Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-06-13 18:14:10

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Exim4 - problem SMTP

Dzien drobny.

Postawiłem sobie serwer poczty exim4...Przychodzące (IMAP) Działają bez problemu, lokalnie i zewnętrznie wiadomości są przyjmowane. Natomiast mam problem z SMTP :/ nie chce sie połączyć z moim serwerem, firewall ma otwarty 25 i 465. Probowalem juz bez szyfrowania z TLS i SSL, ale niestety lipa.Zassalem smtpd, ale on pierdzieli mi exima - przychodzące, a  wychodzace i tak nie dzialaja :/

Moze czegoś jeszcze nie doinstalowalem? Kurcze nie mam juz pomyslu.

Pomożecie Debianowcy? :)

Pozdrawiam

Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...

#2  2006-06-14 08:40:25

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Exim4 - problem SMTP

Natomiast mam problem z SMTP :/ nie chce sie połączyć z moim serwerem, firewall ma otwarty 25 i 465. [/quote]

SMTP nie chce sie łączyćz twoim serwerem? Możesz jaśniej? Z jakim twoim serwerem, jakimś innym? Bo chyba nie sam ze sobą ;]

#3  2006-06-14 08:52:45

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Moze czegoś jeszcze nie doinstalowalem? Kurcze nie mam juz pomyslu.

Pomożecie Debianowcy? :)

Pozdrawiam[/quote]
Moim zdaniem exim jest nieco skomplikowany w konfiguracji, choć nie jetem ekspertem w tej dziedzinie. Jedne co mogę sensownego doradzić, to przesłuchanie logów exima.

[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]

#4  2006-06-14 14:19:47

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Natomiast mam problem z SMTP :/ nie chce sie połączyć z moim serwerem, firewall ma otwarty 25 i 465. [/quote]

SMTP nie chce sie łączyćz twoim serwerem? Możesz jaśniej? Z jakim twoim serwerem, jakimś innym? Bo chyba nie sam ze sobą ;][/quote]

Juz mowie. Mam wystawiony serwer na swiat. Mam rowniez siec domowa ktora sie sklada z 3 komputerow z windom, wszystkie loguja sie do domeny. Przy konfiguracji np. outlooka, wywala mi blad ze nie moze pobrac folderow i dupa blada. Thunderbird natomiast, w przeciwienstwie do outlooka przynajmniej potrafi zczytac wiadomosci przychodzace, ale wysylac nie moge :/

SMTP nie chce sie łączyćz twoim serwerem? Możesz jaśniej? Z jakim twoim serwerem, jakimś innym? Bo chyba nie sam ze sobą ;)[/quote]

Tak sam ze soba tez nie moze :/ np. przy uzyciu mozilli mail i thunderbirda. Dokladnie ta sama historia.

Jak wróce do domu pokaze wam logi. I co serwer wypluwa w momencie proby wyslania poczty.

Pozdrawiam

#5  2006-06-14 23:55:20

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

SMTP nie chce sie łączyćz twoim serwerem? Możesz jaśniej? Z jakim twoim serwerem, jakimś innym? Bo chyba nie sam ze sobą ;][/quote]

Juz mowie. Mam wystawiony serwer na swiat. Mam rowniez siec domowa ktora sie sklada z 3 komputerow z windom, wszystkie loguja sie do domeny. Przy konfiguracji np. outlooka, wywala mi blad ze nie moze pobrac folderow i dupa blada. Thunderbird natomiast, w przeciwienstwie do outlooka przynajmniej potrafi zczytac wiadomosci przychodzace, ale wysylac nie moge :/

SMTP nie chce sie łączyćz twoim serwerem? Możesz jaśniej? Z jakim twoim serwerem, jakimś innym? Bo chyba nie sam ze sobą ;)[/quote]

Tak sam ze soba tez nie moze :/ np. przy uzyciu mozilli mail i thunderbirda. Dokladnie ta sama historia.

