Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich mam problem mianowicice od 4 tygodni co jakiś czas zawiesza mi sie komputer i nie wiem co może być przyczyną :-/
Odrazu pisze zero virusów windows nowiutki stoi temperatura procesora jest dobra 45 C
mam Celeron 2 ghz
768 Ram
nagrywarka dvdr
zasilacz 300 wat.
Moze to byc wlasnie temperatura i niekoniecznie procesora, tylko grafiki, dysku, pamieci czy czegos tam jeszcze.
Albo jak masz mozliwosc to sprawdz z innymi pamieciami, albo wyjmij jakas kosc bo widze za masz przynajmniej dwie.
PS, Czy to sie dzieje tylko na windowsie?
właśnie narazie to mam windowsa problem z tym ze wczesniej nie robił takich myków .. Pamieci tak mam dwie i dobre sprawdzałem memtest i goldmemory rezultat passed co do dysku sprawdzałem speed fun i temperatury ok .. tempereatura dysku 37 C grafika raczej tez sie nie psuje bo by mi jakie pixelozy wyskakiwały mam radeon 9000 . Sam już nie wiem :-/ co robić ja licze na zasilacz ale jak nie sprawdze na innym to nie bede wiedział bo bezsensu kupywać a okaże sie ze nma darmo kupiłem :/.
Wazna informacja bedzie jak ci sie zawiesza?
Totalny zwis i twardy reset czy moze cus innego?
Korbol a wiec zawiesza sie tak że siedze sobie coś tam robie albo nic nie robie nagle myk myszka klawiatura nie działa i musze nacisnąć przycisk reset .. co Najwyżej moge sobie popatrzeć na pulpit :P i stojący zegar :P
właśnie po tym posćie dokładnie o 18-39 zawiesił się mi :/
Ja si enie znam to raczej bedzie wskazowka dla innych :]
A nie mozesz sie po tym zawiasie przelaczyc na inna konsole za pomocą np:
ctrl+alt+F4 ?
nie nic nie moge zrobić jedynie ratuje mnie reset przy obudowie
A nie mozesz sie po tym zawiasie przelaczyc na inna konsole za pomocą np: ctrl+alt+F4 ?[/quote]
mi w windowsie tez to niedziała ;)
Maggot sprawdz ta grafike bo podobne obiawy mialem wlasnie jak grafika sie grzała, moze wiatrak padł? i zobacz czy radiator na grafice nie jest zabardzo gorący.
JID: syziek@jid.dug.net.pl
Registered Linux user: #372377
[url=http://www.lastfm.pl/user/Syziek/?chartstyle=mrMoonsault2][img]http://imagegen.last.fm/mrMoonsault2/recenttracks/4/Syziek.gif[/img][/url]
Syziek ma Radeon 9000 to jest passywne chłodzenie ale żeby nie zapeszać wyjąłem kość 256 i zmieniłem grafe na geforce i narazie zwiechy nie ma później znów dodam karte jak bedzie gut to znaczy ze ram jedna kość szaleje
Niestety jednak zawiesza sie :-/ ja już nie wiem co jest grane
wdlog mnie mimo ze temperatura procesora jest niska powinienes przyjzec mu sie uwaznie jest kilka programow ktore wyciskaja z procesora wszystkie poty
mialem kiedys identyczny problem od czasu do czasu bez widocznej przyczyny komputer sie zawieszal .. sprawdzilem wszystkie mozliwosci i wlasnie test gruntowny procesora wyjawil mi ze to on byl felerny pomogla wymioana procesora na inny ( oczywiscie za free mialem gwarancje) czsami jest tak ze procesor ma wade produkcyjna lub zostal uszkodzony podczas instalacji i czasami cos w nim nie gra .. jesli to nie to musi byc cos z systemem nie ze sprzetem .. powinienes rownierz przyjzec sie systemowi dziekowemu poniewaz czasami rowniez i on powoduje podobne problemy ale coz mozliwosci jest bardzo duzo i naprawde nie potrafie podac zadnych konkretnych przyczyn/rozwiazan
Sprawdzenie :
- temp. porocka , grafiki , chipsetu , hdd , zasilacza
- sprawdzenie czy pamięci nie generóją błędów ( memtest )
-spawdzenie napięć zasilacza
-sprawdzenie taśm ide
-sprawdzenie płyty głównej pod kątem uszkodzeń fizycznych ( kondensatory ? )
To że Windows jest świeżutki to nie znaczy że nie może mieć wirusów. U kumpla już po jakichś 10 min od 1 włączenia win xp zmieniła się czcionka w całym Windowsie. Stało się to podczas chodzeniu po necie. Wieć gwarancji nie masz.
Windows może też się wysypać na złych sterownikach (w szczególności gdy używa się sprzętu na shitowych driverach)
Już wiem czego to wina plyty głównej poprostu już traci swoją żywotność wiec postanowiłem nie łądować już kasy w stare bebechy tylko teraz dual core kupie i..t.p
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.239.157' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.239.157', 1732333836) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732333536 |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=40573 |
0.00095 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=4696 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=4696 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=4696 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=4696 |
Total query time: 0.00614 s |