Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie - jestem od niedawna posiadaczem malego serwerka na debianiku na jejeczku 2.6.8-2-386
Apacha skonfigurowalem , proftpd tez, ssh lata... ale przez sambe spac nie moge... jezeli ja ustawie nie jakos kontrolera domeny to pieknie dziala.. mozna sie logowac i wogole. Jak ustawie na kontrolera domeny to lipa... Ciagle jak chce sie zalogowac do domeny (98 i XP) to wywala ze
"Nie mozna odnalesc sciezki sieciowej"
Userow mam pododawanych, testparm nic nie wywala... prosze pomozcie... mam serwer od moze miesiaca... jak narazie radze sobie sam ale na to nie umiem znalesc odpowiedzi..
Pododawalem nawet w xp te pliki *.reg co sa w /usr... ale tez nic nie pomaga...
oto moj konfig
[global]
# podstawowe opcje konfiguracji serwera
netbios name = AMON
server string = AMON
workgroup = LAN
guest account = AMON
# uwierzytelnianie
security = user
encrypt passwords = yes
update encrypted = No
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
unix password sync = no
# konta maszyn Samba 2.2
#add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false -M %u
# konta maszyn Samba 3.0
add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u
nt acl support = no
map to guest = Bad User
domain logons = yes
logon script = logon.bat
# opcje logów i rejestrowania
log file = /var/log/samba/log.%I
max log size = 50
log level = 2
# opcje przegl±darki, domeny, serwera czasu
os level = 200
domain master = yes
local master = yes
prefered master = yes
time server = yes
wins support = yes
# profile mobilne
logon home = \%L%Uprofile
logon path = \%L%Uprofile
# polskie znaczki Samba 3.0
; unix charset = ISO8859-2
; dos charset = CP852
# opcje sieciowe
interfaces = 10.0.0.4 127.0.0.1
hosts allow = 10.0.0.
bind interfaces only = yes
# Skrypty Logowania
[netlogon]
path = /etc/samba/logon
comment = Usługa logowania domenowego
guest ok = no
browseable = no
write ok = no
# Katalogi Domowe Użytkowników
[homes]
comment = Katalog Domowy
guest ok = no
browseable = no
write ok = yes
# uwierzytelnianie
security = user [/quote]
[b]security = domain[/b]
o reszcie zresztą poczytaj [url]http://www.banita.pl/konf/smbdomena.html[/url]
heh tylko wlasnie na banicie jest napisane
Samba musi korzystać z zabezpieczeń na poziomie użytkownika (opcja Samby security = user).[/quote]
sadzisz ze nie zajrzalem na banite - przelecialem chyba wszystkie dostepne pomoce w googlach :D
ps.
po zmianie na domain tez wywala ze nie moze odnalesc sciezki sieciowej...
nie mam pojecia czemu...
ps II
w 98 wywala
"Podane haslo domeny jest nieprawidlowe lub zostal zabroniony dostep do serwera logowania"
wiem ze kompy sie komunikuja bo jak mialem podmapowany dysk z samby i chcialem sie zalogowac na domene to xp wywalil ze nie moze sie polaczyc bo cos jest podmapowane.. odlaczylem i lipa - to samo co wyzej...
nt acl support = yes
Juz probowalem... nic nie daje... ciagle komunikat ze blad i nie mozna odnalesc sciezki sieciowej...
Jakby nie rozpoznawal nazw z serera wins...
jakies pomysly ?
pewnie jest to jakies glupstwo - moze moj jakis blad.. juz nawet w xp dodawalem w opcjach wins w tpc/ip adres serwera mojego gdzie jest sarwer wins (na sambie) i tez nic nie daje...
guest account = AMON
Ten parametr zmień AMON na nobody i zrestartuj sambę.
jak to nic nie da spróbuj postępować według tej instrukcji
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html
bylem juz na tej stronie - teraz dodatkow pozmienialem te grupy
"net groupmap modify ntgroup..." ale i to nic nie dalo.. nadal nie mozna odnalesc sciezki sieciowej
myslalem nawet ze moj router blokuje jakos polaczenia ale on nie ma nic wspolnego z tym (znaczy switch w routerze).