Jak wróce do domu pokaze wam logi. I co serwer wypluwa w momencie proby wyslania poczty.

Pozdrawiam[/quote]

coś ostro namieszałeś. Przed chwilą robiłem konfiguracje exima na czystym debianie - 5minut pop3/smtp/dostarczanie lokalne wszystko gra.
Odnośnie twojego problemu z smtp dopisałeś ip serwera do:
dc_local_interfaces='127.0.0.1 : ip_twojego_serwera'???

#6  2006-06-15 03:58:08

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

oki Uter. Po pierwsze chciealbym zaznaczyc ze jest 3.46 AM na moim zegarku....a ja sobie spedzam wolny czas z fabfumflami na dzialeczce. Jestem nieco wciety okolo 2,4 promila krwi w alkoholu <puke>. Wydalo sie, macie alkoholika na dug...wybaczcie...prawdopodobnie jutro bede zalowac tego postu.

odnosnie Twojego pytania"tak" . Teraz po pijaku stwierdzam, ze zle sformulowalem temat :/ , bo np. squirrelmail bez problemu mi wysyla.

Temat problemu powinien brzmiec - Dlaczego Klienci poczty (Outlook, thunderbird, mozilla mail) maja problem z pobraniem folderow z serwera???

Ulter - Prosba : Jezeli wszystko u Ciebie gra,to prosze zapodaj plik conf exima four, oraz co do tego pobierales,jezeli pobierales... I czy trenowales IMAP-a , bo glownie mi na tym zalezy.

Przepraszam jezeli kogos urazilem...Jestem troche inna osoba jak sobie wypije, moja dziewczyna twierdzi, ze jestem wtedy debilem, zas inne osoby twierdza, ze jestem bardziej kompetentny.

#7  2006-06-15 19:40:35

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

faktycznie tez mam problem z imapem, nie chce odbierać poczty pisze że nie może sie połączyć. Telnet sie łącza wiec serwer jako tako działa. Z tego co wyczytałem to couirier-imap nie potrzebuje konfiguracji - powinien dzialac na domyslnych ustawieniach wiec pewnie cos jest skopane w paczce dla debiana.

#8  2006-06-15 20:03:01

czadman
Bicycle repairman

Spójrz do dziennika, w dzienniku (jeśli program takowy generuje, np. sylpheed-claw) będzie wyszczególnione, w którym miejscu sesji odrzuca połączenie.

[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]

#9  2006-06-15 21:40:09

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

Spójrz do dziennika, w dzienniku (jeśli program takowy generuje, np. sylpheed-claw) będzie wyszczególnione, w którym miejscu sesji odrzuca połączenie.[/quote]

w logach jest tylko to że user sie łączy loguje i na tym koniec, potem jest rozłączony.

#10  2006-06-15 22:10:30

czadman
Bicycle repairman

Spójrz do dziennika, w dzienniku (jeśli program takowy generuje, np. sylpheed-claw) będzie wyszczególnione, w którym miejscu sesji odrzuca połączenie.[/quote]

w logach jest tylko to że user sie łączy loguje i na tym koniec, potem jest rozłączony.[/quote]
W logach couriera jest to co potrzebne do rozwiązania problemu. Po pierwsze courier-imap informuje w logach o powodzeniu lub niepowodzeniu logowania, po drugie miałem na myśli log (dziennik) sesji imap generowany prze klienta, niektóre mają tę możliwość i stamtąd można się dowiedzieć w zasadzie wszystkiego.
Sam niedawno sobie to ustawiałem.
Wspomniałeś także, że przez telnet działa, a przeprowadziłeś tam pełną sesję imap czy tylko łączyłeś się z serwerem?
Ja niestety wróżyć nie potrafię. :)

