Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wczoraj chciałem sobie jajo 2.6.17 skompilować. Jednak w menuconfig jest tyle opcji, że zajęłoby mi to kilka ładnych godzin - i to bez pewności, że wszystko mam co trzeba ;)
Może ktoś z was ma configa gotowego, którego mogę użyć, ewentualnie lekko zmodyfikować?
Radeon 9700, 768 ram, hdd 40gb, napęd combo (dvd, cd-rw), matryca sxga+ 15", wifi intel 2200, siakiś lan po kabelku, chipset intela, procek 1.6ghz pentium m (Dothan).
Nie chodzi mi o idealnego configa do mego sprzęciora. Po prostu nie znam się na tym za bardzo i do każdej opcji czytanie helpa trochę dużo czasu zajmie ;P Jak ktoś ma coś podobnego to może zapodać i powiedzieć co ew. zmienić. O ile tak się da.
Wynik lspci: http://rafb.net/paste/results/I8zZZq45.html
ACPI czy coś innego musi być - w końcu to laptop. I cpufreq(d) do speedstepa.
Firewire nie jest mi do niczego potrzebne, podobnie jak PCMCIA. Czytnik kart by się zdał, ale możliwe że działa standardowo, nie sprawdzałem ;P Bo i nie wime jak... Pewno podmontować go trzeba jakoś jak kartę wsadzę?
No i co z tego, ze czytanie helpa duzo zajmie? Kazdy musi przez to przejsc zamiast pisac takie idiotyczne posty. Wiadomo z gory, ze nikt Ci konfiga nie stworzy - to oczywiste jest. I zamiast biadolic, ze nie wiadomo czy bedziesz miec wszystko co trzeba po prostu kompiluj, a jak nie bedzie cos dzialac to probuj jeszcze raz i tak az do skutku.
Zamiast bez sensu nabijac posty, pomysl i zabierz sie do roboty. Od bezsensownego pisania na forum 10 postow dziennie jeszcze nikt daleko nie doszedl - zwlaszcza nikt zupelnie zielony.
Device Drivers --->
[*] Network Device Souport
[*] Ethernet (10 or 100Mbit)
<M> RealTek RTL-8139 C+ PCI Fast Ethernet Adapter support (EXPERIMENTAL)
<M> RealTek RTL-8129/8130/8139 PCI Fast Ethernet Adapter support
Device Drivers --->
Character Devices
<*> dev/agpgart (AGP Support)
<*> Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support
<M> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)
<M> ATI Radeon
Device Drivers --->
Graphics support
<M> VGA 16-color graphics support
[*] VESA VGA graphics support
<M> ATI Radeon display support
[*] DDC/I2C for ATI Radeon support
Device Drivers --->
Sound
Advanced Linux Sound Architecture
PCI devices --->
<M> Intel/SiS/nVidia/AMD/ALi AC97 Controller
<M> Intel/SiS/nVidia/AMD MC97 Modem (EXPERIMENTAL)
co do tego nie jestem pewien ale powinno cykać
Device Drivers --->
Sound
Open Sound System --->
<M> Intel ICH (i8xx) audio support
Tak jak w wypadku ALSA :P
File systems --->
tu wkompiluj na stałe swoj system plików jeśli będzie to ext3 wmontuj także ext2
O ile nic nie zapomniałem powinno ci to jakoś cykać ale to tylko połowa twojego sprzętu a więc kombinuj...
pozatym popieram cespenara oraz polecam poniższy link:
http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/
ja przy nim siedziałem pół tygodnia... ale radochę jak zaczołem widzieć efekty to miałem.
No i co z tego, ze czytanie helpa duzo zajmie? Kazdy musi przez to przejsc zamiast pisac takie idiotyczne posty. Wiadomo z gory, ze nikt Ci konfiga nie stworzy - to oczywiste jest. I zamiast biadolic, ze nie wiadomo czy bedziesz miec wszystko co trzeba po prostu kompiluj, a jak nie bedzie cos dzialac to probuj jeszcze raz i tak az do skutku.
Zamiast bez sensu nabijac posty, pomysl i zabierz sie do roboty. Od bezsensownego pisania na forum 10 postow dziennie jeszcze nikt daleko nie doszedl - zwlaszcza nikt zupelnie zielony.[/quote]
Właśnie. Przyznam się, że dopiero kernel 2.6.17.1 mi wyszedł, a wszystkie poprzednie kompilacje nie działały, zawsze czegoś brakowało. Ale nie zgłaszałem tego tutaj, tylko czytałem, czego mi brakuje. To najlepsza droga, aby się czegoś nauczyć.
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
Ja rowniez dodaje sobie bajery po trochu. Np dodalem obsluge pamieci usb, poniewaz mam E398. Teraz dziala mi pamiec i na Debianie.
Teraz sie tylko zastanwaiam. Co lepsze, modul czywkompilowac. Osobiscie wrzucam Y, chyba ze czegosn ie jestem pewien... przeciez, i tak przy starcie uruchamiaja mi sie programy i laduja sie moduly. Dodatkowo moduly wiecej czasami waza niz wkompilowane, a skoro jestem pewien co pasuje do mojego sprzetu i ze bede tego uzywal... Jak uwazacie, lepiej modul czy jdenolity kernel?
PS. Przepraszam za post nie na temat.
Dzięki [b]terefere[/b]. Powalczę zatem sam na raty sobie :D Już troszkę skonfigurowałem i .config zapisany, więc chyba będę mógł bez problemów dokończyć sobie jutro. Koniec temata - moderator siakiś niech zamknie może :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00173 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.48.105' WHERE u.id=1 |
0.00141 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.48.105', 1732513969) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732513669 |
0.00094 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=33302 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4227 ORDER BY posted |
0.00089 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4227 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00121 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4227 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00108 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4227 |
Total query time: 0.00818 s |