Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc.
Kurde nie wiem co mam robic. Mam serwerek z 3 dyskami scsi, jest tam utworzona macierz raid-5 o pojemnosci 34GB. Skonfigurowalem tu sambe i wszystko dziala bardzo fajnie ale tylko na malych plikach, jak plik ma wiecej niz 250MB to sie cala samba wiecha i po jakims czasie zaczyna znowu reagowac. Sprawdzalem co sie moze dziac i przy przegrywaniu plikow przez siec zaczyna serwerowi brakowac pamieci. Podobnie sie dzieje jak kopiuje male pliki tzn., ze samba zabiera caly ram ale nic sie nie zatrzymuje ani nie ma zadnych opoznin. A z tymi duzymi plikami jest lipa i nie wiem jak to rozwiazac. Myslalem zeby uzyc jakiegos programu do dyskow scsi zeby jakos je przyspieszyc ale hdparm nie obsluguje takich dyskow z tego co wiem. Pomocy bo chyba ten komputer przez okno wyleci :(
OK juz sie wszystko wyjasnilo samo i bardzo dobrze, bo mialem dosc tych scsi. Otóż problem z nimi był spowodowany samymi dyskami, strasznie chałasowały i nie wiedziałem dlaczego, bo wczesniej nie mialem do czynienia z dyskami scsi i myslalem ze to jest normalne. Na dodatek transfer był strasznie niski jakieś 4MB/s. No i dzisiaj padły same więc problem z głowy :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00144 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.234.78' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.234.78', 1738342406) |
0.00078 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738342106 |
0.00091 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=32913 |
0.00104 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4182 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4182 AND t.moved_to IS NULL |
0.00028 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4182 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4182 |
Total query time: 0.00832 s |