Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po upgrade z Sarge do Etch nie moge skompilowac sterownika Nvidia. Zmieniłem również kernel z 2.6.8 na 2.6.15 pod k7
-> Performing CC test with CC="cc". -> gcc-version-check failed: ./usr/src/nv/conftest.sh: line 1: cc: command not found Could not compile gcc-version-check.c. Please be sure you have your distrib ution's libc development package installed and that 'cc' is a valid C compil er name. If you know what you are doing and want to ignore the gcc version check, sel ect "No" to continue installation. Otherwise, select "Yes" to abort install ation, set the CC environment variable to the name of the compiler used to c ompile your kernel, and restart installation. Abort now? (Answer: Yes) ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com
Nie potrafie za Chiny Ludowe włączyć gcc-4.0 :/
Pomocy !
Eeee, uciekłeś z irca szybko. ;)
Spróbuj:
./configure --cc=/usr/bin/gcc-4*
Zresztą zobacz dokładnie wersję gcc w /usr/bin
Aaaa... Gdzieś to znalazłem, sam nie testowałem, więc żeby nie było na mnie później jak nie zadziała. ;)
A przy czym mam to ./configure zrobic :>
raczej
export CC=/usr/bin/gcc-4.0 sh NVIDIA-blablabla
Chyba cos poje...lem
root@HAL9000:~# apt-get -f install Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zale¿no¶ci... Gotowe Nastêpuj±ce pakiety zostan± USUNIÊTE: nvidia-glx-legacy 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 usuwanych i 269 nieaktualizowanych. 20 nie w pe³ni zainstalowanych lub usuniêtych. Konieczne pobranie 0B archiwów. Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 9875kB miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuowaæ [T/n]? t (Odczytywanie bazy danych ... 79150 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie nvidia-glx-legacy ... dpkg-divert: mismatch on package when removing `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx-legacy' found `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx' dpkg: b³±d przetwarzania nvidia-glx-legacy (--remove): podproces post-removal script zwróci³ kod b³êdu 2 Naruszenie ochrony pamiêci root@HAL9000:~# Wyst±pi³y b³êdy podczas przetwarzania: nvidia-glx-legacy
i kicha :/ pomocy!!!!!!
Użyj:
dpkg -i --force-overwrite-diverted nvidia-glx-legacy
paczke masz w /var/cache/apt/archives bodajze.
Nie działa :/
Cos moze byc zwiazane to z tym ze mialem jedno repo z sid'a (przywrocilem je teraz)
Aptitude wskazuje znów na ciekawy trop.
Flaga H sugeruje ze pakiet jest w stanie half-installed
A ja z tego wszystkiego coraz głupszy jestem :/
root@HAL9000:~# apt-get -f install
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zalee¿noo¶ci... Gotowe
Nasttêpujj±ce pakiety zostann± USUNIIÊTE:
nvidia-glx-legacy
Tego nie kumam
A moze tak sprobowac
nvidia-glx-legacy
nvidia-kernel-common nvidia-kernel-legacy-2.6.15-1-k7 ??????
nvidia-kernel-legacy-source
nvidia-settings
nvidia-xconfig
module-assistant
linux-kernel-headers
nvidia-xconfig
apt-get install
*
nvidia-kernel-source,
*
nvidia-glx,
*
nvidia-kernel-common,
Aptitude wskazuje znów na ciekawy trop.
Flaga H sugeruje ze pakiet jest w stanie half-installed ja nie kumam tego
ale mam jescze taka fajana sciage http://dione.cc/~pborys/PTM/man_HTML/man8/dpkg.8.html ostatnia decha ratunku
P.S i nic nie wiem sam z tego ale upgrade no no fajna qpa
Głupi to jednak masz szczęście ;)
dpkg-divert: mismatch on package when removing `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx-legacy' found `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx'
Zainteresowalem sie programikiem dpkg-divert
Część wyniku [b]dpkg-divert --list[/b]
diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa by nvidia-glx diversion of /usr/lib/libGL.so.1.2 to /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.2.xlibmesa by nvidia-glx
no a że w logu z [b]apt-get -f install [/b] coś nie trybiło z lib.GL.so.1
wiec
dpkg-divert --remove libGL.so.1
i zaczął sie po apt-get -f install pluć o ten drugi pliczek, no to ja mu na to
dpkg-divert --remove libGL.so.1.2
i chodzi :D
Nie wiem co zrobiłem ale to było extremly idiotic ;] i zadziałało ;)
P.S Jakby jakis mądry człowiek mi wyjasnij co zrobiłem to chetnie poslucham :D
Ehh i dalej błąd gcc-version-check :/ co z tym zrobic :/? Tym razem 19 ;)
./usr/src/nv/conftest.sh: line 19: cc: command not found
Sprawdź czy masz pakiet libc6-dev i czy instalujesz z najnowszej wersji nvidia-legacy.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00185 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.93.18' WHERE u.id=1 |
0.00127 | UPDATE punbb_online SET logged=1732743122 WHERE ident='18.191.93.18' |
0.00080 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732742822 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=38852 |
0.00014 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4958 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4958 AND t.moved_to IS NULL |
0.00019 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00136 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4958 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4958 |
Total query time: 0.00781 s |