Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam pewien problem z ustawieniem monitora - po starcie X'ów po lewej stronie i na górze pojawiają się czarne paski. Tak jest po każdym uruchomieniu systemu, tak więc "rozciągnięcie" obrazu przyciskami na monitorze daje tylko chwilowy efekt. Poza tym rozdzielczość i odświeżanie jest dobrze ustawione.
Co zrobić, aby nie było tych czarnych pól?
Modeline, przy różnych czestotliwosciach odświeżania.
Mi się takie cóś robi, jak nie mam sterów zainstalowanych. Masz je zainstalowane i skonfigurowane?[/quote]
Stery do grafiki mam zainstalowane i skonfigurowane
Modeline, przy różnych czestotliwosciach odświeżania.[/quote]
Jeśli chcę aby częstotliwość odświeżania wynosiła 85 Hz to na stronce
http://www.dkfz.de/spec/linux/modeline/
w polu "Vertical Frequence in Hz" mam wpisać właśnie 85?
one shot performance actionOffline
Dokładnie, było kilka postów w ktorym miejscy xorg.conf'a umieścić i jak używac, poszukaj na forum. Mnie to pomogło miec taką sama rozdzielczosc i obraz na ekranie pod shitem i pod Debkiem. Co ciekawe na Shicie mam 85 Hz a na Debku 75 Hz. Rozdzielczosc 1152x864.
Modeline, przy różnych czestotliwosciach odświeżania.[/quote]
Zastosowałem się to tej rady i pomogło. Jak ustawię na linuksie obraz za pomocą przycisków na obudowie to po następnych restartach jest już wszystko w porządku. Tylko jak przechodzę na xp to tam znów muszę ustawiać.
Ale mniejsza o to - ważne, że na debianie działa jak należy.
Dzięki za pomoc
one shot performance action
Tylko jak przechodzę na xp to tam znów muszę ustawiać[/quote]dlatego najlepiej jest używać tej samej rozdzielczości i odświerzania na linuchu i na shicie ;)
linux regd. user #248790
dlatego najlepiej jest używać tej samej rozdzielczości i odświerzania na linuchu i na shicie ;)[/quote]
Używam właśnie tej samej rozdzielczości i odświeżania, ale mimo to obraz na linuksie jest "przesunięty" nieco w prawą stronę w stosunku do windowsowego.
no to ze sterami jest coś nie teges. jaką masz grafę?
Riva TNT 2
Chyba masz rację - będę musiał zainstalować jeszcze raz stery
do rivy musisz dać te: http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-7182/NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run
jeśli jądro masz z paczek to doinstaluj nvidia-kernel-legacy-[i]wersja_jądra[/i]
przesunięty obraz to ja miałem ale tylko na sterownikach nv na nvidii jest dobrze. (w moim przypadku) więc tobie też powinno pomóc
Riva TNT 2
Chyba masz rację - będę musiał zainstalować jeszcze raz stery[/quote]
Wcale nie musisz instalować. Możesz śmigać na sterach [b][i]nv[/i][/b]. Odpal z konsoli pod x-ami programik xvidtune. Dopasuj przciskami obraz, potem wciśnij [i]show[/i], w konsoli pojawią się wartości które powinieneś wpisać jako modeline do konfiga x-ów. Reszte modeline jak masz to wywal i zrestartuj x-y. Powinno być OK.[/b]
Zarejestrowany użytkownik Linuksa #361563
Wcale nie musisz instalować. Możesz śmigać na sterach [b][i]nv[/i][/b]. Odpal z konsoli pod x-ami programik xvidtune. Dopasuj przciskami obraz, potem wciśnij [i]show[/i], w konsoli pojawią się wartości które powinieneś wpisać jako modeline do konfiga x-ów. Reszte modeline jak masz to wywal i zrestartuj x-y. Powinno być OK.[/b][/quote]
Proste i skuteczne - problem już rozwiązany. Dzięki
A co ja mam zrobić? Program xvidtune u mnie nie działa, tzn działa tylko ekran nie reaguje. A chcę mieć 1152x864 i 85 Hz
A co ja mam zrobić? Program xvidtune u mnie nie działa, tzn działa tylko ekran nie reaguje. A chcę mieć 1152x864 i 85 Hz[/quote]
Żeby zobaczyć rezultaty klikasz na "test" a potem na "apply" (jeśli dobrze pamiętam - teraz jestem na MS XP :) więc nie mogę sprawdzić)
No więc klikałem na wszystko :). Wcześniej koledzy napisali że można sobie guziczkami w xvidtune dopasować ekran, potem kliknąć na show i w konsoli pojawi się wartość którą trzeba wpisać.
I wszystko jest jak w opisie, tylko ekranu nie mogę dopasować bo nie reaguje.
Acha, Debian Sid i xorg
Jak przed sterownaniem obrazem wciśniesz [i]auto[/i] to obraz będzie dopasowywany interaktywnie, jeżeli bez auto to zmiany będą widoczne dopiero po wciśnięciu [i]apply[/i].
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00117 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.65.47' WHERE u.id=1 |
0.00089 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.65.47', 1732273105) |
0.00030 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732272805 |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=37038 |
0.00023 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4645 ORDER BY posted |
0.00028 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4645 AND t.moved_to IS NULL |
0.00021 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4645 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4645 |
Total query time: 0.00535 s |