Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Instalnąłem sobie: x-window-system, kde, kdm, kde-i18n-pl. Po zrestartowaniu: /etc/init.d/kdm restart, pojawia mi się okno logowania, jednak nie może się uruchomić kde, gdy podaje prawidłowe dane logowania. Robi sie coś takiego, że po wciśnięciu przycisku 'Loguj' pojawia się wskaznik myszki w ksztalcie zegarka i przechodzi do okna gdzie zazwyczaj się wszystko ładuje dla kde. Jednak w moim przypadku to okno ładowania kde ustaje i po chwili ponownie pojawia się okno logowania. Czy ktoś wie gdzie mam problem? i jaka jest ew. komenda, aby uruchomić ponownie konfigurator kde?
Raz już instalowalem to wszystko i bez problemu się uruchamiał KDE, ale musialem odinstalować i teraz jak znowu zainstalowałem to mam powyższy problem.
jeśli dobrze pamiętam to u mnie takie objawy były przy skopanym xorg.conf. Spróbój jako root:
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.kopia dpkg-reconfigure x-window-system (czy co tam masz)
Lub tak
dpkg-reconfigure kdm
Nie mam [b]Xorg-a[/b] tylko [b]XFree86[/b] więc w katalogu [i]/etc/X11/[/i] mam plik [i]XF86Config-4[/i], i zrobiłem jego kopię pod nazwą [i]XFConfig-4.bak[/i]. Jednak to nie pomogło i po zrestartowaniu kdm: [i]/etc/init.d/kdm restart [/i]cały czas po podaniu danych root-a [u]nie ładuje[/u] mi się KDE. W pliku [i]/etc/kde3/kdm/kdmrc [/i]mam już zmienione na AllowRootLogin=true. Co moge jeszcze zrobić?
Oki, już sobie poradziłem. Tak dla przyszłych podobnych problemów powiem co zrobiłem.
W katalogu [i]/etc/kde3/kdm/[/i] jest plik [b]*Xsession[/b], w którym jest sciezka do pliku [b]Xsession[/b], który musi być w katalogu [i]/etc/X11/[/i]. Ja go tam nie miałem więc go stworzyłem: [i]touch Xsession [/i]i wpisałem w nim polecenie startowania KDE: [b]startkde[/b].
I to było tyle. :)
Teraz pozostał mi problem z myszką [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5206[/url] Może ktoś miał podobny problem
cieszę się, że działa. dla ścisłości: samo zrobienie kopii zapasowej rzadko pomaga, raczej chodziło o [b]dpkg-reconfigure co_tam_masz[/b] ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00162 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.72.44' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.72.44', 1732743658) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732743358 |
0.00092 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.118.144.199' |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.235.171' |
0.00076 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.6.140' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=41474 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5342 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5342 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00080 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5342 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5342 |
Total query time: 0.0087 s |