Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-08-05 10:56:42

synchro - Członek DUG

synchro
Członek DUG

Drukarka pod linuxa - co polecacie?

Chyba był kiedyś taki temat, ale niech tam...
Jaką polecacie drukarkę pod debiana? Przede wszystkim tania (powiedzmy do 300 pln), kolorowa, nie psująca się, bezproblemowo działająca pod debianem... Nie chcę słyszeć o hp deskjet - badziew dj 3845 wytrzymał nieco ponad rok. :/ Na drukarce chciałbym drukować, a nie grzebać, rozkręcać, skręcać i kląć jak szewc po każdorazowym wydrukowaniu 5 kartek...

Pozdrawiam.

Edit:
Dobra, a co myślicie np. o tym: http://www.epson.pl/product/printer/epson_stylus_c43sx/index.htm#
Stery pod linuxa są, bo sprawdzałem na linuxprinting.org. Jak z solidnością epsona, bo nasłuchałem się różnych opinii?

#2  2006-08-05 13:44:06

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Re: Drukarka pod linuxa - co polecacie?

Nie jestem w temacie al kiedys cos słyszałem ( chyba chodzilo o epsonaa) ze nie usupelnisz kardridża bez zresetowania tam jakiego czipa a to kolejny problem:/
Przebadaj wiec dokladnie czy nie jest wyposazony w taki badziew,

Pozdrawiam

#3  2006-08-05 15:19:08

__AlinOe - Użytkownik

__AlinOe
Użytkownik

Ja bym ci polecil zastanowic sie nad czyms samsunga, bardzo dobre wsparcie dla linuksa, ja mam laserowke czarnobiala i nie narzekam a droga tez raczej nie byla,

#4  2006-08-05 17:45:14

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

HP1020 - laserowa, czarno-biała, najtańsza laserka ze stajni HP za 450 zł. Daniel powiedz ile Ty chłopie będziesz drukował w kolorze - 5 kartek na rok ?
Przekonałem się na własnej skórze.
A z 1020 jestem zadowolony jak dzika świnia :) Ostatni kolor jaki drukowałem to było pół roku temu, i mi kumpel z mini drukarni zrobił za 15 gr.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]

#5  2006-08-05 17:54:16

synchro - Członek DUG

synchro
Członek DUG

Korbol: nie wiem. Dowiem się, dzięki. :)

Sprawa z hp wygląda tak. Mam któryś z rzędu tusz czarny (używałem zarówno oryginałów jak i uzupełniałem) i drugi kolorowy, działało poprawnie przez pewien czas. W tym hp objaw jest taki, że wali pojemnikami z tuszem po krawędziach, aż całą drukarkę nosi. Była raz w naprawie - facet zajmujący się serwisem hp stwierdził, że zbyt dużo było na drukarce... uwaga: "drukowane na kolorowo (SIC!) i coś się tam zatyka". Gość coś tam poprawił, wyczyścił, powiedział, żeby często i dokładnie czyścił i pobrał 60 pln. Przyniosłem sprzęt do domu wydrukowałem 6 stron i się spierniczyło. No to rozkręciłem drukarkę na części pierwsze, wyczyściłem, złożyłem z powrotem (nie powiem ile czasu mi to zajęło), wydrukowałem 2 kartki i ... znowu zonk. Mam drukować pracę mgr na brudno, na czysto w 3 egzemplarzach, ciężko żebym po wydrukowaniu 5 stron robił generalny remont sprzętu, bo samo drukowanie zajęłoby mi spokojnie mój czas do końca roku w tym tempie. Drukarka już nie jest na gwarancji, a wymiana zepsutej części przekracza cenę nowej drukarki. Tyle o hp dj 3845.

__Alin0e: muszę mieć kolorową, a lasery kolorowe przekraczają niestety moje możliwości finansowe. :(

A coś takiego:

http://www.capslock.pl/produkty/urzadzenie_wielofunkcyjne_brother_dcp-115c_drukarka_kopiarka_skaner/11941
W sklepie w Kraku 298 stoją te urządzenia. A pytam, bo ktoś kiedyś wyrażał pochlebne opinie nt. tej firmy i obsługi tego sprzętu pod linuxem.
Wie ktoś jak sprawa wygląda konkretnie z [b]tym[/b] modelem pod linuxem, bo http://linuxprinting.org/forums.cgi?group=linuxprinting.brother.general;article=1285

Może miał ktoś doświadczenie z tym typem?

P.S. Bodzio, niestety muszę mieć kolor. :(

EDIT:

Odnośnie drukarek marki Epson przeczytałem ciekawą rzecz (myślę, że warto to zamieścić):

Szanowny Panie ! W odpowiedzi na zapytanie dotyczące Epson Stylus Color 1160 uprzejmie informuję, że: W Pana drukarce prawdopdobnie wystapil tzw. efekt przepelnionego pampersa (zbiornik na atrament resztkowy). Oprocz wymiany absorbera tuszu trzeba w takim wypadku wykonac reset calego urzadzenia za pomoca specjalnego oprogramowania diagnostycznego. Nie posiadamy oprogramowania, ktore umozliwi przeprowadzenie resetu. Pozostaje jedynie kontakt z serwisem Epson, ktory odplatnie przeprowadzi tego typu usluge.

Dodam od siebie: koszt takiej "operacji" w serwisie Epsona kosztuje ok. 100 zł. Przy czym przy zakupie drukarki nie ma żadnej informacji, że takowy kłopot wystąpi. Dotyczy to wszystkich modeli Epson. No comment. :/

wg http://druknet.pl/forum

Stopka forum