#11  2006-06-15 23:52:07

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

w logach jest tylko to że user sie łączy loguje i na tym koniec, potem jest rozłączony.[/quote]
W logach couriera jest to co potrzebne do rozwiązania problemu. Po pierwsze courier-imap informuje w logach o powodzeniu lub niepowodzeniu logowania, po drugie miałem na myśli log (dziennik) sesji imap generowany prze klienta, niektóre mają tę możliwość i stamtąd można się dowiedzieć w zasadzie wszystkiego.
Sam niedawno sobie to ustawiałem.
Wspomniałeś także, że przez telnet działa, a przeprowadziłeś tam pełną sesję imap czy tylko łączyłeś się z serwerem?
Ja niestety wróżyć nie potrafię. :)[/quote]

Przez telneta zalogowałem sie poprawnie, gdy chciałem wpisac BC SELECT "Inbox" juz takjakby przestał reagować.
Jak ostatnio ustawiałes impa to może napisz co robiłes aby działa ok.
Tak to wygląda w outlooku:
[URL=http://imageshack.us][img]http://img127.imageshack.us/img127/9179/10gm4.jpg[/img][/URL]
[URL=http://imageshack.us][img]http://img149.imageshack.us/img149/9084/24zr1.jpg[/img][/URL]

W logach mail:

Kod:

Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=CAPABILITY
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=CAPABILITY
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=LOGIN
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], username=as
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], password=******
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=LOGIN
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], username=as
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], password=******
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], protocol=IMAP
Jun 15 23:42:50 localhost imaplogin: LOGIN, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], protocol=IMAP
Jun 15 23:43:20 localhost imaplogin: DISCONNECTED, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], headers=0, body=0, time=30
Jun 15 23:43:20 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=CAPABILITY
Jun 15 23:43:20 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=LOGIN
Jun 15 23:43:20 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], username=as
Jun 15 23:43:20 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], password=******
Jun 15 23:43:21 localhost imaplogin: LOGIN, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], protocol=IMAP
Jun 15 23:43:51 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=CAPABILITY
Jun 15 23:43:51 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=LOGIN
Jun 15 23:43:51 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], username=as
Jun 15 23:43:51 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], password=******
Jun 15 23:43:51 localhost imaplogin: LOGIN, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], protocol=IMAP
Jun 15 23:44:21 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=CAPABILITY
Jun 15 23:44:21 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], command=LOGIN
Jun 15 23:44:21 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], username=as
Jun 15 23:44:21 localhost imaplogin: LOGIN: DEBUG: ip=[::ffff:192.168.9.2], password=****
Jun 15 23:44:21 localhost imaplogin: LOGIN, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], protocol=IMAP
Jun 15 23:44:28 localhost imaplogin: LOGOUT, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], headers=0, body=0, time=189
Jun 15 23:44:59 localhost imaplogin: LOGOUT, user=as, ip=[::ffff:192.168.9.2], headers=0, body=0, time=189
Jun 15 23:45:59 localhost last message repeated 2 times
Jun 15 23:47:00 localhost last message repeated 2 times

#12  2006-06-16 06:58:20

czadman
Bicycle repairman

Czy założyłeś na serwerze w katalogu użytkownika prawidłową skrzynkę w formacie Maildir?

#13  2006-06-16 12:07:41

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

Czy założyłeś na serwerze w katalogu użytkownika prawidłową skrzynkę w formacie Maildir?[/quote]

Courier-pop3 działa wiec jest raczej ok.

Kod:

as:/home/as/Maildir# ls
courierimaphieracl   courierimapsubscribed  courierpop3dsizelist  new
courierimapkeywords  courierimapuiddb       cur                   tmp
as:/home/as/Maildir#

#14  2006-06-16 12:14:06

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

Czy założyłeś na serwerze w katalogu użytkownika prawidłową skrzynkę w formacie Maildir?[/quote]

Napisz co zmieniałeś w konfiguracji imapa.

