Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
niedlugo czeka mnie wymiana sprzetu. teraz mam celerona 400 mhz 66 mhz fsb i 256 ramu. teraz jak cos sciagam albo wysylam na serwer to jest zawalony w 100%. moze jakis lepszy procek by pomogl. nie chce wydawac mnostwo kasy bo to przeciez router na mala siec. chodzi mi o procka ktory bedzie dawal se rade z ruchem z i do serwera i zeby nie bylo 100% obciazenia.
niemam ixow wlasnie o to chodzi
to coś masz z systemem zwalone. Pierwszy serwer DUG'a był na celeronie 333 i obsługiwał 15 kompów firmy. I śmigał. Jedyny moment kiedy żałowaliśmy z Biexi że procek jest wolny, to była kompilacja jądra. Teraz już jest inaczej :)
Dołóż pamięci
dla przykladu jak kopiuje cos z samby to leci 8 mb na sek i jest 100 % obciazony.
a jadro mam skompilowane.
ale co moze byc nie tak ?
dla przykladu jak kopiuje cos z samby to leci 8 mb na sek i jest 100 % obciazony.
a jadro mam skompilowane.
ale co moze byc nie tak ?[/quote]
dma?
hm wiesz Ulter ten sprzęt chyba naprawdę więcej nie potrafi
ukasz ty po prostu nowego kompika potrzebujesz. pokręć się po allegro, popytaj znajomych, uzbieraj trochę kasy. nie musi być rakieta, ale taki sprzęt jaki masz to jest z przed 15 lat ;) więc się nie dziw
Masz zbyt wolną magistrale i dysk w tym kompie.
A najprowdopodobniej wina leży po stronie płyty. Miałem kiedys K6-2 400 Mhz ale magistrala była 100 Mhz i wymiatał jak Intelowska 500.
Na jakiej taśmie wisi? (40 czy 80 żył)
System plików? (ext3 na takim sprzęcie bardzo obciaża procka przy pracy, a jest domyślnie włączany przy patrycjonowaniu dysku od Sarge'a w góre)
Wklep
hdparm -t /dev/dysk
P.S. Rychu, 15 lat temu kupiłem 386 SX 40 MHz z 4 MB RAMu i czarno-białym monitorem 14" za niecałe dwa tysiące ;]
100% obciążenia - ale czego? Dysku, Procka, Sieci? Bo nie wieże ze przy kopiowaniu masz 100% CPU usage. Tym poleceniem sprawdzasz dokładne zużycie CPU i MEM.
Jeżeli jednak brakuje ci troche CPU i nie chcez wydawac za dużo kasy to z tego co pamiętam celerony z tej serii ładnie chodziły w podkręcanie. Jeżeli masz dosyć dobre chłodzonko w budce to myśle że możesz z niego wydusić troche więcej niż sie spodziewasz. Poczytaj o overclockingu (pamietaj zeby sprawdzic stabilnosc calego systemu po OC - zeby nie bylo kwiatkow)
Niektórzy to tu radza, podkrecać procesor na serwerze - dobre.
Sprawdziłem u siebie, na PII 350Mhz, 64MB ramu, 4,3GB (dma włączone) faktycznie jak sicagam cos z samby 6MB/s to faktycznie tez po procku wali mi 100% (deamon samby oczywiscie) wiec to chyba normalne. Zawsze mozesz przyciąc konkretnym userom predkosci sciagania z samby.
he powiem wam ze kiedys to mialem transfer z ftp 12.5 mb na sek
ale niepamietam czy to bylo na duronie bo kiedys mialem
dma mam wlaczone
i jest 100% proca jak puszczam cos przez ftp lub samba.
to co jakis duron 800 da rade ?
chodzi mi poprostu o to zeby nie byl proc zawalony w 100% musi cos zostac zeby inne uslugi chodzily.
no dobra
skoro cos jest w systemie to co ??
bo niemam zielonego pojecia
dma wlaczone dysk ok
Moim zdaniem to nie masz sie co przejmować. Ja mam w sieci routerek zrobiony z 256MB i 400MHz celeron, i mimo ze w momencie przegrywania cos na sambie, wypisuje mi 100% zajecia procka to i tak wszystko dziala, a w sieci jest prawie 80 komputerow.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.185.78' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.185.78', 1738342701) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738342401 |
0.00083 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=34145 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4287 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4287 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00095 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4287 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4287 |
Total query time: 0.00612 s |