Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam małe pytanko.
Mam zamiar wykasowac cale gnome ,ponieważ go nie używam , ale jeśli przejde na KDM to system staje się niestabilny i nie moge nawet zrobic xf86cfg,nie mowiąc już o make xconfig kernela przed rekompilacją.
Myslę że trzeba gdzies ręcznie skonfigurowac Xy ,ale nie bardzo wiem co ijak.
Z góry wielkie dzieki za pomoc.
Na początek standartowo
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
niestety ale nie pomaga Sprecyzuje ze po komendzie xf86cfg wyskakuje mi cos takiego : Xlib: connection to ':0.0' refused by server
Xlib: No protocol specified
Error: Can't open display: :0.0
Gdzies trzeba cos dopisac ale nie wiem gdzie i co
Wielkie dzięki
Co rozumiesz pod pojęciem KDM niestabilny?
I tego tez nie jarzę
nie moge nawet zrobic xf86cfg,nie mowiąc już o make xconfig kernela przed rekompilacją.[/quote]
Co ma konfiguracja Iksów do kompilacji jądra?
Jaśniej prosimy :)
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
Do kompilacji kernela ma to ,ze jesli wpisze make xconfig to wypluwa mi to co napisalem wczesniej.
moze
apt-cache search Xlib
U mnie X`y dzialaja bez problemow :-)
komendy xf86cfg nie robi się pod włączonymi X-ami. Zabij X-y, zaloguj się na konsolę jako root i dopiero wtedy odpal to polecenie.
Ewentualnie jeśli chcesz pod X-ami to najpierw jako user: xhost + potem jako root xf86cfg
Co do KDM to mi raz jak włączałem elastomanie przez Cedege i w tym momęcie przeszedłem do konsoli to się kde zresetowało i gdy się loguje to automatyczny restart kde. Problem rozwiązałem szybko... przejściem na gdm.
Problem jest nadal nie rozwiazany nie moge np wyedytowac jako root jakiegis pliku poprzez kwrite (jako user moge) wywala mi
Xlib: connection to ':0.0' refused by server
Xlib: No protocol specified
Error: Can't open display: :0.0 i nie wiem co z tym zrobic.Tak mi to wyglada jakby root nie mogl dzialac w Xach.
Jesli mam Gdm to wszystko dziala.
Prosze o pomoc
Niestety po tej komendzie odpowiedzia jest to samo co napisalem wyzej dodam ze nie moge nawet odpalic synaptica z pod konsoli (z menu moge)
Pozdrawiam
przed wydaniem su w konsoli
xhost LOCAL:root
lub odpalanie kwrite itp przez kdesu ...
adam@debian:~$ xhost LOCAL:root
non-network local connections being added to access control list
Przez kdesu odpala ale to nienaturalne i jak to zmienic zeby bylo ok.
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.115.139' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.115.139', 1732746494) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732746194 |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.145.67' |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=43559 |
0.00129 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3516 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3516 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3516 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3516 |
Total query time: 0.00753 s |