#15  2006-06-16 12:58:51

czadman
Bicycle repairman

Zasadniczo nic nie zmieniałem oprócz lini:

< authmodulelist="authcustom authuserdb authldap authpgsql authmysql authpwd"
---
> authmodulelist="authcustom authcram authuserdb authldap authpgsql authmysql authpwd"
[/quote]
w authdaemonrc bo nie chciał mi hasła przyjmować dopóki nie wywaliłem authcram.

Podejrzewam, że masz dobrze skonfigurowanego courier-imap. I ciężko mi coś wymyślić. Dodam, że używam wersji 3.
Znalazłem [url=http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=313284]podbnego buga[/url] na bugs.debian.org i tam sugerują doinstalowanie pakietu libnss-db oraz sprawdzenie czy jest przypisany adres ip do interfejsu lo.

#16  2006-06-16 15:20:33

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

Kod:

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:188 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:188 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:14029 (13.7 KiB)  TX bytes:14029 (13.7 KiB)

Zainstalowałem ta paczke, dalej jest to samo.
Ja mam wersje: Wersja: 3.0.8-4sarge4
W sumie to nie wiem już o co chodzi.
Podaj mi swój gg mam jeszcze kilka pytań odnosnie konfiguracji.

#17  2006-06-19 11:44:18

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Dobra...wracam do tematu.

Jednak moge wysylac maile. Tylko ze to wyglada tak , ze mogę wysyłać do userow tylko w swojej domenie :/ wie ktoś jak to zmienić? zeby np byla mozliwosc wyslania do kogostam@op.pl.

Jeszcze przypomne, ze wysylam maile z kompa podlaczonego do serwera,a nie z serwera, chociaz z niego sytuacja wyglada identycznie :)

Pozdrawiam.

#18  2006-06-19 12:17:58

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

ustaw "relay from hosts" , albo "relay from newworks", albo zrób autoryzacje i zezwalaj na "relay" autoryzowanym uzytkownikom

masz tu mawałek konfiga:

Kod:

router ~ # cat /etc/exim/exim.conf
primary_hostname = zły.host.from.hell
hide mysql_servers = "localhost/nazwa_bazy/user/haslo"

tls_certificate = /etc/exim/tls/exim.crt
tls_privatekey = /etc/exim/tls/exim.key
tls_advertise_hosts = *

domainlist local_domains = @ : localhost : ${lookup mysql {SELECT nazwa FROM domeny WHERE nazwa="${domain}"}}
domainlist relay_to_domains =
domainlist mysql_local_domains = ${lookup mysql {SELECT nazwa FROM domeny WHERE nazwa="${domain}"}}

hostlist   relay_from_hosts = 127.0.0.1 : 100.100.100.0/24

acl_smtp_rcpt = acl_check_rcpt
acl_smtp_data = exiscan

host_lookup = *
rfc1413_hosts = *
rfc1413_query_timeout = 30s

ignore_bounce_errors_after = 2d
timeout_frozen_after = 7d

auth_advertise_hosts = *

av_scanner = clamd:/var/run/clamav/clamd.sock
spamd_address = 127.0.0.1 783

begin acl
exiscan:
    drop        message         = Wiadomosc zostala odrzucona poniewaz host $sender_host_address 
                                znajduje sie na liscie $dnslist_domain
                dnslists        = cbl.abuseat.org
    warn        message         = X-MIME-Warning: Serious MIME defect detected ($demime_reason)
                demime          = *

deny        message         = Virus found / znaleziono wirusa :$malware_name
                malware         = *
    deny        message         = Pliki z rozszerzeniem $found_extension nie sa tutaj mile widziane
                demime          = com:vbs:bat:pif:scr
    accept      hosts           = /etc/exim/dontscan
    warn        message         = X-Spam-Score: $spam_score
                spam            = nobody:true
    warn        message         = X-Spam-Report: $spam_report
    warn        message         = Subject: **** SPAM **** $h_Subject
                condition       = ${if >{$spam_score_int}{40}{1}{0}}
    deny        message         = This message scored $spam_score spam points.
                spam = nobody:true
                condition       = ${if >{$spam_score_int}{120}{1}{0}}
    accept

