Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
mam prośbe czy mógłby mi ktoś wkleić swoj (ewentyalnie przerobiony) skrypt iptables, chodzi mi o zrobienie firewall;a a szczerze nie wiem jak sie do tego zabrać jak to blokwać itp. Chodzi mi tutaj też o politykę budowania takiego skryptu. Z góry bardzo dziękuje ;)
Jeżeli to nie jest na serwerze z dużą ilością trafień to wystarczy zwykły skrypt a'la te z /etc/init.d/
Ja uzywam takich na [url=http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~przyboro/other/iptables]desktopach[/url] i [url=http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~przyboro/other/iptables2]routerze[/url]
Możesz jeszcze oblukac żłobek dla administratorów. Tam jest ciekawy skrypt z instrukcją tworzenia ;-).
wielkie dzieki
pozdrawiam
no sorki ze sie odezwe ale co znacz isc na atwizne ?? jak komus sie nie chce pisac poproastu uzywa generatora jest to tak samo dobre jak pisanie wlasnorecznie .. to tak jak bys mowil ze dobry web master pisze strony w notepadzie lol :P
ja osobiscie uzywam kmyfirewall ale ostatnio przelazlem na firestartera poniewaz daje mi ladny raficzny interface i widze czy mam hity non stop z jakiegos zrodla bez grzebania w syslogu i jak mam to delikwenta odrazu bloka daje na ip i tyle .. szczerze mowiac zreszta wole wiedziec czy "cos dziala' czy nie a normalne dzialanie iptables jest irytujace bo takie ukryte :P geniuszem nie jestem ale ladnie konfiga firesartera zrobilem porty mam pozamykane pakiety dropowane pingi zabronione itp z mojego kompa wychodza tylko porty ktore ustawilem a polaczen do mnie wogole nie przyjmuje no moze tylko jak wychodze gdzies a wiem ze mi bedzie potreba pozwalem na ssh :p i czym wlasnorecznie pisany skrypt jest lepszy od takiego firestarterowego jeli robi to co ma robic .. ??
tu masz podstawy: [url]http://debian.one.pl/index.php?url=4[/url]
a tu masz dosyć ładne FAQ [url]http://dug.net.pl/texty/Iptables_by_Atom_Zero.pdf[/url]
Zgodze się ze Szczur[R] - jeśli czegoś nie zrobisz sam od początku, to w przypaku jakich komplikacj będziesz wiedział jak szybko temu zapobiec.
Szczur , windowsowy chakerze , wyluzuj nieco ..
Generatory się przydają , przynajmniej na poczatek , pomagają okiełznac składnię , pozwalają unikać literówek , to dobra rzecz :)
Jak ktoś potrzebuje na kompie w domu czegoś więcej niż output z generatora to jest chyba jakimś paranoikiem ... albo nie ma pojęcia :)
trudno.... jak uwarzasz - ja sie czuje wobec wszystkich w porzadku
pozdr
Debian niech nie dzieli nas a łączy ;)
przecież to tylko iptables ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00185 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.113.71' WHERE u.id=1 |
0.00101 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.113.71', 1738442168) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738441868 |
0.00138 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.98.191' |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='34.206.212.24' |
0.00091 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=42185 |
0.00129 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5451 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5451 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5451 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5451 |
Total query time: 0.01068 s |