Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
zainstalowałem konqueror'a poleceniem
apt-get install konqueror
Podczas konfiguracji powyrzucał on sobie coś, coś dodał. Po tej instalacji nie mogłem uruchomić opery. Gdy chciałem ją zainstalować jeszcze raz wyskoczył komunikat, że nie ma biblioteki " libqt3c102-mt ". Gdy chcę ją zainstalować pisze, że aby to zrobić trzeba wyrzucić " libqt3-mt " (chyba jest to nowsza wersja poprzedniej biblioteki), bo zależy od niej konqueror. Gdy to zrobię konqueror nie będzie działał. Ale teraz nie chce działać opera. Aby ją uruchomić muszę wpisać (w katalogu w którym jest " libqt3c102-mt_3.3.4-3_i386.deb ")
dpkg -i libqt3c102-mt_3.3.4-3_i386.deb --auto-deconfigure
Dopiero teraz opera działa. Jednak muszę robić to po każdym uruchomieniu systemu.
Co zrobić, aby to naprawić?
Dodam, że podczas instalacji kadu też wystąpił konflikt pakietów z operą 9.
możesz zainstalować operę ze statyczną biblioteką qt
marne wyjście, ale zawsze
możesz zainstalować operę ze statyczną biblioteką qt
[/quote]
a jak to się robi?
one shot performance action
dopisz sobie do apta (sources.list) taką ścieżkę
deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free
zamiast testing wpisz to co masz - czyli stable lub testing lub unstable.
apt-get update
apt-get install opera
i powinna ci się zainstalować opera shared a nie static
Masz też wybór - po apt-get update zapodaj:
apt-cache search opera
i ci wyrzuci co ma w trzewiach :)
A co jest na serwie to możesz sobie sprawdzić po tym linku:
http://deb.opera.com/opera/dists/
Dzięki.
Trochę podłubałem i narazie wszystko działa. Jak się znów wykrzaczy to zainstaluję zgodnie z Twoją radą.
Dziwi mnie jednak to, że podczas instalacji niektóre programy wyrzucają pakiety, które są potrzebne innym programom. Powstaje błędne koło - dwa programy, dwie potrzebne biblioteki, jednak nie mogą być razem.
Uff napewno w twoim sources zapodany jest sarge testing i unstable
i robi sie pomalu charmider.No nie wiem tak mysle chyba
Powstaje błędne koło - dwa programy, dwie potrzebne biblioteki, jednak nie mogą być razem.[/quote]
Jak masz jeden pakiet ze stable, drugi z unstable, to tak masz. Trzymać się jednego. Albo stable, albo testing, albo unstable.
born to be root
linux register user #362473
W sources mam tylko testing, ale opera była zaciągnięta i zainstalowana w tradycyjny sposób - nie poprzez apt-get install.
Wszystko wskazuje na to, że tu tkwi problem.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Przyjrzyj się dokładnie posiadanym wpisom u mnie na etchu mam zainstalowanego i konqerora i opere 9.00 pakiet z operą instalowałem poprzez dpkg -i więc twoje wnioski wydają się błędne.
W sources mam tylko testing, ale opera była zaciągnięta i zainstalowana w tradycyjny sposób - nie poprzez apt-get install.
Wszystko wskazuje na to, że tu tkwi problem.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam[/quote]
A nie ściągnąłeś przypadkiem opery dla sarga? Najnowsza [url=http://snapshot.opera.com/unix/Weekly-400/intel-linux/opera_9.01-20060728.6-shared-qt_en_i386.deb]opera[/url] dla etha. Opera dla sarga jest oznaczona opera_opcja_wersja.5, a dla eth opera_opcja_wersja.6
Zdrówko!
arq
[img]http://www.debianusers.pl/img/powered-by-debian.png[/img]
Faktycznie, mam wersję z 5. To wszystko wyjaśnia.
Wniosek: bezpieczniej jest instalować poprzez apt-get :)
Dzięki
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00011 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.235.138' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.235.138', 1732272204) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732271904 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.53.246' |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.138.114.140' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=37588 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4722 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4722 AND t.moved_to IS NULL |
0.00014 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00084 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4722 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4722 |
Total query time: 0.00703 s |