Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam komputer Dell a na nim debiana. Od jakiegos czasu włączaja mi się wentylatory i chuczą bardzo silnie. Odpalam system i włączam thunderbirda i zaczyna chuczec. Wyłączam program to uspokaja się a włącze cos innego to znowu zaczyna. Diagnozowałem to w biosie i na W10 za pomoca ichniego supportu ale program nie wykrył żadnych anomali. Gwarancja poleciała 3 mc temu i teraz zastanawiam się jak to dobrze zdiagnozować. Jesli cos poleciało to oddaje do naprawy tylko czy moge zweryfikowac to pod debianem?
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2019-03-02 23:48:23)
W Linuxie masz takie magiczne polecenia, które mogą conieco wyjaśnić w kwestii informacyjnej:
top htop sensors
[quote=torpeda80]Witam
Mam komputer Dell a na nim debiana. Od jakiegos czasu włączaja mi się wentylatory i chuczą bardzo silnie. Odpalam system i włączam thunderbirda i zaczyna chuczec. Wyłączam program to uspokaja się a włącze cos innego to znowu zaczyna. Diagnozowałem to w biosie i na W10 za pomoca ichniego supportu ale program nie wykrył żadnych anomali. Gwarancja poleciała 3 mc temu i teraz zastanawiam się jak to dobrze zdiagnozować. Jesli cos poleciało to oddaje do naprawy tylko czy moge zweryfikowac to pod debianem?[/quote]
Jak to jest zwiazane z poczta, to moze ci sie jakies gowno wbilo do systemu i jakas koparke zainstalowalo, ktora ci obciaza system na maksa ze az wentylatory wyja.
Po włączeniu komputera uruchomiłem poczte thunderbirda i program top pokazuje ze 100% CPU czasem spada do 99,... zajmuje command mono.
Za co odpowiada program mono i czy moge to jakoś zmienić?
poniżej screen z programu htop gdy wiatrak sie załączył. Czy to znaczy ze powodem jest program hubiC?
https://ufile.io/6ygym
Raczej tak, po krotkim wyszukiwaniu wyszlo ze jest to jakas usluga do zapisu w chmurze z Francji. Nie wiem czy to instalowales, jak nie to znaczy ze ktos wykorzystuje twojego kompa do swoich celow.
Instalowałem chmure HubiC. Po jej usunieciu przestało huczec. Nie wiem czemu tak sie działo.
Rezygnuje z tej chmury. Dziękuje za pomoc.
pozdrawiam
[quote=torpeda80]Instalowałem chmure HubiC. Po jej usunieciu przestało huczec. Nie wiem czemu tak sie działo.
Rezygnuje z tej chmury. Dziękuje za pomoc.
pozdrawiam[/quote]
Uslugi typu chmura sa glownym celem atakow roznych osobnikow i organizacji. Pewnie komus sie do niej udalo wlamac i dorzucic jakas koparke kryptowalut. Dlatego korzystanie z tego typu uslug nalezy zawsze przemyslec.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00067 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.92.98' WHERE u.id=1 |
0.00148 | UPDATE punbb_online SET logged=1732190668 WHERE ident='3.145.92.98' |
0.00024 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732190368 |
0.00103 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.18' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.40.121' |
0.00061 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=323139 |
0.00030 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30854 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30854 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00158 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30854 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30854 |
Total query time: 0.00837 s |