acl_check_rcpt:
  accept  hosts = :
  deny    message       = Restricted characters in address
          domains       = +local_domains
          local_parts   = ^[.] : ^.*[@%!/|]
  deny    message       = Restricted characters in address
          domains       = !+local_domains
          local_parts   = ^[./|] : ^.*[@%!] : ^.*/\.\./
  accept  local_parts   = postmaster
          domains       = +local_domains
  require verify        = sender
  accept  domains       = +local_domains
          endpass
          verify        = recipient
  accept  domains       = +relay_to_domains
          endpass
          verify        = recipient
  accept  hosts         = +relay_from_hosts
  accept  authenticated = *
  deny    message       = Nie jestes uprawniony aby wysylac poczte na ten adres

begin routers
dnslookup:
  driver = dnslookup
  domains = ! +local_domains
  transport = remote_smtp
  ignore_target_hosts = 0.0.0.0 : 127.0.0.0/8
  no_more
system_aliases:
  driver = redirect
  allow_fail
  allow_defer
  data = ${lookup{$local_part}lsearch{/etc/mail/aliases}}
  file_transport = address_file
  pipe_transport = address_pipe
userforward:
  driver = redirect
  check_local_user
  file = $home/.forward
  no_verify
  no_expn
  check_ancestor
  file_transport = address_file
  pipe_transport = address_pipe
  reply_transport = address_reply
localuser:
  driver = accept
  check_local_user
  transport = local_delivery
  cannot_route_message = Unknown user
mysql_localuser:
    driver = accept
    domains = +mysql_local_domains
    condition = ${if eq{}{${lookup mysql {SELECT nazwa FROM skrzynki WHERE 
        nazwa='${local_part}' AND domena='${domain}'}}}{no}{yes}}
    transport = mysql_delivery
    no_more

begin transports
remote_smtp:
  driver = smtp
local_delivery:
  driver = appendfile
  file = /var/mail/$local_part
  delivery_date_add
  envelope_to_add
  return_path_add
 group = mail
 mode = 0660
address_pipe:
  driver = pipe
  return_output
address_file:
  driver = appendfile
  delivery_date_add
  envelope_to_add
  return_path_add
address_reply:
  driver = autoreply
mysql_delivery:
    driver = appendfile
    file = /var/mail/virtual/${domain}/${local_part}
    delivery_date_add
    envelope_to_add
    return_path_add
    group = mail
    mode = 0660

begin retry
*                      *           F,2h,15m; G,16h,1h,1.5; F,4d,6h

begin rewrite

begin authenticators
plain:
  driver = plaintext
  public_name = PLAIN
  #server_condition = ${if saslauthd{{$2}{$3}}{1}{0}}
  server_prompts = :
  # powyższy wpis zadziała przy saslauthd -a shadow, jeżeli
  # uruchomicie saslauthd -a pam (np. PLD) wpiszcie wtedy:
  server_condition = ${if saslauthd{{$2}{$3}{smtp}}{1}{0}}
  server_set_id = $2

login:
  driver = plaintext
  public_name = LOGIN
  server_prompts = "Username:: : Password::"
  #server_condition = ${if saslauthd{{$1}{$2}}{1}{0}}
  # powyższy wpis zadziała przy saslauthd -a shadow, jeżeli
  # uruchomicie saslauthd -a pam (np. PLD) wpiszcie wtedy:
  server_condition = ${if saslauthd{{$1}{$2}{smtp}}{1}{0}}
  server_set_id = $1

[url=http://www.netfix.pro]www.netfix.pro[/url]

#19  2006-06-19 20:42:13

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

kurcze mimo wszystko nie moge sobie poradzic :(

mój update-exim4.conf.conf wygląda tak :

