Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam !
Od pewnego czasu w wytezony sposob wykorzystuje pamieci typu flash w roznych rozwiazaniach (takze serwerowych) Poniewaz na rynku jest wielu producentow - potrzebowalem do swojej pracy wybierac te najlepsze (najbardizej wytrzymale ) produkty. Do niedawna radzilem sobie testujac karty zwyklym skryptem na ilosc wykonanych poprawnych zapisow . Ale teraz musze siegnac nieco glebiej i porownac inne parametry takie jak predkosc zapisu/odczytu czy czas dostepu do konkretnej komorki pamieci. NOi zaczynaja sie male schodki :) - bo z poziomu basha (oczywiste) nie mozna czegos takiego zrobic. Takze nie bardoz mam pomysl jak sie zabrac do tego wykoryzstujac jakies C (np) bo niestety sam linux troche tutaj przeszkadza - wszak nie jest systemem RTOS , wiec tak naprawde czasy zapisow, czy dostepow , moga byc bardoz rozne , nawet dla tego samego egz. karty w zaleznosci od chwilowych warunkow i ywkonywania roznych inych operacji przez system. I moga to byc bledy na tyle "grube" (mowiac jezykiem statystyki pomiarow) ze nie da sie ich ot tak po prostu pominac czy usrednic nawet stosujac bardzo duze proby...
CZyzby wiec nie dalo sie dobrze przetestowac takiej pamieci na komputerze wyposazonym w liunxa ? :) :D Jakos niechce mi sie w to wierzyc Zastanawiam sie czy jakies moze czy jakies dodatkowe diagnostyczne narzedzia , z ktorych moznaby skorzystac, ale przysznam sie ze nie wiem na razie (zaczynam grzebac w dokumentacji do jader 2.6 no i szukam tez czegos a'la memtest86 ale dla flashy USB /IDE ) . :) Nie wiem ,moze ktos z Forumowiczow spotkal sie z podobnym zagadnieniem i moglby nieco mnie oswiecic
Pozdrawiam
co do robienia z linuxa RTOS'a zainteresuj sie sched_setscheduler z SCHED_FIFO i wysokim priiorytetem ... maly przykladzik http://opcode.eu.org/programowanie/c_cpp/priorytety.c/ ... o ile sie niemyle sa tez opcje kompilacyjne w jadrze do tego ...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00061 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.129.39.85' WHERE u.id=1 |
0.00096 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.129.39.85', 1732427556) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732427256 |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.197' |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=44321 |
0.00056 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5804 ORDER BY posted |
0.00127 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5804 AND t.moved_to IS NULL |
0.00023 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00112 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5804 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5804 |
Total query time: 0.00762 s |