od handbooka?[/quote]
W mojej ocenie handbook wyczerpuje wszystkie istotone zagadnienia więc na początek powinien wystarczyć.
Czy systemy BSD nadają się na desktop czy to bardziej rozwiązania serwerowe?
Są stabilne, żaden proces nie ma wpływu na inny proces, jeśli jakiś wymknął się spod kontroli
Jeżeli chodzi o BSD na desktop są tacy, którzy używaja.. Ja mimo iż dobrze FreBSD znam nadal używam linuxa... na desktopie.
Ale ciągle myśle o przesiadce na BSD.
]:>
też kminię czy by się nie przerzucić :) niech ktoś wstawi rzetelną opinie
we FreeBSD wszystko trzeba na piechotę robić ale system poukładany na picuś wszystko sobie konfigurujesz w rc.conf, żadnych systemd i innych pulseaudio, spróbuj, wszystko zależy co robisz na tosku i czego potrzebujesz i oczekujesz od maszyny/systemu :)
Ostatnio edytowany przez hi (2018-11-15 20:04:23)
no nie wszystko w /etc/rc.conf .... bo jest jeszcze pare plikowe konfiguracyjnych. rozumiem z ze chodzi o usługi startowe
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00114 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.42.173' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.42.173', 1733249209) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733248909 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=321970 |
0.00132 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30675 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30675 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30675 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30675 |
Total query time: 0.00669 s |