Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://www.debianadmin.com/debian-etch-beta3-graphical-mode-installation-with-screenshots.html
Jestem bardzo ćiekaw Grudnia 2006 jak to śię będzie miąchało mysle,ze nie będzie to tak jak w gentoo zmaszczony graficzny instalator.Ale było bardzo miło,pod choinke takie coś dostać
ja i tam zostaje w text mode :]
Przejrzałem ten link.
Okienka są dokładnie takie same jak w trybie tekstowym.
Według mnie tryb tekstowy jest lepszy i przy nim zostane.
Pozdr
Ejjj, a moj etch nie ma czegos takiego :P ;)
Męczyłem sie ostatnio z instalacją etcha beta 3 i osobiście nie widze nic ciekawego w instalacji w trybie graficznym... dużo spokojniejszy jest człowiek (jak coś nie idzie tak jak powinno) gdy widzi stary poczciwy tryb textowy... tylko ten niebieski troszkę mnie rani :)
Matthew, to była ironia :)
W sumie mi to obojętne bo i tak do instalacji zawsze używam odpowiednio przygotowanej plyty NetInstall. A czy taki graficzny sie przyda? Pewni tak, wiele osob bedzie mialo "przyjemniejszy" start z Debianem. No i wygląda taki tryb bardziej nowoczesnie, bo jak powiedziala moja kolezanka na widok terminala "o! Atari :) " - nawet nie wie jak bardzo zabolało to prawdziwych fanów Atari :D.
Atari4ever
sumie ja jestem troche niezadowolony z tego instalatora
textowy był pewnego rodzaju barierą dla idiotów (wiecie o co mi chodzi)
jak ktoś już zainstalował debiana to musiał mieć pewien zasób wiedzy albo szczęscia :]
Nie uważam, żeby tekstowy instalator był trudniejszy w użyciu, niż graficzny. Jest bardzo przejrzysty i wygodny. Jeśli ktoś wymaga podczas instalacji okienek z anty-aliasingiem, jego wybór. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy ekran jest stylowy.
ja też uważam że nie jest trudniejszy jest nawet bardziej wygodny ale te niebieskie okienka odstraszały
Tekstowy instalator Debiana jest lepiej zaprojektowany, niż niejeden graficzny. Jedyne w czym ustępował tym wiodącym, to to, że sobie myszką polatać nie można. ;)
Jeżeli chodzi o nowy graficzny - to nic innego niż tekstowy przybrany w gtk, w gruncie rzeczy nic rewolucyjnego.
Jeżeli komuś pomoże ten graficzny to dobrze. Ja zostaję przy tekstowym.
Jedyne co bym w instalatorze zmienił to domyślny wybór przy partycjonowaniu - obecnie domyślnie jest to wymazanie całego dysku. Dość ryzykowne .
wydaje mi sie ze domyślnym będzie graficzny
tekstowy też może zainstalować od razu X-y
jesli dobrze pamietam, to w etch, nadal domyslny bedzie tekstowy, ale bedzie mozna wybrac graficzny, dopiero nastepca ma miec domyslny graficzny. ale nie wiem czy dobrze pamietam.
PS. Graficzny interpretuje znaki azjatyckie, dlatego jest graficzny, aby nie tylko UK dobrze mialo...
PS. Graficzny interpretuje znaki azjatyckie[/quote]
to chyba nie kwestia graficznego czy tekstowego, tylko UTF czy ISO
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Witojciez Hej
NO tak zainstalowałem dziś tego Etcha,skuśiłem śię na niego no tak jakoś przyszło i wyszło.Wywaliłem swojego dobrze skonfigurowanego Sidka ale nic czego śie tam nie robi.
Jakie Wrażenia,dobre i pozytywne jedynie jakie mialem problemy to z wykrywańiem modułów do netu za cholere nie chćiał zagadać taki problem miąłem na gentoo 2oo5 niby moduły widać ale nie chcą śmigać.Dopiero poszlo za 10 razem chyba Tak strasznie mnie to wkur.............ło.Instalacja pozytywna innych problemów nie było,a i pojechałem z netinstall bo przecież na co komu beta3 na 3 dvd netinstall bardzo fajny.Ciekaw jestem czy na oficialnym wydaniu będzie wkomponowany juz bootsplash tu na beta3 narazie go nima.Reszty juz nie sprawdzałem jak śie tam coś inne badziewia typu non-free instaluje,wtej chfili robie dist-łupgrade i wracam na Sidka.
To wszystko Cześć
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.42.233' WHERE u.id=1 |
0.00193 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.42.233', 1732808365) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732808065 |
0.00036 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=41128 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5289 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5289 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5289 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5289 |
Total query time: 0.00633 s |