Kod:

dc_eximconfig_configtype='internet'
dc_other_hostnames='adam05.one.pl'
dc_primary_hostname='adam05.one.pl'
dc_local_interfaces=''
dc_readhost=''
dc_relay_domains=''
dc_minimaldns='false'
dc_relay_nets='192.168.1.1/24'
dc_smarthost=''
CFILEMODE='644'
dc_use_split_config='true'
dc_hide_mailname=''
dc_mailname_in_oh='true'

a jak wysylam probuje wyslac z thunderbirda to dostaje :

Kod:

Podczas wysyłania poczty wystąpił błąd. Odpowiedź serwera: relay not permitted. Sprawdź poprawność wprowadzonego adresu e-mail w Konfiguracji kont, a następnie ponów próbę.

Czyli co musze zmienić , lub dopisać w swoim configu?

Pozdrawiam

#20  2006-06-19 20:58:22

czadman
Bicycle repairman

Na pewno listę hostów, z których MTA ma przekazywać pocztę, np.:

hostlist   relay_from_hosts = 127.0.0.1 : 192.168.0.0/24[/quote]

#21  2006-06-19 21:44:09

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Na pewno listę hostów, z których MTA ma przekazywać pocztę, np.:

hostlist   relay_from_hosts = 127.0.0.1 : 192.168.0.0/24[/quote][/quote]

dopisalem ... niestety efekt ten sam

o to co pokazuja logi exima4 w momencie proby wysylania :

Kod:

2006-06-19 21:36:56 H=adam05.one.pl ([192.168.1.6]) [82.146.225.49] F=<adam@adam05.one.pl> rejected RCPT <adam_202@op.pl>: relay not permitted
2006-06-19 21:37:58 unexpected disconnection while reading SMTP command from adam05.one.pl ([192.168.1.6]) [82.146.225.49]

i sie nie wysyla...

a jak wysyłam sam do siebie to:

Kod:

2006-06-19 21:45:42 1FsPgr-0000uZ-To <= adam@adam05.one.pl H=adam05.one.pl ([10.131.10.67]) [82.146.225.49] P=esmtp S=528 id=4496FEE5.8060302@adam05.one.pl
2006-06-19 21:45:43 1FsPgr-0000uZ-To => adam <adam@adam05.one.pl> R=local_user T=mail_spool
2006-06-19 21:45:43 1FsPgr-0000uZ-To Completed

I wszystko jest ok :/

#22  2006-06-19 22:03:54

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

ja mam tak:

Kod:

dc_eximconfig_configtype='internet'
dc_other_hostnames='@ : nachujsiepatrzysz.one.pl : as'
dc_local_interfaces='127.0.0.1 : ip_mojego_serwera'
dc_readhost=''
dc_relay_domains=''
dc_minimaldns='true'
dc_relay_nets='192.168.9.0/24'
dc_smarthost=''
CFILEMODE='644'
dc_use_split_config='false'
dc_hide_mailname=''
dc_mailname_in_oh='true'
dc_localdelivery='maildir_home'

#23  2006-06-20 00:23:11

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

dc_other_hostnames='@ : nachujsiepatrzysz.one.pl : as'
[/quote]

Tak już wczesiniej zauważyłem, że masz jakiś problem z dobrymi manierami...

Rozwiązaniem mojego problemu jest :

Kod:

dc_relay_domains='(w tym miejscu nalezy wpisac domeny np. op.pl wp.pl oddzielone separatorem)'

Sprawa teraz wyglada tak:
Moge wysylac i pobierac wiadomosci z Thunderbirda <lol> Jednak ze nie moge nic zrobic w outlooku. Poprostu wywala blad, ze nie moze pobrac folderow IMAP. Gdzies wyczytalem , ze trzeba zapodac jakis certyfikat do outlooka 6.0 i ze starsze wersje nie maja z tym problemu. Jutro to sprawdze, a teraz dobranoc wszystkim :)

Pozdrawiam

Stopka forum