Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A wiec tak mam zrobiony na jednym routerku "routing by service" spoko działa wszystko tak jak chce ograniczam tylko dane sciagane z internetu, ale chce przyciac troszke upload bo niestety na defaultowym łaczu uploadzik jest prawie cały czas zapychany na maksa co wiąze sie z niskimi transfermai na p2p tymbardziej ze teraz podniesli wydajnasc łacz dsl o 100% zapominajac niestety o uploadu , wiec zabralem sie za IMQ :) juz jakies 4 miesiace na to czychalem , spko wkompilowalem imq i pacza do natu w jajo 2.6.7, iptables 1.2.11 i jest udało sie :) dobra polowa sukcesu za mna, teraz czeka mnie ta trudniejsza droga konfiguracja tak by: ruch download zostal bez zmian bo dziala idealnie narazie ograniczam to na eth0 ale chce dodatkowo ograniczyc upload na łaczu et3 defaultowym ktoredy idzie p2p wiec utworzyłem kolejek imq0 przekierowałem tam ruch z eth3 i klapa :) rególek uzywam podobnych jak w przypadku przycinania na eth0 i niestety cos mi niewychodzi , ruch przechodzi przez imq bo ilosc pakietów pobranych jak i odebranych z kazda minuta wzrasta wiec pytanie do was jak to cholerstwo uruchomic tak by uploadzik by na cacy ale tylko na eth3 . googlowalem ale jak zawsze jak chce sie czegos konkretnego to kazdy udaje ze sie zna tylko ze bez konkretnych wskazówek czy przykladów .
pozdrawiam
Ja oznaczam markuje pakiety poiptables i tak walsnie do tych zamrkowwanych pakietow robie kolejki, nie wazne jakiego filtra pakietow uzywasz na wszystkim bedzie CI to dzialac
ale zmarkuje pakiety to mi pada routing :/
iptables -t mangle -A PREROUTING -s 192.168.0.222 -j MARK --set-mark 0x2
iptables -t mangle -A PREROUTING -s 192.168.0.222 -j RETURN
tzn ruch markowany zostaje odmarkowany :) i idzie łączem domyslnym a np www markuje 199 :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00057 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.17.181' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.17.181', 1732360937) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732360637 |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=397 |
0.00016 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=77 ORDER BY posted |
0.00031 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=77 AND t.moved_to IS NULL |
0.00048 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00122 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=77 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00069 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=77 |
Total query time: 0.00526 s |