Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chodzi mi dokładnie o to, czy można np. droga radiową przesyłać sygnał na odległości rzędu ok. kilometra i jaki sprzęt byłby potrzebny do tego?
Dokładniej to takie miejsce:
Blokowisko (3 bloki 4ro piętrowe) - domki jednorodzinne (ok 800m) - kolejne blokowisko - domki (ok. 500m)
Zakładam, że do pierwszego blokowiska net już jest jakoś dostarczony.
Czy dobrą opcją byłoby dostarczanie netu w blokach po skrętce, a dalej radiowo (jakaś antena kierunkowa czy coś)?
Chodzi mi dokładnie o to, czy można np. droga radiową przesyłać sygnał na odległości rzędu ok. kilometra i jaki sprzęt byłby potrzebny do tego?[/quote]można i to spokojnie
mój kolega na domu na jakiś (nie podam Ci firmy) panel, a ludzie u siebie parable, abo samoróby produkcji mojego Kolegi (na jakimś forum znalazł niezłe nstrukcje budowy antenek) po pare kilometrów leci bez problemu :)
Dokładniej to takie miejsce:
Blokowisko (3 bloki 4ro piętrowe) - domki jednorodzinne (ok 800m) - kolejne blokowisko - domki (ok. 500m)
Zakładam, że do pierwszego blokowiska net już jest jakoś dostarczony.
Czy dobrą opcją byłoby dostarczanie netu w blokach po skrętce, a dalej radiowo (jakaś antena kierunkowa czy coś)?[/quote]a nie lepiej na WiFi (o ile taka możłiwość jest) i postawić jakiś dobry panel (na serwerze) tak aby każdy go "widział" i radiowo to póścić??
nie wiem w sumie co to za bloku i jakie ściany i ile kabla, ale wiesz zeby się nie okazało że skrętka wyjdzie w wtej samej cenie a jeszcze się narobisz....Offline
Dzięki Graffi - o to właśnie mi chodziło (nie wiedziałem czy WiFi może mieć taki zasięg bez jakichś anten kierunkowych).
Staram się o pracę w firmie dostarczającej internet jako monter/administrator sieci i do podania kazali załączyć propozycję budowy sieci w moim miejscu zamieszkania.
Jeszcze jedno noobowe pytanie - co to jest ten "panel", bo nigdy nie słyszałem o czymś takim ;P
tylko warunek jest taki aby była widoczność między antenami, jak są jakies przeszkody to tyle nie polecisz...
ale jak masz tak że to się widzi między sobą to spokojnie :)
tam gość który ma najdalej ma jagę (inni chyba też głównie jakieś jagi mają ale nie wiem dokładnie, routerka to im ustawiałem troche, ale anteny se sami montowali) a Cezar u siebie ma panel (no i to taki pokaźny) i śmiga im :)
a tak wogóle to w terenie u mnie działa słynna w pewnym kręgach fyrma ....... (aby się nikt nie burzył ze im du... obrabiam ale jakość maja taką że nic nie trzeba komentować) i między dwoma wioskami na jakieś 5KM dziala im połączenie ;)
i tutaj moja wiedza o WiFi się kończy - może sie polepszy jak na wakacje się do domu zniose i będę się chciał pod mój urząd gmina podpiać - o zgoro antenkę przez która udostępniają neta za free powiesili tak że jak ktoś ma 2m (bo nawet 1,90m) wysokości to mógłby ją ze ściany zdjać :|
a jeszcze mam w linii prostej do tej antenki drzewa i jeden budynek :|
ale moze jakoś się ten problem obejdzie ;)
moja wiedza i wifi też marna, ale coś słyszałem. Normalna sieć pracuje na częstotliwości 2,4 GHz. Kumple ostatnio montują na 5 GHz (5,1 chyba)
Działa to dalej i lepiej, ale jest droższe
No te 2.4 to chyba jest pasmem darmowym, a za inne trzeba płacić i koncesję nawet wykupić chyba. No chyba, że domowym sposobem na lewo ;P Tak jak CB radio kiedyś.
Tak dobrym orzwiazaniem jest zastosowanie Wi-Fi
i tak jak chesz zrobic to namm kosztem to linka na odelglosc 1 km mozesz zrobic uzywajac parabolek + czasza 60` ale takie rozwiazanie odradzam lepiej zainwestowac i zrobic na 5G link wyjdzie drozeej ale bedzie na ewno stabilnejszy....
Co do rosylania sygnalu to polecam zapodac jakiegos dobrego AP'a i antene szczelinowa to juz sie robi na 2,4
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00150 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.91.173' WHERE u.id=1 |
0.00096 | UPDATE punbb_online SET logged=1738395852 WHERE ident='18.222.91.173' |
0.00084 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738395552 |
0.00097 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.216.89.144' |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.45.82' |
0.00099 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=33579 |
0.00089 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4258 ORDER BY posted |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4258 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00056 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4258 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00154 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4258 |
Total query time: 0.00978 s |