Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Zaczalem sie zastanawiac ile moge mic systemow do testow na swoim dyku. posiadam tylko jeden ale chcialbym miec 4 systemy.
1) do dzialania tak jak teraz na amd64 debian. system do normalnej pracy
2) debian i386, poniewaz wine na nim dziala...
3) dystrybucja do testow (ubuntu)
4) kolejne distro do testow (suse).
na reszcie dane. dysk nie jest wielki ale 80GB starczy.Problem poleega na tym, ze nie wiem czy / moze byc na partycji rozszerzonej.
mysalem ze boot moze byc jeden a reszta juz bedzie szla z kolejnych partcji.
Jednak moja obawa jest taka ze i linux wymaga fizycznej partycji.
Mysleliscie moze nad wyzej wspomnianym rozwiazaniem? thx za info.
spokojnie możesz sie nie martwić powinno wszystko chulać pobawisz się troche z bootloaderem żeby wszystko było ok ale powinno działać
/ może być na rozszerzonej
tak /boot zrób jeden i na nim wszystkie jaja będą
Rodzina *BSD wymaga tylko i wyłącznie podstawowej (oczywiście jak się chcesz w to bawić :)
dzieki za odpowiedz.
*BSD moze kiedys sprawdze, jednak narazie zastanawiam sie nad disterm gnu/linux innym niz debian poniewaz nie potrafie ladnie poukladac wszystkiego... wine nie chce mi dzialac z balls of steel... skoro mam debiana z bootstrap na 2 partycji z i386 to czemu nie startowac go z gruba...
a inne distra sa mi potrzebne aby nie uzywac 2 architektor jak jest to z debianem. podoba mi sie pomysl ze to co nie jest dla amd64 jest gdzie indziej, ale drazni mnie ze nie da sie zrobic tak jedno apt pobieralo dla obu wersji paczki... dodatkowo brak umiejetnosci hackerskich powoduje ze musze sprawdzic distra user friendky jak one sie zachowuja...
w koncu zamowilem kubuntu :PPP
Dodatkowo drazni mnie unstable kde, poniewaz ilekroc uzywam yakuake ten sie wali co jakis czas jak tylko chowam konsole... (moze to stery nvidii czy tez composite). Dodatkowo zastanawiam sie nad uzywam niechcianego przezemnie gnome...
i kolejne, to nie wiem jak duza roznica jest miedzy debianem amd64 a i386. sporo gierek nadal dziala tylko na i386 (oczywiscie te pod linuxa)
dodatkowo przydzielilem tylko 256mb ramu dla swap i ilekroc grzebie w gimpie pamiec zaczyna sie zapychac i mimo ze juz pozamykalem programy to te nadal powoduje ze xorg uzywa 50-100% (pewnie kde i xorg unstable lub gtk-to-qt wina)...
troche sie rozgadalem. thx za info.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00083 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.128.174' WHERE u.id=1 |
0.00078 | UPDATE punbb_online SET logged=1738345574 WHERE ident='18.217.128.174' |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738345274 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=35932 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4507 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4507 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00074 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4507 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4507 |
Total query time: 0.00496 s |