nadal prosze o rady
moj aktualny konfig
[global]
workgroup = LAN
netbios name = AMON
server string = AMON
guest account = nobody
interfaces = 10.0.0.4, 127.0.0.1
bind interfaces only = Yes
security = USERS
map to guest = Bad User
guest account = AMON
log level = 2
max log size = 50
time server = Yes
add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u
passwd chat debug = no
passwd chat = *New*UNIX*password* %nn *ReType*new*UNIX*password* %nn *passwd:*all*authentication*tokens*updated*successfully*
passwd program = /usr/bin/smbpasswd -L -a %u
logon script = logon.bat
domain logons = Yes
os level = 200
preferred master = Yes
domain master = Yes
wins support = Yes
hosts allow = 10.0.0.
nt acl support = yes
[netlogon]
path = /etc/samba/logon
browseable = No
[homes]
comment = Katalog Domowy
read only = No
browseable = No
Z tego co pamiętam to kompy z win98 nie chciały mi się logować do domeny jeśli przy konfigurowaniu sieci nie wpisałem nazwy grupy roboczej w zakładkę identyfikacja[img]http://www.lannet.pl/pomoc/instalacja/grafika/98/7identyfikacja.gif[/img]
Nie wystarczało tylko zaznaczenie opcji w zakładce zaloguj do domeny windows NT i wpisanie jej nazwy.
Natomiast dla kompów z windowsami xp musiałem, dodać konto maszyny przez
useradd nazwa_netbios$
(z $ na końcu) i potem
pdbedit -a -m -u nazwa_netbios
(bez $)
konto maszyny jest zalatwiane przez skrypt
add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u[/quote]
Ale ten skrypt dodaje tylko usera do systemu, do samby nie.
Dziekuje za ta informacje :) ale niestety nic nie dalo.. nadal w XP wywala ze nie moze znalesc sciezki sieciowej a w 98 wywala "podane haslo domeny jest niepoprawne lub zostal zabroniony dostep do serwera logowania"
Moze cos trzeba inaczej w windowsach skonfigurowac. Bo jak nie moze odnalesc sciezki sieciowej to chyba znaczy ze polaczenie jest ale nie rozpoznawane sa dobrze nazwy netbios...
Mam nadzieje ze uda Nam sie rozwiazac ten dziwny sproblem... to juz poltora tygodnia tak sie z tym grzebie...
A wogóle samba bez domeny działała ci w sieci i działało połączenie pomiędzy sambą i windami?
na stand-alone dziala bardzo dobrze - jak by nie dzialalo to bym szukal w tym przyczyny - ale to wlasnie jest najdziwniejsze... stand-alone dziala ok ale domena nie...
Trudno mi powiedzieć co jest nie tak. jak się nie boisz możesz komuś zrobić dojście przez np. ssh by zobaczył to od wewnątrz (ale lepiej nie). Za mało podajesz danych. Sprawdzałeś logi? Sprawdzałeś czy testparm nie sypie błędów. itd. Może jakieś rególy blokują. Nie wiem bo nie mam tego przed sobą
Pewnioe już to widziałeś ale na wszelki wypadek.
