Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
zastanawiam się nad kupnem [url=http://www.tanienotebooki.pl/notebook_804.html]tego[/url] laptopa, lecz nie mogę znaleźć nic na temat jego "współpracy" z Debianem.
Może ktoś jest w posiadaniu tego laptopa, lub ma jakiekolwiek info o tym lapku i Debianie?
z góry thx
pzdr.
prawda jest taka ze nic nie napisali konkretnego w specyfikacji, ani jaki chipset jest w sieciowce ani w audio...sprzet jednak nie wyglada na jakis supser extra wypasiony w niewoadomo co, wiec przypuszczam, ze przy nowym jajcu nie bedzie z nim najmniejszych problemow :)
ja mam w lapciaku raid i sata i etch dziala u mnie juz od kwietnia bez zajakniecia :) podczas instalacji oczywiscie zadnych problemow, wiec wg mnie tego sprzeta mozesz brac spokojnie :)
big THX, wspanialszej odpowiedzi nie mogłem usłyszeć ^^
Moj kernel to 2.4.27, więc taki najnowszy nie jest ;)
pzdr.
hehehe, no bez przesady :)
masz na www.kernel.org i sciagac najnowsze jajco :) ponizej 2.6.17-4 to nie mamy o czym rozmawiac :)
pozdr
instalowałem dzisiaj Debiana 3.1 na tym lapku i mam takie problemy:
1. w ogóle nie ma dźwięku (dziwne, gdyż w stacjonarnym mam tą samą k. dźwiękową)
2. początkowo przy wyborze sterowników dla grafy wybrałem i810 i X'y nie ruszyły, dopiero po zmianie w [b]XF86Config-4[/b] na [b]vesa[/b] uruchomiły się, lecz w 800x600, zmieniłem również w tym pliku na 1024x768 i teraz nawet na flux'ie przycina mi się gdy cokolwiek włączę :( (tzn. przestaje odpowiadać co kilka sekund)
instalowałem Debiana z kernelem 2.6.8-2 ([b]jumanji[/b], bądź litościwy ;)) , czy update do najnowszego kernela może pomóc?
Orientuje się ktoś, czy ma on stery do tej karty dźwiękowej i graficznej?
//Pytam, bo już sporo czasu dzisiaj spędziłem przy instalce i nie wiem po prostu czy jest jakaś nadzieja, czy lepiej szukać nowego distro (desperacja ;))
any ideas?
z góry thx
pzdr.
Tak nowe jajko moze pomóc. Mam 2.6.27.11 i patrze w opcje i widze ze jest do grafiki:
Device drivers --->Graphic suport--->intel810/815 suport
co do karty muzycznej tez w jadrze musisz powłaczac w sekcji sound pewne rzeczy choc z tego co tam napisali o tym lapcioku to ze compatybilny z soundblasterem pro wiec powałaczałbym opcje odpowiedzialne za muzyke do soundblastera a po tym wszystkim zainstalował pakiet alsy. Co do sprzetu możesz wydac polecenie
lspci
który wyświetli Tobie urządzenia na pci i tam spojrzał co się ma w bebechach laptopa.
Powodzenia
Edit : cholera zmeczony jestem i źle spojrzałem nie masz intela 810 a masz Intel GMA 950 przepraszam za pomyłke.
Edit dwa : http://www.intel.com/cd/products/services/emea/pol/216840.htm może wystarczy zainstalowac sterowniki.....
a alsaconf probowales? to do dzwieku :)
co do grafy... 2.6.17-X i wyzej, troche zabawy bedziesz mial, ale gwarantuje ci, ze kilka kompilacji samemu ( i/lub z nasza mala pomoca) i dojdziesz do takiej wprawy, ze nastepna przesiadka na wyzsze jajco, nie bedzie stanowic zadnych problemow ;)
ok, THX
[b]ba10[/b]
Jutro się z tym pomęczę, bo dzisiaj już padam a jeszcze kilka rzeczy do zrobienia przy kompie.
Teraz zauważyłem, że w tym linku jest inna karta, mam Intel 940GML (sorka za błąd) ale myœlę, że na stronie intela coœ znajdę =)
...gwarantuje ci, ze kilka kompilacji samemu ( i/lub z nasza mala pomoca) i dojdziesz do takiej wprawy, ze nastepna przesiadka na wyzsze jajco, nie bedzie stanowic zadnych problemow ;)[/quote]
Przy walce z neo na Linux'ie miałem okazję o tym się przekonać, ale z czasem człowiek robi się leniwy ;) i idzie po "najmniejszej lini oporu" =)
alsaconf nie wykrywa karty, czyli rekompilacja się kłania.
//--------------------- edit --------------------//
Jednak problemy z kompilacją kernelka, a raczej po niej ;)
Przy starcie pojawia się to co małe tygryski lubią najbardziej, czyli [b]kernel panic[/b] :D
Dokładniej to
Kod:
Kernel panic -not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)Kiedyś miałem podobny problem i wtedy pomogło wkompilowanie na stałe [b]ext3[/b] lecz nie tym razem :/
Co może być przyczyną? jna googlarce znalazłem tylko to co już kiedyś miałem, czyli ex3 jako moduł zamiast na stałe
jeszcze raz thx
pzdr.
[b][color=cadetblue]Lubię słowo [i]indolencja[/i].
Dzięki niemu moje lenistwo wydaje się czymś niezwykle wyrafinowanym.[/color][/b]
[i][b] - Bern Williams[/b][/i]
no dobra... chyba po 6 [b]kernel panic[/b]'ach w końcu udało mi się go uruchomić z nowym jądrem...ale za to x'y nie wstają :/
tak patrze na tego [url=http://members.lycos.co.uk/mysteryghost/dug/XFree86.0.log]loga[/url]... i mam dosyć =(
Szczególnie końcówka jest ciekawa :/
Co proponujecie dalej?
pzdr.
Nie jestem pewien ale chyba masz namieszane z opcją BusID
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=160521
Wejdź pod wyżej wymieniony link masz tam nieco inna wartość dla tej opcji... Może pomoże.
edycja:
W poprzednim linku nie było tego co chciałem zapodać... już poprawiłem :]
Kod:
Kernel panic -not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)Kiedyś miałem podobny problem i wtedy pomogło wkompilowanie na stałe [b]ext3[/b] lecz nie tym razem :/
[/quote]
a nie masz czasem dysku na raid albo sata??
..:: odważni nie żyją wiecznie. ostrożni nie żyją wcale.
..:: linux registered user #372947
...
a nie masz czasem dysku na raid albo sata??[/quote]
Nie.
Ok. walkę z Debianem i moim lapkiem odkładam na przyszły tydzień, bo na weekend potrzebuję w pełni skonfigurowanego Lina, więc póki co instaluję inne distro.
Jeśli w międzyczasie wpadnie wam jakiś pomysł to piszcie śmiało =)
Thx za wszelką pomoc
pzdr.
[b][color=cadetblue]Lubię słowo [i]indolencja[/i].
Dzięki niemu moje lenistwo wydaje się czymś niezwykle wyrafinowanym.[/color][/b]
[i][b] - Bern Williams[/b][/i]
ostatecznie skorzystałem z Ubuntu (leniwe rozwiązanie ale skuteczne ;)) a Debian'ek pozostał tylko na stacjonarce. Po prostu czas uciekał a poza tym już straciłem nadzieję ^^
thx wszystkim za pomoc
pzdr.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.225.188' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.225.188', 1738356525) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738356225 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=40839 |
0.00142 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5032 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5032 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5032 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5032 |
Total query time: 0.0068 s |