Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wpadłem kiedyś na pomysł uruchomienia linuxa na komputerze z procesorem Intel 80386. Jak pomyślałem tak zrobiłem. W tej chwili system działa, i jest aktualizowany z wersji Woodie do Etch. Jak się aktualizacja skończy (chyba w przyszłym tygodniu) to udostępnię konsolę przez SSH, żeby każdy zainteresowany mógł sobie posiedzieć.
Sprzęt:
Procesor: Intel 80386SX 16MHz
RAM: 8MB
karta graficzna: Trident VGA 512kB
dysk twardy: Seagate medalist 2.1GB
karta sieciowa: CNet 200 (isa, zgodna z NE2000, 10Mbit)
PS. Z ciekawostek napiszę, że klucze do ssh były generowane ponad godzinę, a apt-get update trwał około 3 godzin.
gratuluję cierpliwości ;)
16 Mhz...
ciekawi mnie ile bys na tym robil emerge kde-meta
ale prosze, nie sprawdzaj.. ;)
niezla konfiguracja:
Sprzęt:
Procesor: Intel 80386 16MHz
RAM: 8MB
karta graficzna: Trident VGA 512kB
dysk twardy: Seagate medalist 2.1GB
karta sieciowa: CNet 200 (isa, zgodna z NE2000, 10Mbit) [/quote]
najlepsze to ten dysk, ja serwer stawiam na 1 Gb, z czego odejmuje chyba ok. 200 Mb na swap'a, ale gratuluje procesora, mam ja na 300 MHz i 96 Mb RAM.
ale karta graficzna, sieciowa, procek i RAM poprostu rozbraja.
P.s.
na czyms takim nigdy nie uruchomilo by sie ikspeka, milem niedawno przygode z nim, jak wiadomo IP w linuxie zmienia sie blyskawicznie robic wpisy do konfigu i restart sieci, a w ikspeku trwalo to chyba z dwie minuty i jeszcze program przestal odpowiadac, nie mowiac juz o tym ze po tej mojej malej zmianie, nie moge prawdobodonie NIC zrobic z tym, wlacznie z wylaczeniem tej sieci (wczesniej udostepniany byl tam net, teraz sa juz inne czasy ;-))i nawet komp nie chacial sie wylaczyc ;-\ zgroza
fajnie , fajnie, też lubie takie zabawy,
sam miałem woodiego na pentium 60, z hdd 200MB, a wczesniej na 486DX- 16MB Ram - i te sieciówki na BNC ;))) , a żeby było śmieszniej to miałem tam klaster mosixowy do współpracy z Celezłomem 800MGHz i co ciekawe to działało !!! chyba poskładam to jeszce raz do kupy gdy dopadnie mnie bezzsenność
ja zainstalowałem kiedyś debianka na dysku 200 MB to był sarge wieć już nic więcej oprócz base nie zmieściłem :d
mam amd am80c386DX40 jedno z ostatnich - nie wiem czy chula. Moge podesłać jesli pragniesz :P
Tutaj macie coś małego :) http://avocet.cs.umanitoba.ca/~ummcki01/minidebian/index.html
mini debian mieszczący się na karcie flash. Dość ciekawe rozwiązanie.
A ja mam problem. Mam kompa dane : 120 mhz P1 , 24 ram ( może uda się go rozbudować ), hdd 1gb.
Na tym cudzie techniki muszę postawić jakiegoś OS`a tak coby Openoffice trybił czy są jakieś szanse. Z tego co już przeczytałem ramu trzeba dołożyć. Pasowałoby by skompilować tego OO coby trochę na wydajności uzyskać.
Moje pytanie czy jest w ogole sens ?
hmm wydaje mi się że będzie ciężko z tym oo będzie sie uruchamiał jakieś ~10 minut
a kompilował kilka dni
ok no to zostało mi poszukanie lepszego sprzętu. Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu :-)
Ja chwilowo walczę z upgrade systemu. Do tego dochodzi moja praca i studia, więc idzie mi to nadzwyczaj powoli.
Poniżej jest dobra zajawka do postudiowania na takiej maszynie, jak 386. :)
http://linuxfromscratch.org/pipermail/lfs-support/2001-October/000202.html
Ze względu na brak czasu związany z podjęciem pracy równolegle ze studiami dziennymi nie mam czasu żeby posiedzieć i zaktualizować system na I386. Jednak jeżeli są chętni do sprawdzenia jak działa taki system, to proszę się zgłaszać - udostępnię konto shellowe każdemu kto będzie chciał. Oczywiście za free ;)
Ze względu na brak zainteresowania i chroniczny brak czasu kończę projekt i demontuję sprzęt.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00132 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.43.194' WHERE u.id=1 |
0.00213 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.43.194', 1732808291) |
0.00025 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732807991 |
0.00039 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=43666 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5428 ORDER BY posted |
0.00026 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5428 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00068 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5428 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.01032 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5428 |
Total query time: 0.01596 s |