http://www.banita.pl/konf/smbpdc.html
Oto test parm (moim zdaniem wszystko ok)
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Processing section "[netlogon]"
Processing section "[homes]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_DOMAIN_PDC
Press enter to see a dump of your service definitions
Oto dostep do wszelkich logow stworzonych przez sambe
[url]http://exodusmc.hopto.org/exodus/pliki/samba/[/url]
iptables na razie wywalone wogole
[global]
# podstawowe opcje konfiguracji serwera
netbios name = AMON
server string = AMON
workgroup = LAN
guest account = AMON
# uwierzytelnianie
security = user
encrypt passwords = yes
update encrypted = No
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
unix password sync = no [b](tu zmień na YES)[/b]
# konta maszyn Samba 2.2
#add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false -M %u
# konta maszyn Samba 3.0
nt acl support = no [b](zmień na YES)[/b]
map to guest = Bad User [b](to weź narazie zablokuj #)[/b]
domain logons = yes
logon script = logon.bat
# opcje logów i rejestrowania
max log size = 50
log level = 2
# opcje przegl±darki, domeny, serwera czasu
os level = 200
domain master = yes
local master = yes
prefered master = yes
time server = yes
wins support = yes
# profile mobilne
# polskie znaczki Samba 3.0
; unix charset = ISO8859-2
; dos charset = CP852
# opcje sieciowe
interfaces = 10.0.0.4 127.0.0.1
hosts allow = 10.0.0.[b] (dopisz pętlę zwrotną)[/b]
bind interfaces only = yes
# Skrypty Logowania
[netlogon]
path = /etc/samba/logon
guest ok = no
browseable = no
write ok = no
# Katalogi Domowe Użytkowników
[homes]
comment = Katalog Domowy
guest ok = no
browseable = no
write ok = yes[/quote]
A home możesz zmienić na
[homes]
comment = Katalog uzytkownika %u
valid users = %S
create mask = 0700
directory mask = 0700
browseable = No
moze to zabrzmi glupio... co to znaczy
dopisz pętlę zwrotną[/quote] ??
narazie po zmianie tego co podales nic sie nie zmienia... myslalem ze komputery nie widza sie wogole po nazwach netbiosowych ale (!!) jak mapuje z linucha smbmount //komp_moj/dany_udzial /mnt/siec1 to dziala... wiec nic nie kumam.. dlaczego ciagle ze nie moze odnalesc tej sciezki...
moze to zabrzmi glupio... co to znaczy
dopisz pętlę zwrotną[/quote] ??[/quote]
127.0.0.1Offline
po dodaniu petli zwrotnej (zapamietam to juz pewnie) nic sie nie zmienia...
Czy hało linux=samba=winda?
czy te windy to 98 czy Xp(profesional)?
Czy windowsa ustawiałeś zgodnie z przepisami np. z banity?
No już nie wiem jak ci pomóc? Coś gdzieś niedoczytałeś i jedynie pomoc chyba osoby z zewnątrz ci pomoże?
A co wpisujesz przy ustawieniu klientów?
w Twoim przypadku powinno być:
użytkownik <=> uzytkownik systemu <=> użytkownik samby
hasło <=> hasło samby
domena = LAN
piszę, bo miałem takich użytkowników, którzy wpisywali w pole domeny nazwę netbiosową serwera
ja na domeny w sambie sie obrazilem i zastosowalem uwierzytylnienie zwykle
LOGIN:HASLO
i swiety spokuj, chcesz sie dostac podaj login i haslo, najleprze i najszybsze rozwiazanie :)
ale ja stosuje sambe w pracy i uważam że domena+profile mobilne to dobre rozwiązanie
no ja tez w pracy uzywam :) a jak sie mnie pytaja czemu tak a nie inaczej to mowie, ze to dobre cwiczenie na pamiec <lol2> ale tak powaznie, bawilem sie z domenami i dalem sobie spokoj bo tyle ile sie nakombinowalem to szok i co i nic tylko tyle ze mi wlosy na glowie zesiwialy :) wiec czasem warto sobie odpusic
Mogą czasami z Xp troche problemy powstawać ale jak się dobrze poustawia to Dobrze i xp chodzi. 98 jak dziecko współpracuje z samba i profilami. Troche trzeba się pomęczyć, poczytać potestować. Ale jaka satysfakcja dla admina wiedzącego że na bieżąco ma kopie wszystkich userów w sieci (pulpit, moje dokumenty itd.)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.14.250.187' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.14.250.187', 1732837104) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732836804 |
0.00040 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=38873 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4845 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4845 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4845 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4845 |
Total query time: 0.00522 s |