Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[i][color=red]pozwoliłem zmienić sobie temat tego wątku :P
no i chyba bardziej pasuje to do hardware - przenoszę
/rychu[/color][/i]
Mam kamerke Creative WebCam Vista na USB. Debian niestety jej nie wykrywa, dlatego znalazlem ze musze wkompilowac w jadra spca5xx.
Pobralem ze strony mxhaard.free.fr/download.html zrodla.
Wklepuje make i dostaje
Building SPCA5XX driver for 2.5/2.6 kernel. Remember: you must have read/write access to your kernel source tree. make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/usr/src/spca5xx CC=cc modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernel-source-2.6.8' Building modules, stage 2. MODPOST *** Warning: "usb_altnum_to_altsetting" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_device_release" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_usercopy" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_unlink_urb" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_register_device" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_device_alloc" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_deregister" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_unregister_device" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_set_interface" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_control_msg" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_submit_urb" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "video_devdata" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_clear_halt" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_register" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_ifnum_to_if" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_free_urb" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! *** Warning: "usb_alloc_urb" [/usr/src/spca5xx/spca5xx.ko] undefined! make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernel-source-2.6.8'
nastepnie make install
mkdir -p /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/spca50x.ko rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/et61x.ko install -c -m 0644 spca5xx.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ /sbin/depmod -ae
i dupa nie dziala. tzn modul sie nie laduje dostaje cos takiego
Jul 31 00:34:42 archimedes modprobe: FATAL: Error inserting spca5xx (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/drivers/usb/media/spca5xx.ko): Invalid module format Jul 31 00:34:42 archimedes usb.agent[16832]: spca5xx: can't be loaded Jul 31 00:34:42 archimedes kernel: Linux video capture interface: v1.00 Jul 31 00:34:42 archimedes kernel: spca5xx: version magic '2.6.8 preempt K7 REGPARM gcc-3.3' should be '2.6.8-2-686 preempt 686 gcc-3.3' Jul 31 00:34:42 archimedes usb.agent[16832]: missing kernel or user mode driver spca5xx
czy ma ktos jakis pomysl jak to uruchomic ?
wget http://mxhaard.free.fr/spca50x/Download/spca5xx-20050906.tar.gz
tar xvfz spca5xx-20050906.tar.gz
cd spca5xx-20050906
make
modprobe -r spca5xx
rm -rf /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/spca5xx*
sudo make install
modprobe spca5xx
Powinn dzialac
http://mxhaard.free.fr/spca50x/Download/
jak daje modprobe spca5xx to dostaje cos takiego
FATAL: Error inserting spca5xx (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/drivers/usb/media/spca5xx.ko): Invalid module format
apt-get install linux-headers-`uname -r` linux-restricted-modules-`uname -r` build-essential gcc-3.4
z roota
su
CC=gcc-3.4
export CC
exit
CC=gcc-3.4
export CC
cd spca5xx wersja ktorego sciogles
make
modprobe -r spca5xx
sudo make install
modprobe spca5xx
No terz musi dzialac Wiecej juz nie wiem chyba tu ponosi winne Gcc jakie kompilatory
dmesg wywala jeszcze cos takiego
spca5xx: version magic '2.6.8 preempt K7 REGPARM gcc-3.3' should be '2.6.8-2-686 preempt 686 gcc-3.3'
a to ro bil
apt-get install linux-headers-`uname -r` linux-restricted-modules-`uname -r` build-essential gcc-3.4
Napisalem przed tym jak zobaczylem twoj post. wlasnie sciagam... ale ze jestem na mej cudnej neostradzie z limitem 4 kb to chwile potrwa ;)
teraz zmienila sie tylko wersja gcc w bledzie
spca5xx: version magic '2.6.8 preempt K7 REGPARM gcc-3.4' should be '2.6.8-2-686 preempt 686 gcc-3.3'
spca5xx-20050906 chyba ze masz inny numer
make clean
make
modprobe -r spca5xx
make install
modprobe spca5xx
Albo ten ddiver usb nie ma ster lub dowiazania do jaja
JA juz lece do prcy Musisz jakos sam pokobinowac
P.s narki niech cos tam adminy rusza glowa
I ciagle to samo... Ciagle ten sam fatalny blad :)
Ponawiam prosbe.
Co mozna poradzic na cos takiego:
spca5xx: version magic '2.6.8 preempt K7 REGPARM gcc-3.3' should be '2.6.8-2-686 preempt 686 gcc-3.3'
http://doc.ubuntu-fr.org/materiel/webcam_spca50x
A ja juz nie pamietam jak instalowalem kamere ale poczytaj tu moze ci sie przyda
Jak zinstalujesz to odpisz moze kiedys na zlocie Debian Users postawisz zupke chinska na kaca
Dalej dupa... To chyba jest z czyms innym problem nie wiem moze z kompilatorem. Kompilacja przebiego okej jak robie modprobe to sie wykrzacza.
Co pluje moze brak do wiazania do jaja napisz co ci wymiata
dmesg
prawa do /dev/video i /dev/video0 masz wykonalne
tak tak ... probowalem juz sam dodawa /dev/video0 zgodnie z instrukcjami, ale on dalej tego sprzetu nie rozpoznaje widzi go przez lsusb, ale nie laduje tych sterow, tego modulu
jesli trzeba zrob dowiazanie ln -s /dev/video0 /dev/video
A sprobowal innych sterownikow to tak jak z eagle nie kazdy chcial mi odpalc wersja 2.0 nie poszla lecz 2.0.2 tak wiec zmien sterownik jakis inny i lec odnowa z instalacja proboj kazdy sterownik pokleji ja wiem to nie jest setup.exe nie denerwoj sie na spokojnie se to wes
http://mxhaard.free.fr/ tu sa stery jak co
apt-get install spca5xx-source
module-assistant update
m-a a-i spca5xx
modprobe spca5xx
dmesg |tail
lsmod | grep spca5xx
[b]Ryszard[/b] edytuj posty a nei nabijak po 2,3 pod rząd !
Co sie drzesz Rumi :)
BTW: Juz sie wyjasnilo pod zle jadro kompilowalem (zle naglowki, oszukiwanie z linkowaniem). Wykorzystalem asystenta modulow i sycko ladnie dziala :)
Mam pytanie. A gdzie moge zmienic parametry kamery tj jasnosc / kontrast bo zawsze ma ustalone domyslnie i nie wiem gdzie cos takiego sie zmienia.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.161.43' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.161.43', 1738357363) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738357063 |
0.00096 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=37415 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4701 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4701 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00165 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4701 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00121 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4701 |
Total query time: 0.00707 s |